Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent

Muzieknieuws 05-02-2007 01:06

Zigeuner gitarist Jimmy Rosenberg werd als tiener al gezien als de opvolger van gitaarlegende Django Reinhardt. Tien jaar later vecht Jimmy met zichzelf en met zijn verleden. Regisseur Jeroen Berkvens legde dit vast in een documentairefilm.

Deze documentaire ging in première tijdens het IDFA (International Documentary Festival Amsterdam), eind november vorig jaar, en is vanaf 8 maart te zien in de filmtheaters.

Het verhaal achter de Nederlandse productie is als volgt:
Jimmy Rosenberg komt voort uit de zigeunerfamilie ‘Sinti’ uit Asten. Wanneer hij nog maar acht jaar oud is, en nauwelijks in staat om alle grepen op zijn gitaar uit te voeren, wordt hij gezien als de opvolger van Django Reinhardt. Kort daarna speelt Jimmy met beroemde musici als Stéphane Grapelli, Les Paul en George Benson. Zijn virtuositeit tekent zich af en een gouden toekomst ligt in het verschiet. Op 18-jarige leeftijd tekent hij een zeer groot contract met Sony Classics in New York en maakt hij zijn eerste plaat ‘The Incredible Jimmy Suite’.

Als zijn vader voor een aantal jaar de gevangenis in moet, raakt het gezin op drift en gaan er in Jimmy’s leven veel dingen mis. Een flinke drugsverslaving trok een spoor van vernieling door zijn leven, de miljoenen die hij met zijn optredens en het contract verdiende zijn er inmiddels doorheen gejaagd.

En dan komt pa Rosenberg vrij. Hij is vurig van plan om zijn verloren zoon te helpen. Maar zal Jimmy er in slagen om zijn bijnaam ‘Django’s erfgenaam’ opnieuw waar te maken? Ondanks zijn destructieve levensstijl is zijn talent om met verbazingwekkende snelheid en een groot gevoel voor improvisatie gitaar te spelen alleen maar gegroeid. Is er dan toch een doorstart mogelijk?

Meer informatie: www.cinemadelicatessen.nl
zoeken
zoeken