Eddy Christiani Award voor Dany Lademacher

Muzieknieuws 02-04-2007 14:54

Op zaterdag 7 april 2007 reikt levende legende Eddy Christiani, ooit de allereerste Europeaan met een elektrische gitaar, de Eddy Christiani Award uit aan stergitarist Dany Lademacher (gitarist van o.a. Herman Brood, Bart Peeters & The Radio’s, Xander de Buisonje, Paris Dandies etc.) in Het Arsenaaltheater te Vlissingen tijdens popaanzee.

Christiani is een van de grote pioniers van de Nederpop. In 1939 was hij de eerste Nederlander die een elektrische gitaar (Epiphone model Electar Model M) bespeelde. Zijn gitaarsound werd bepalend voor het geluid van het Orkest Frans Wouters (met John de Mol, de opa van John de Mol op accordeon). In 1941 nam hij als eerste Nederlandse gitarist een elektrische gitaarsolo op in Ons Gebouw in Hilversum. 'The Windmill' was een door hemzelf geschreven instrumentaal nummer.

Alhoewel geboren en getogen Belg, ontvangt Dany (Daniël Germain Jean) Lademacher de prijs. Lademacher oogstte succes als gitarist van de begeleidingsband van de Nederlandse rocker Herman Brood, Wild Romance. In 2006 werkte hij aan een boek over zijn tijd met Herman Brood. Hij was vorig jaar ook nauw betrokken bij het maken van de film Wild Romance waarvoor hij ook de score schreef.
zoeken
zoeken