In Memoriam Cock de Jong

Gitarist The Shavers overleden

Muzieknieuws 25-10-2011 11:10

Na een lange strijd is gitarist Cock de Jong van het Nederlandstalige surfrock ‘n’ rolltrio The Shavers afgelopen zaterdag 22 oktober op 55-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.

Eind mei had De Jong als muzikant al afscheid genomen van zijn fans en collega’s. Die dag vond in de Waerdse Tempel in Heerhugowaard de legendarische, door De Jong zelf vormgegeven afscheidsshow plaats van The Shavers, de band waarmee Cock samen met zijn broer Theo en de boomlange frontman Johannes unieke Nederlandstalige rock ‘n’ roll maakte.

Het werd een prachtig eerbetoon met bevriende gastmuzikanten en bands als Peter Pan Speedrock en Claw Boys Claw. Naast het plannen van zijn eigen afscheidsconcert, richtte de gitarist ook nog de Cock de Jong Foundation op, een stichting die beginnende bands en muzikanten gaat ondersteunen.



In 2005 zocht ik De Jong op in zijn huis aan de Alkmaarse Kanaalkade, voor een interview naar aanleiding van het vierde Shavers-album ‘Soap’. Naast de hartelijke ontvangst door Cock en zijn vrouw Emmy en het feit dat ik in de gang al bijna struikelde over een oude Fender Bassman, is vooral het overzichtelijke lesje ‘gitaargeschiedenis volgens Cock de Jong’ me bijgebleven. De Jong was een fervent liefhebber van de Fender Telecaster en de ‘simpel maar doeltreffend’-benadering in de gitaarmuziek. Van Link Wray en Dick Dale, sixtiesbands als The Kinks en The Who, The Ramones en Buzzcocks in de jaren ’70, The Cramps en The Oblivians in de jaren ‘80 en ‘90, tot The White Stripes en The Kills anno toen.

Daarnaast was De Jong ook een groot fan van gitarist Wilko Johnson van Dr. Feelgood, met zijn molenwiekende slaggitaarstijl, zonder plectrum. Om dit te illustreren zette hij een videoband op met een live-optreden van de ruige Engelse pubrockers, waar we misschien een kwartiertje naar keken. Cock had gelijk, ik was onder de indruk. Daarna gaf hij me nog een exemplaar van ‘A Treat Of New Beat’, het prachtalbum van zijn oude band The Rousers uit 1980 dat net opnieuw was uitgegeven (met beroemde hoes van Joost Swarte). Ik bedankte Cock hartelijk en keerde huiswaarts met een inspirerend interview en twee nieuwe favoriete bands rijker.

De uitvaartdienst wordt gehouden op vrijdag 28 oktober om 13.30 uur in de Gereformeerde Kerk, Dorpsstraat 41 te Broek op Langedijk.

zoeken
zoeken