Test van Aria akoestische gitaren

215N dreadnought en 505N orchestra-model

Merknieuws 14-08-2018 15:08

In Gitarist 329, augustus 2018, testen we twee Aria's, de 215N, een grote dreadnought met een adviesprijs van 349 euro, en de 505N, een orchestra-model met een adviesprijs van 849 euro. Lees de test nu ook hier op Gitarist.nl.

door Hein van Dongen

In de wereld van de gitaar merk je de voordelen van de automatisering  en de globalisering. Vroeger werden er nog wel eens gitaren verkocht die op maandagochtend waren gemaakt van bomen die toevallig ergens in de achtertuin stonden.

Tegenwoordig zijn de ontwerpen en de fabricageprocessen van instrumenten vaak gestandaardiseerd en is er hout van over de hele wereld beschikbaar. Dat betekent dat er simpelweg veel goede gitaren te koop zijn, maar ook dat het voor merken moeilijker wordt om zich te onderscheiden. Dat zou misschien kunnen met een of ander afwijkend ontwerp, maar de meeste gitaristen zijn in de keuze van de modellen redelijk conservatief.

Dan blijft er maar één ding over: je onderscheiden door kwaliteit. En dat is wat Aria, het Japanse merk dat vooral in de lagere prijsklassen opereert, duidelijk als ambitie heeft. We kregen voor een test twee Aria gitaren ter beschikking, een dreadnought en een orchestra-model. Beide gitaren zijn in Japan ontworpen en worden in Indonesië gebouwd.

 

Aria 215N
Allereerst kijken we naar de grote dreadnought. Deze heeft een adviesprijs van 349 euro. Net als de andere instrumenten uit Aria’s 200 serie is het een gitaar met een massief  sparren bovenblad. Zij- en achterbladen zijn van gelamineerd palissander. De lak is mat, de afwerking van de gitaar is heel sober en basaal gehouden. De gitaar is ook leverbaar in tobacco sunburst uitvoering.

Opvallend is de rozet, met ruime ringen in verschillende kleuren, die het instrument een wat hippie-achtige uitstraling geeft. Over de verdere decoraties kunnen we kort zijn: die zitten er, op de onmisbare dots na, niet op. Desgewenst kun je zelf de meegeleverde slagplaat op het bovenblad aanbrengen.

Sommige mensen gaan eerst met een loep naar de lak en de afstelling kijken, maar wij zijn wat ongeduldig en we slaan wat akkoorden aan. Na een tijdje zitten we nog steeds te spelen: met het speelgemak en de intonatie van deze gitaar is het dus prima gesteld. De bijgeleverde stelsleutel voor de hals zul je niet nodig hebben. De gitaar wekt een solide indruk.

En de klank? Het geluid is zonder meer goed. Het volume is prima en de sustain is zelfs indrukwekkend. Alle noten op de hals klinken goed gedefinieerd. Kort gezegd: een heel stevig en doordringend geluid, maar misschien ook wel wat eigenzinnig. Het lijkt een beetje alsof je dichter bij de brug speelt dan je in feite doet. Wat de specifieke klank voor jou waard is hangt dus een beetje van je speelstijl af. Voluit strummend met een plectrum klinkt de gitaar een beetje agressief, maar het kan natuurlijk zijn dat je daar juist van houdt. Aan de andere kant is deze Aria beter geschikt voor fingerpicking dan menig andere dreadnought.

Overigens is de gitaar uitgerust met gecoate snaren. Een heel verstandige keuze voor een instrument dat in een winkel hangt en misschien door veel handen wordt bespeeld. Maar over de vraag of zulke zeer helder klinkende snaren de klank van elke gitaar even goed doen zijn de meningen verdeeld. Het geluid van langzaam wat mellow wordend brons heeft ook zo zijn charmes.

