Verslag basgitaarforum-meeting

Basdag in Schijndel

Muzieknieuws 14-11-2008 17:35

Basgitaarforum.nl, het grootste Nederlandstalige bassistenforum, telt meer dan 3700 leden. In de vijf jaar dat het forum bestaat zijn er diverse meetings georganiseerd, waar bassisten met hun spullen bij elkaar komen en waar alles uitvoerig kan worden getest en besproken.

Vorig jaar vond er een grote bijeenkomst plaats in zalencentrum ’t Spectrum in het Noord-Brabantse Schijndel. Wegens groot succes werd dit basevenement hier op 8 november 2008 opnieuw te georganiseerd. Het bezoekersaantal was dit jaar ruim verdubbeld en de organisatie had een aantal bekende namen uit de baswereld weten te interesseren.

Basbouwers Sander de Gier, Ellio Martina, Adrian Kuban-Maruszczyk, Nikola Adamovic en Ferdinand Rikkers waren aanwezig met hun indrukwekkende aanbod aan spullen. Ook het Poolse Mayones was vertegenwoordigd met zijn basgitaren. Versterkers en speakerkasten waren er van Maruszczyk, Vanderkley, Hevos en Avatar.

Er werden ook een aantal clinics en masterclasses gegeven. Een behoorlijk nerveuze JayTee, endorser voor EBS, trapte af met een clinic over oefeningen en speeltechnieken op de bas. Ondanks zijn nogal ongestructureerde verhaal wist hij de toehoorders te boeien en liet hij zien dat hij nog steeds tot de beste slapbassisten van Nederland behoort.

De Belgische bassist Cedric Waterschoot demonstreerde Hevos versterkers en speelde samen met een fenomenale drummer, de Fransman Michel Morvan, lekkere jazz. De interactie tussen drummer en bassist en de technische hoogstandjes die beiden nu en dan lieten zien inspireerden vele aanwezigen.

Hoogtepunt van de dag was de masterclass van de Amerikaanse topbassist Michael Manring, die sfeervolle muziek ten gehore bracht en daarnaast uitgebreid de tijd nam om te filosoferen en vragen uit het publiek te beantwoorden.

De ruim honderd aanwezige bassisten genoten van de muziek, de aanwezige spullen en elkaars gezelschap: de Schijndel-meeting 2008 kan als zeer geslaagd worden beschouwd. Er wordt al weer uitgekeken naar de volgende editie!
zoeken
zoeken