In Memoriam Jay Bennett (1963-2009)

Oud-gitarist Wilco overleden op 45-jarige leeftijd

Muzieknieuws 25-05-2009 22:18

De Amerikaanse multi-instrumentalist en singer-songwriter Jay Bennett is zondag 24 mei in zijn woonplaats Urbania, Illinois overleden. Bennett was van 1994 tot 2001 gitarist van de experimentele countryrockgroep Wilco. Zijn familie laat weten dat hij in zijn slaap is overleden en dat over de exacte doodsoorzaak niets bekend is.

Voor zijn tijd bij Wilco was Jay Bennett o.a. een van de oprichters van Titanic Love Affair, dat begin jaren negentig drie door folk en country beïnvloede rockplaten maakte. Daarnaast was hij een veelgevraagd producer en sessiemuzikant. Hij is onder andere te horen op albums van Sheryl Crow en country-artiesten als Alison Moorer en Billy Joe Shaver.

Met Wilco was Bennett voor het eerst te horen op hun tweede album ‘Being There’ (1996). Hij schreef en speelde ook mee op het meest succesvolle album van de band, ‘Yankee Hotel Foxtrot’ uit 2002, waar meer dan een half miljoen exemplaren van werden verkocht. Tegen de tijd dat ‘Yankee Hotel Foxtrot’ verscheen, hadden de ruzies tussen frontman Jeff Tweedy en Bennett echter al tot het vertrek van laatstgenoemde geleid. De spanningen tussen beide heren zijn goed te zien in de documentaire ‘I Am Trying To Break Your Heart: A Film About Wilco’ (2002).

Het nieuws van Bennett’s dood volgde kort na berichten dat hij Jeff Tweedy wilde aanklagen voor contractbreuk wegens achterstallige royalties, wat weer volgde op het nieuws dat Bennett een noodzakelijke heupprothese niet kon betalen bij gebrek aan een ziektekostenverzekering.

Bennett’s vijfde en laatste soloalbum ‘Whatever I Did I Apologize’ kwam eind vorig jaar uit. Hieronder een In Memoriam van YouTube, met beelden van Jay Bennett als gitarist van Wilco in betere tijden:

zoeken
zoeken