Jazzgitarist Paul Weeden overleden

Jeugdvriend en collega Wes Montgomery

Muzieknieuws 07-07-2011 13:13

Paul Weeden, een belangrijke grondlegger van de jazzgitaar, is zaterdag 2 juli jl. op 88-jarige leeftijd overleden in Oslo, Noorwegen. De in de Verenigde Staten geboren jazzgitarist groeide op in Indianapolis, in dezelfde buurt als zijn twee jaar jongere vriend en collega Wes Montgomery.

Montgomery en Weeden hadden een hechte band en ontwikkelden dezelfde duimaanslagtechniek, de zogenaamde ‘smooth thumb technique’. Net als Montgomery had Weeden de leiding over zijn eigen jazzcombo, maar hij was ook actief als sideman van sterren als Sonny Stitt, Gene Ammons, Eddie ‘Lockjaw’ Davis en Coleman Hawkins. In die hoedanigheid was hij sinds 1954 op een groot aantal jazzplaten te horen.

In 1966 vertrok Weeden met zijn jazzcombo naar Zweden, waar hij zich in eerste instantie vestigde. Daarna verhuisde hij naar Noorwegen, waar hij de laatste veertig jaar van zijn leven woonde en vele opnames maakte, zowel met internationale als lokale artiesten. In 1989 en ’92-’93 deed Weeden ook enkele sessies in Nederland, met o.a. toetsenist Herbert Noord, drummer Pierre van der Linden en saxofonist Rinus Groeneveld.

Bekijk Paul Weeden hieronder in actie in een unieke opname uit 1989, samen met de legendarische Nederlandse jazzgitarist Wim Overgaauw.

zoeken
zoeken