Beatles versterker te koop

Vox UL730 van George Harrison onder de hamer

Muzieknieuws 30-11-2011 11:14

Heb je toevallig 80.000 euro liggen? Dan kan een zeldzame Vox versterker van George Harrison binnenkort van jou zijn. De Vox UL730 gitaarversterker is gebruikt voor de opnames van onder andere Revolver en Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

De historie van deze zeldzame Vox UL730 versterker met kabinet werd pas begin dit jaar duidelijk. De versterker werd uitgeleend aan bassist Peter Hook (Joy Division, New Order) toen hij een vintage versterker voor zijn gitarist nodig had. Tijdens de sessies vertoonde de Vox mankementen, waarop deze naar een versterkerspecialist werd gebracht. Na het verwijderen van het chassis zag de specialist dat de naam George Harrison erin was gekrast.

Na onderzoek werd een foto van Harrison in de studio gevonden met een UL730 en de krijtmarkeringen op de versterker waren ook terug te zien in de afbeelding. Aan de binnenkant van de top bevindt zich een origineel label van Jennings Musical Industries, waarop staat aangegeven dat de UL730 een promo-model was voor The Beatles. De UL730’s werden aan de band gegeven als vervanging voor hun Vox AC30 versterkers.

Toen de UL730 in 1966 werd geïntroduceerd was het een revolutionair ontwerp waarbij gebruik werd gemaakt van een transistor-voorversterker en een buizen-eindtrap. De UL werd geproduceerd voor zowel gitaar als basgitaar. De productie van de 730’s werd na een jaar al stopgezet, samen met de andere versterkers uit de 7 serie, omdat Vox zich enkel nog wilde richten op transistorversterkers.

De UL730’s gingen terug naar de fabriek om vernietigd te worden, maar er bleven zesentwintig stuks over die al gedistribueerd waren. Terwijl John Lennon en Paul McCartney spoedig overgingen op andere versterkers bleef George Harrison nog een tijd spelen op de Vox UL730. Hij nam er onder andere 'Revolver' en 'Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band' mee op.

De Vox versterker wordt op 15 december geveild bij Bonhams.

zoeken
zoeken