aanmelden
iO Pages Progfestival
Muzieknieuws 05-03-2007 14:03
Neal Morse & Band, Spock’s Beard, Steve Thorne, Mangrove en Dial zijn de namen die vrijdag 25 en zaterdag 26 mei optreden tijdens het allereerste iO Pages Progfestival. In 2006 vierde het magazine iO Pages (over progressieve rockmuziek) het tienjarig bestaan met het festival ProgdecenniO. Dat beviel zo goed, zodat er meteen een jaarlijkse traditie van gemaakt is. Bovendien wordt op zaterdag de tweede iO Pages Progaward uitgereikt aan de artiest die in 2006 de beste cd maakte.Op vrijdagavond 25 mei speelt eerst Steve Thorne, de singersongwriter die juist op de proppen kwam met deel twee van de cd 'Emotional Creatures'. Aan zijn albums werkten indrukwekkende namen mee uit het progcircuit zoals bassist Tony Levin, drummer Nick ‘D Virgilio, Gary Chandler (Jadis) en Martin Orford (IQ).

Daarna is het de beurt aan Spock’s Beard, de band die na het vertrek van Neal Morse bewees uitstekend op eigen benen te kunnen staan. De nieuwste titelloze cd 'SB' bevestigt de hoge kwaliteit van deze Amerikaanse progrock. Hoogstwaarschijnlijk weer met twee drummers op het podium.

Op zaterdag 26 mei spelen in de middag twee bands. Mangrove is de Nederlandse formatie die al een aantal jaren aan de weg timmert, veel optreedt en haar muziek vastlegde op de cd 'Coming Back To Live'. Vorig jaar ontving de band als eerste de iOPages Progaward en als gevolg werden de muzikanen uitgenodigd voor het festival in 2007.

Dial is een progmetalgroep waar het draait om Kristoffer Gildenlöw, de broer van Daniel, motor van de formatie Pain of Salvation. De bassist wist uitstekende musici om zich heen te verzamelen, terwijl zijn fabelachtige baspartijen natuurlijk niet van de lucht zijn. In Dial spelen verder: Liselotte Hegt (zang, bas, toetsen), Dirk Bruinenberg (drummer) en Rommert van der Meer (gitaren).

De hoofdact op zaterdag is de Amerikaan Neal Morse, die op zal treden met een volledige band. Vorig jaar maakte hij reeds enorme indruk met Nederlandse begeleiders. Ook nu zullen Collin Leijenaar (drums), Jessica Koomen (zang, toetsen), Wilco van Esschoten (bas) en Henk Doest (keyboards) weer acte de presence geven. Nieuw in de gelederen is de Britse gitarist Brit Paul Bilatowicz, een virtuoos talent die reeds grote indruk maakt in de Carl Palmer Band. Morse zal een ‘best of’ uit zijn solo-repertoire spelen, waarbij ook zijn nieuwe, goed ontvangen album Sola Scriptura aan bod komt.

Het festival vindt plaats in de Boerderij in Zoetermeer (www.boerderij.org).
drummer links