Jason Becker’s Not Dead Yet Festival

Zondag 13 november in het Patronaat, Haarlem

Muzieknieuws 07-11-2011 07:11

Een benefietfestival voor Jason Becker, de supergitarist bij wie 1991 de spierziekte ALS werd geconstateerd. Op zondag 13 november komen in Haarlem topgitaristen samen om hem en de ALS-onderzoeksstichting te ondersteunen. Bevestigd zijn onder meer: Guthrie Govan, Michael Lee Firkins, Kiko Loureiro, Daniele Gottardo, Marco Sfogli, Andy James, Marcel Coenen, Mattias IA Eklundh en Joop Wolters, begeleid door een ritmesectie met bassisten Stuart Hamm (o.a. Joe Satriani) en Barend Courbois en drummer Atma Anur, een oude bandmaat van Becker.

Jason Becker wordt op 16-jarige leeftijd ontdekt door talentscout Mike Varney (Shrapnel Records) en debuteert met de band Cacophony, waarin ook zijn gitaarmaatje Marty Friedman zit. Zijn ster rijst onmiddellijk in de metalscene en in 1988, als hij slechts 19 jaar oud is, verschijnt zijn solodebuut 'Perpetual Burn', tegelijkertijd met Marty Friedmans 'Dragon's Kiss'. Het zijn albums die bepalend blijken voor wat later 'shred' zal gaan heten.

ALS
Enkele jaren later wordt Becker gevraagd het stokje van Steve Vai over te nemen in de David Lee Roth Band. Tijdens albumopnames merkt Becker dat hij problemen heeft met de controle over zijn spieren, waarna ALS (amyotrofe laterale sclerose) bij hem wordt geconstateerd. Deze aandoening leidt tot het onvoldoende functioneren van de spieren, veroorzaakt door het afsterven van de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenstam, het onderste deel van de hersenen.

Waarom een benefiet?
De levensverwachting voor Jason Becker werd beperkt ingeschat. Inmiddels heeft hij geen controle meer over zijn armen en benen, is hij afhankelijk van speciale beademingsapparatuur en communiceert hij via oogbewegingen. Toch is Becker nooit bij de pakken neer gaan zitten en maakt hij via een speciale techniek nog steeds muziek. In tegenstelling tot in veel Europese landen moeten patiënten in Amerika de medische begeleiding zelf betalen. Omdat deze rekeningen enorme uitgaven zijn, werd eerder dit jaar in San Francisco al een benefiet gehouden, waar onder anderen Joe Satriani, Richie Kotzen, Steve Lukather, Greg Howe en Jeff Watson kwamen spelen. In Haarlem volgt nu een tweede benefiet.

Veiling
Naast het muzikale aanbod wordt er op 13 november in het Patronaat ook een veiling gehouden. Hierdoor kunnen muzikanten die niet in staat zijn om te komen spelen, alsnog een bijdrage leveren aan het festival. Ook bekende gitaristen als Steve Vai en Eddie van Halen sturen een aantal persoonlijke spullen op voor de veiling.

Tickets
De kaartjes voor het festival kosten 39 euro. De gehele opbrengst gaat naar Jason Becker en het onderzoek naar ALS.

Klik hier om tickets te bestellen: https://jasonbeckerfest.com/index.php

Luister naar muziek van Jason Becker en van de gitaristen die het benefietconcert komen spelen in de playlist ophet Spotify-kanaal van Gitarist.

Bekijk hieronder onze Youtube-playlist met video's van Jason Becker en de artiesten die tijdens het Jason Becker's NOT DEAD YET Festival te zien zijn.

zoeken
zoeken