Jimi Hendrix-Strat geveild

Verbrande gitaar brengt 354.000 euro op

Muzieknieuws 09-09-2008 11:58

"Sold!" Maar de fameuze ‘Finsbury Astoria Burnt Strat’ van Jimi Hendrix heeft ‘slechts’ 354.000 euro opgeleverd bij een veiling in Londen. Hoewel dit prijskaartje aanzienlijk is, werd er uitgegaan van ongeveer het dubbele. Het gaat om de eerste gitaar die de rocklegende op het podium in brand stak, tijdens een concert in 1967 in de Astoria in Londen.

Hendrix overgoot de gitaar op de bewuste avond met benzine en stak hem vervolgens met een lucifer in de fik. Daarna sloeg hij meerdere malen met de gitaar op de grond. De gitaarvirtuoos moest na het optreden met eerstegraads brandwonden aan zijn hand naar het ziekenhuis worden gebracht. De Fender Stratocaster uit 1965 was slechts licht beschadigd.

De gitaar was lange tijd spoorloos, maar werd begin dit jaar teruggevonden door Tony Garland, de toenmalig persvoorlichter van Hendrix. Bij de geveilde gitaar zit een document waarin Garland verklaart dat de gitaar écht van Jimi was. Jimi Hendrix, die in 1970 op 27-jarige leeftijd overleed, stak drie keer een gitaar in de brand op het podium. Deze Strat kwam er als enige vrijwel ongeschonden uit. "Het in de fik steken van mijn gitaren is als een offer", zei de Amerikaanse muzikant ooit. "Je offert dingen waar je van houdt. Ik hou van mijn gitaren."

Behalve dit absolute topstuk werd er nog een aantal noemenswaardige gitaren geveild. Voor een luttele 33.000 euro (in vergelijking met de Strat van Hendrix) ging een akoestische cherry sunburst Franconian met f-gaten van Elvis Presley onder de hamer. Een akoestische Gibson van Cliff Richard bracht ongeveer 4000 euro op. Verder werden er op deze veiling van The Fame Bureau talloze andere rockmemorabilia verkocht, waaronder vingerafdrukken van Presley, de spijkerbroek van John Lennon en een bustier van Marilyn Monroe.
zoeken
zoeken