Primitive! Volume 6

Internationaal garagerockfestival in Rotterdam

Muzieknieuws 08-06-2009 22:42

Het jaarlijkse garagerockfestival Primitive! beleeft van donderdag 25 t/m zaterdag 27 juni de zesde editie en verhuist hiervoor naar poppodium Watt, in het hart van Rotterdam. De grote publiekstrekkers zijn dit jaar Wild Billy Childish & The Musicians Of The British Empire, The Masonics en The Fleshtones.

Zoals altijd staat Primitive! in het teken van tijdloze garagerock, een genre binnen de rock ’n roll dat oorspronkelijk is ontstaan in het midden van de jaren zestig, maar gezegend is met een eeuwige jeugd. Na in het eerste lustrum al zo’n kleine honderd bands uit alle hoeken van de wereld naar Rotterdam gehaald te hebben, wist programmeur ‘Dandy’ Dave Andriese ook nu weer 17 kwalitatief hoogstaande garagebands te boeken, waaronder The Urges en The Revellions uit Dublin.

Zanger/songschrijver/gitarist, schilder, houtsnijder, dichter en schrijver: Billy Childish is het allemaal. Hij heeft zich de afgelopen dertig jaar monomaan in alle voornoemde disciplines uitgeleefd, maar als muzikant vond hij de meeste waardering. Met groepen als The Pop Rivets, The Milkshakes, Thee Mighty Caesars en Thee Headcoats is zijn bijdrage op meer dan 110 elpees en 340 singles te horen. O.a. Mudhoney en The White Stripes zijn bijzonder schatplichtig aan het oeuvre van Billy Childish en zij verafgoden de man publiekelijk. Wild Billy Childish & The Musicians Of The British Empire spelen op donderdag 25 juni.

Vrijdag 26 juni wordt de avond afgesloten door een drietal heren uit hetzelfde Engelse graafschap Kent: The Masonics. Zanger, gitarist en songschrijver Mickey Hampshire vormde zo’n 25 jaar geleden met Billy Childish in de formatie The Milkshakes het ‘Medway beat’-equivalent van Lennon & McCartney. Drummer Bruce Brand zat ook in die groep achter de kit en tevens in Thee Headcoats. Bassist John Gibbs begon zijn succesvolle muzikale loopbaan in de authentieke Schotse beatgroep The Kaisers.

De afsluitende act van Primitive! Volume 6 op zaterdag 27 juni is The Fleshtones uit New York. Opgericht tijdens de allereerste garagerockrevival in de late jaren zeventig, behoorden The Fleshtones samen met The Cramps tot de weinige ondergrondse groepen die in de hoogtijdagen van punk en new wave teruggrepen naar sixtiespunk en obscure rock ’n roll. The Fleshtones staan garant voor feest: een dampender afsluiter is nauwelijks denkbaar voor Primitive!

Kijk voor het volledige programma op de website van Watt:

att-rotterdam.nl / primitive-festival.nl
zoeken
zoeken