King Of Pop haalt nieuwe records

Michael Jackson schrijft nog steeds muziekgeschiedenis

Muzieknieuws 04-07-2009 01:39

Michael Jackson haalt, na zijn laatste levende record in kaartverkopen, na zijn dood op 25 juni ook weer nieuwe hoogtepunten in muziekverkopen. Sony Music laat weten dat ook in Nederland de verkopen van Jackson niet te stuiten zijn. Na soortgelijke berichten uit onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië werd op 3 juli de Single Top 100 van GfK Dutch Charts bekendgemaakt. Daarin komen maar liefst 33 singles van Jackson voor. Het gaat hier ook om platen die hij maakte met de Jackson 5 en The Jacksons.

Daarvan zijn er 19 zelfs in de bovenste helft van de lijst terechtgekomen. In de top 10 is Jackson met vier singles vertegenwoordigd: Billie Jean (op 3), Ben (op 6), Thriller (op 9) en Don’t Stop ‘til You Get Enough (op 10).

Ook voor Sony Music is dit een unicum. Niet eerder stond de maatschappij met vier singles van één artiest in de top 10 en werd een chartaandeel van ruim 33% gehaald. Omgerekend naar aantallen verkochte exemplaren is het aandeel van Sony Music zelfs bijna 40%.

Bij de samenstelling van de Single Top 100 wordt airplay op radio- en clipzenders niet meegeteld. De overweldigende media-aandacht is dan ook slechts indirect in de lijst terug te vinden. Opmerkelijk is dat de noteringen voor bijna 100% gebaseerd zijn op legale downloads.

Senior chartmanager Michel Admiraal van GfK Dutch Charts
"Het is voor het eerst sinds downloads voor de Single Top 100 meetellen, dat we zo’n sterk effect meten. Als alleen de verkoop van fysieke singles nog meetelde, was dit effect nooit zo groot geweest. Maar omdat veel oudere singles niet meer in de winkels te koop waren, hebben fans massaal hun toevlucht gezocht tot downloads."

John Burgers, marketing director Benelux bij Sony Music, onderschrijft dit fenomeen:

"Michael Jackson is de eerste grote artiest die is overleden in het digitale tijdperk. De emotie die zijn overlijden bij het publiek oproept, kunnen wij in ‘realtime’ volgen. Via de digitale downloads zijn die namelijk direct zichtbaar."

Dit wordt duidelijk weerspiegeld in de Download Top 50, waarin de zanger met niet minder dan 20 titels vertegenwoordigd is. De helft van de top 10 komt op naam van de superster, met Billie Jean als vaandeldrager. Ben (op 3), Thriller (op 4), Don’t Stop ‘til You Get Enough (op 6) en Beat It (op 9) behoren ook tot de tien meest gedownloade tracks.

In de top 10 van de Album Top 100 maken de drie recentste cd’s van Jackson hun rentree: de vorige week uitgebrachte 5cd-box 'The Collection' (op 2) 'King Of Pop - The Dutch Collection' (op 3) en 'Thriller - 25th Anniversary Edition' (op 6). De Backcatalogue Top 50 verwelkomt deze week maar liefst 13 oudere Jackson-albums. Hiermee claimt hij de complete top 5, met respectievelijk 'Thriller', 'Bad (Special Edition)', 'Number Ones', 'Off The Wall (Special Edition)' en 'Essential'. Van 'Thriller' wordt 60% op cd verkocht en 40% digitaal. Bij 'Bad' is die verhouding 50/50. Van 'Number Ones' wordt meer dan 90% op een fysiek schijfje aangeschaft, aldus GfK Dutch Charts.

Wordt alleen gekeken naar digitaal aangeschafte albums, dan zijn negen van de top 10-albums aan Michael Jackson toe te schrijven. De nummer 1 uit de Download Album Top 50 is 'Thriller', gevolgd door 'King Of Pop - The Dutch Collection', 'Off The Wall (Special Edition)', 'Bad' en 'The Collection'. Buiten de top 10 staan nóg 18 van zijn albums.

zoeken
zoeken