Gitaristen op Music Meeting

International Music Festival in Nijmegen

Muzieknieuws 27-05-2011 16:05

Het programma van Music Meeting is compleet. Het festival dat 11, 12 en 13 juni plaatsvindt in Park Brakkenstein Nijmegen biedt een breed scala concerten met internationale artiesten uit de jazz en wereldmuziek. Voor gitaristen valt er dit jaar veel te zien en te horen.

Het is alweer de 27ste editie van Music Meeting. Met de grote tent Apollo voor de betaalde optredens, de openluchttent Mondo voor de gratis optredens en nog heel veel meer podia en tenten voor de kleinere evenementen – zoals de Mezzo, waar de Mixed Media Lounge zich afspeelt, en de Movie Meeting – die allemaal gratis toegankelijk zijn. Toegang tot het parkeerterein is €5,- per dag. Deze parkticket is eenmalig te gebruiken voor €5,- korting op een concertkaartje.

We pikken hier de krenten uit de pap, met concerten en films die voor slagwerkers het interessantst zijn.

Chinese toonladders
We kennen hem van zijn werk met Captain Beefheart, Jeff Buckley, Nick Cave, Chris Cornell en vele anderen. Op Music Meeting speelt Gary Lucas nummers van zijn plaat  ‘Edge Of Heaven’ uit 2001, zijn eerbetoon aan populaire Chinese muziek uit de jaren ’30, ’40 en ’50. Hij deelt het podium met zijn band Gods And Monsters en zangeressen Sally Kwok en Mo Hai Jin uit Shanghai. De Chinese ‘pop’ die Lucas brengt is een mix van westerse swing, pop, Broadway en Tin Pan Alley-stijlen, gemixt met Chinese toonladders.

Nederlandse afrogrooves
Juju Bros., de Nederlandse superband met Jos de Haas van New Cool Collective en zijn broer Pablo, heeft Anton Goudsmit (New Cool Collective, The Ploctones) gestrikt voor de gitaarpartijen. De composities zijn grotendeels instrumentaal en geïnspireerd op dansbare Afrikaanse ritmes en melodieën. Het optreden op Music Meeting zal de enige zijn voordat de debuutplaat van Juju Bros. uitkomt deze herfst.

Afrikaanse jazz
Toen hij Amerikaanse jazzgitarist George Benson hoorde was hij verkocht. De West-Afrikaanse Lionel Loueke verhuist begin jaren ’90 naar Parijs om jazz te studeren, doorliep vervolgens het Berklee College of Music in Boston en werd daarna aangenomen op het Thelonious Monk Institute. Tegenwoordig speelt hij als vast gitarist bij Herbie Hancock en treedt hij op met artiesten als Marcus Miller en Omar Sosa. Op Music Meeting deelt hij het podium met Nederlandse Jazztoppers Joris Roelofs, Clemens van der Feen en Hans van Oosterhout. Op 10 juni is het mogelijk een workshop van Lionel Loueke te volgen van 11:00 tot 13:00.

Oosters en westers ontmoeten
De 27-jarige Joseph Tawadros, een autoriteit op de Arabische luit of ‘ud’, weet zijn mede-muzikanten wel uit te kiezen. In zijn nieuwe kwartet speelt hij met bassist Drew Gress, zijn broer James Tawadros  en niemand minder dan jazzgitarist John Abercrombie. Tawadros laat oosterse en westerse muziektradities op natuurlijke wijze in elkaar overvloeien. De ud-toon van Tawadros en de zingende, subtiele sound va John Abercrombie vullen elkaar volledig aan.

Gemodificeerde archtop
Zigeunermuziek uit de Thar-woestijn in India, dat is het project Desert Slide rond Vishwa Mohan Bhatt. Deze oud-leerling van Ravi Shankar bespeelt de door hem zelf ontwikkelde Mohan Veena: een gemodificeerde archtop gitaar met negentien snaren. Met de Mohan Veena speelt hij een stijl die tussen Amerikaanse slide en sitar in ligt. Denk aan klassieke Hindoestaanse raga's, blues en soms zelfs Hawaïaanse slide.   

Naast een grote hoeveelheid concerten biedt Music Meeting ook interviews, akoestische sessies, masterclasses en workshops. De concerten op het hoofdpodium Apollo worden live gestreamd en zijn online te volgen.

Onze collega's van MixedWorldMusic.com hebben een uitgebreid artikel op de site gepubliceerd, inclusief een YouTube playlist en een Spotify playlist. Klik hier.

Meer informatie: musicmeeting.nl

zoeken
zoeken