Lilian Vieira's Samba Soul

Zuco 103-zangeres doet theatertour

Muzieknieuws 24-01-2008 22:10

Zuco 103-frontvrouw Lilian Vieira gaat het theater in. Ze geeft van 4 tot en met 27 maart tien theaterconcerten. Bijgestaan door fantastische musici waaronder Enrique Firpi op drums en Ed Verhoeff op gitaar, gaat Lilian 'Back to the Samba Soul Seventies'.

De Braziliaanse zangeres Lilian Vieira kwam 18 jaar geleden naar Nederland, om zang te studeren aan het Rotterdams Conservatorium.

Ze verwierf internationale faam met de brazilectro-groep Zuco 103, waarin Stefan Kruger op de drumkruk zit en Claus Tofft de percussie voor zijn rekening neemt.

Samba Soul
In Nederland is vooral de Braziliaanse 'Bossa Nova' bekend, een muziekstroming uit de jaren '50, ontstaan in intellectuele kringen. Lilian Vieira vindt echter haar muzikale roots in de black-oriented Braziliaanse stroming 'Samba Soul' uit de jaren '70.

De jaren '70 zijn de gouden jaren van creativiteit in Brazilië waarin grootheden als Caetano Veloso, Gilberto Gil, Chico Buarque, en Joao Nogueira hun meesterwerken schrijven. Eveneens waren dit de jaren van de dictatuur, waarin kritiek op de overheid in het geheim moest worden geuit, en muziek werd daardoor het ultieme communicatiemiddel.

In deze creatief vruchtbare periode werd volop geëxperimenteerd met verschillende muziekstijlen en de van oorsprong Afrikaanse identiteit van muzikanten. Zo mengden de groepen Trio Mocoto en Banda Black Rio funk met samba. In deze tijd van enorme muzikale groei kennen zangeressen Elis Regina en Elsa Soares hun hoogtepunt.

Speellijst:
04/03 – Amsterdam: De Kleine Komedie
07/03 – Amsterdam: De Meervaart
08/03 – Waalwijk: Theater de Leest
13/03 – Groningen: De Oosterpoort
14/03 – Beverwijk: Kennemer Theater
19/03 – Haarlem: Philharmonie
20/03 – Eindhoven: MC Frits Philips
22/03 – Amersfoort: De Flint
26/03 – Rotterdam: Oude Luxor Theater
27/03 – Heerlen: Parkstad Limburg Theaters
zoeken
zoeken