Brochure: Bouw je repetitieruimte

De kunst van de repetitieruimtebouw in een notendop

Muzieknieuws 19-05-2011 10:03

Oefenen als gitarist alleen of met je band is natuurlijk geweldig. Helaas denken omwonenden daar vaak anders over. De brochure 'Bouw je eigen repetitieruimte, een praktische gids', die ook online te vinden is, biedt een schat aan informatie op het gebied van constructie en geluidsisolatie, en brengt je een stap dichter bij zorgeloos jammen.

De ondertitel van de door Poppunt (Vlaanderen) uitgebrachte brochure doet zijn naam eer aan. Praktisch is hij zeker. Alle onderdelen van een repetitieruimte, van zwevende vloeren tot de stroompunten, komen overzichtelijk aan bod. Het boekje bevat een hele lading handige tips en trucs om een kamer beter geluiddicht te maken. Mocht je serieus aan de slag willen en zelf een echte repetitieruimte willen bouwen, dan is de brochure een uitstekende eerste leidraad. Materiaallijsten, voorbeeldfoto’s, werkschema’s, alle aspecten worden rustig en duidelijk beschreven. Er zit natuurlijk wel een addertje onder het gras. De brochure maakt goed duidelijk dat het bouwen van een oefenruimte een dure en tijdrovende klus is. Te duur voor de meeste hobbyisten.
Dat betekent echter niet dat het boekwerkje voor muzikanten zonder spaarrekening niet interessant is. Integendeel. Ook al liggen sommige tips erg voor de hand (“Als je minder geluid wilt voortbrengen, kan je ook gewoon zachter gaan spelen”), alle basisprincipes over isolatie, absorptie en ventilatie staan er in. Praktijkvoorbeelden van artiesten uit de Vlaamse muziekscene verlevendigen het geheel. Wie zijn buren graag te vriend wil houden doet er dus goed aan om de brochure door te lezen, alvorens naar de bouwmarkt te rijden.

'Bouw je eigen repetitieruimte, een praktische gids', is geschreven door Tijs Vastesaeger, Wies Callens en Jan Pauly en is een uitgave van Poppunt vzw en vzw Repetitieruimtes. Als boekje te bestellen vanuit Nederland voor € 15,- incl. btw, verzending en administratie.

Klik hier om de brochure volledig online te lezen of gedrukt te bestellen

zoeken
zoeken