Ministry-bassist Paul Raven sterft aan hartaanval

Muzieknieuws 25-10-2007 11:18

Zaterdag 20 oktober werd Ministry’s bassist Paul Raven dood gevonden in een woning in een Frans dorpje bij de Zwitserse grens. Hij is waarschijnlijk aan een hartaanval gestorven. Raven (ook bekend van zijn werk met Killing Joke en Prong) werkte in Genève met de Franse band Treponem Pal aan nieuw materiaal, samen met drummer Ted Parsons (Prong) en leden van The Young Gods.

Paul Vincent Raven werd op 16 januari 1961 geboren in het Engelse Wolverhampton. Hij werd bekend met de postpunk/industrialband Killing Joke, toen hij in 1982 de originele bassist Youth verving. Hij deed mee op de tournees en albums in de commercieel meest succesvolle periode van de band: ‘Fire Dances’ (1983), ‘Night Time’ (1985) en ‘Brighter Than A Thousand Suns’ (1986). Tijdens zijn lange carrière speelde Raven ook in vele andere bands en projecten, waaronder Prong, Murder, Inc., Pigface en Godflesh.

Raven werd in 2006 nog genomineerd voor een Grammy voor ‘Best Metal Performance’ voor zijn werk met Ministry’s Al Jourgensen, met wie hij sinds het album ‘Rio Grande Blood’ van eind 2005 samenwerkte. Na een wereldtour met Ministry in 2006 hielp Raven Jourgensen en Prong’s Tommy Victor met het schrijven van het in september 2007 verschenen laatste Ministry-album ‘The Last Sucker’. Jourgensen:
“Ik ben zeer geschokt. Raven was niet alleen een uitzonderlijk muzikaal talent, maar ook een van mijn dierbaarste vrienden. Onze condoleances en steun gaan uit naar zijn naaste familie. Hij zal erg gemist worden door muzikanten en fans over de hele wereld.”
En:
“The one consolation is knowing Raven’s already hooked up with the right people and started a new project in the After Life. God’s speed, Raven. Rest In Peace, you fucking pirate.”

Raven’s nieuwste project Mob Research, met leden van Warrior Soul en The Mission, waarvan een cd-release gepland staat in 2008, was in the laatste mix- en masterfase op het moment van Raven’s plotselinge en onverwachte overlijden.

Er is een herdenkingspagina over leven en werk van Paul Raven te vinden op:
www.thirteenthplanet.com

zoeken
zoeken