Jerôme Hol wint Amersfoort Jazz Talent Award

Muzieknieuws 14-05-2007 17:18

De landelijke Amersfoort Jazz Talent Award voor jong Nederlands jazztalent is zondag 13 mei gewonnen door de 23-jarige gitarist Jerôme Hol uit Rotterdam. Hij ging van het Rabobank Amersfoort Jazzfestival naar huis met het prijzengeld van 2500 euro en de ATJA-trofee.

Jerôme Hol overdonderde alle aanwezigen met een overenergieke combinatie van jazzy akkoordenschema's en een heavy metal-geluid. Hij moest met invallers werken, maar dat leek hem niet te deren. Hetgeen pleit voor zijn professionalisme. jurylid Jeroen Pek:
"Hij combineert alle stijlen van de elektrische gitaar vanaf Jimi Hendrix, met respect voor de complete jazztraditie. Als Jimi Hendrix nog leefde, zou-ie zó spelen!"

De tweede prijs ging naar het uitstekend ingespeelde kwintet van zangeres Julia Oschewsky uit Amsterdam. Haar band 'Jazzest' had een serie standards van frisse arrangementen voorzien maar speelde ook pakkende songs van eigen hand.

De derde prijs ging naar 'The Chosen', een groep van vier uitstekende solisten, onder wie altsaxofonist Paul van der Feen en basgitarist Glenn Gaddum Jr. De jury meldde dat zij vooral bij elkaar moeten blijven om het samenspel verder te ontwikkelen.

De Amersfoort Jazz Talent Award werd dit jaar voor de tweede keer uitgereikt. De in 2006 ingestelde prijs is een initiatief van de Rabobank, Jazzpodium Amersfoort en Keistad Jazzfestival. De bandleider mag niet ouder zijn dan 28 jaar en en moet in Nederland wonen. De bandleden mogen echter wel ouder zijn.

Begin 2008 gaat inschrijving voor de Award van 2008 van start. De jury bestaat uit vertegenwoordigers (en jazzkenners) van de organiserende partijen, een gerenommeerd jazzmusicus (bij deze finale 2007: fluitist Jeroen Pek). De jury staat onder aanvoering van Jeroen de Valk (schrijver van Jazzboeken en journalist bij het AD). De winnaar van vorig jaar, Ruben Samama met zijn Quartet, bracht het publiek vast in de stemming met een optreden voorafgaand aan de finale van de AJTA 2007.

zoeken
zoeken