En zo komen we bij het bekende advies aan iedereen die een gitaar gaat uitkiezen: ga in een goede winkel op een rustig moment met verschillende gitaren zitten en vergelijk, vergelijk. Als deze dreadnought in de prijsklasse valt waarin jij op zoek bent, is het zeker een gitaar die je moet uitproberen. Voor deze prijs zijn er natuurlijk heel wat concurrenten, maar deze Aria onderscheidt zich werkelijk door zijn bouwkwaliteit en zijn eigen karakter.

 

Aria 505N
De gitaren uit de 500 serie vallen in een hogere prijsklasse. Ons testexemplaar is een orchestra-model, met een adviesprijs van 849 euro. De prijs is overigens (anders dan bij de 215N) inclusief koffer. In de serie levert Aria, naast andere modellen, ook een dreadnought en een parlor.

De hogere prijs is zeker aan het instrument af te zien, zonder dat Aria tot non-functionele toeters en bellen vervalt. De rozet en de bindingen zijn versierd met een subtiel visgraatje. De hals is zijde gelakt en de 20-frets toets heeft kleine positie-aanduidingen in de vorm van sneeuwvlokjes. De hardware is goudkleurig.

Het bovenblad is van sparren, ondersteunt door X-bracing. In deze klasse hebben veel gitaren nog gelamineerde achter- en zijbladen, maar de Aria 505N is geheel massief. De mahonie achterkant bestaat uit twee bookmatched delen die zijn gescheiden door een ingelegd biesje met hetzelfde visgraatpatroon als in de binding en rozet. Een slagplaat wordt los bijgeleverd, mocht je die willen opplakken. Het gekalibreerde brugzadel en de topkam zijn van been.

De 505 speelt heerlijk en het orchestra-formaat is ook qua afmetingen comfortabel. Het karakter van het geluid is wat warmer en ronder dan dat van de dreadnought. Het is altijd weer bijzonder dat je bij het testen van een gitaar bijna als vanzelf de stijl gaat proberen waar het instrument om lijkt te vragen. Het geluid van deze Aria is heel goed gebalanceerd, eigenlijk ideaal voor complexere stijlen dan alleen slag spelen of tokkelen. Het volume is goed, alle noten op de hals hebben eenzelfde mooie naklank. Kortom: een fijne gitaar met een mooi, zingend geluid. En dan te bedenken dat een gitaar als dit met de jaren alleen nog maar beter zal gaan klinken.

In een prijsklasse als dit zullen veel mensen niet meteen aan Aria denken, maar het is echt een instrument om eens serieus te bespelen en te beluisteren. Dus ook voor deze gitaar komen we tot dezelfde aanbeveling: probeer hem eens, hij zal je verrassen.


Conclusie
Het is Aria gelukt om in twee segmenten van de markt waarin heel veel te koop is met instrumenten te komen die niet alleen hun prijs ten volle waard zijn, maar die ook een markant eigen karakter hebben.


Hieronder de specs van de gitaren en de links naar de betreffende pagina's op de website van Aria. 

ARIA 215N
Prijs: € 349,-
Land van herkomst: Indonesië
Type: dreadnought
Bovenblad: massief sparren
Zijbladen: palissander
Achterblad: palissander
Hals: mahonie
Toets: palissander
Brug: Graph Tech tusq
Topkam: Graph Tech tusq, 43 mm
Frets: 20
Mensuur: 650 mm
Elektronica: geen
Koffer: niet meegeleverd

ARIA 505N
Prijs: € 849,-
Land van herkomst: Indonesië
Type: orchestra
Bovenblad: massief sparren
Zijbladen: palissander
Achterblad: palissander
Hals: mahonie
Toets: palissander
Brugzadel: been
Topkam: been, 44 mm
Frets: 20
Mensuur: 650 mm
Elektronica: geen
Koffer: meegeleverd

Importeur: EMP, Nieuwkuijk, tel. 073 200 1800
Website: www.empmusic.nl

Gitarist 329 kun je in de winkel krijgen, maar ook los bestellen bij ons tot en met 22 augustus 2018. Klik hier, en kies voor 'nieuwste editie'. 

zoeken
zoeken