De ongelofelijke gitaargeschiedenis van Jason Becker

Jason Becker componeert briljant gitaaralbum

Gitarist Extra 14-12-2018 07:12

De voormalige leadgitarist Jason Becker was de beoogde opvolger van Steve Vai in de soloband van Van Halen-zanger David Lee Roth. Maar helaas sloop 27 jaar geleden de progressieve spierziekte ALS in het spel. Inmiddels is Becker bijna compleet verlamd. De kunst van het gitaarspelen is hem al lang ontnomen. Toch heeft Becker onlangs een schier onmogelijke taak volbracht: hij componeerde en produceerde een nieuw soloalbum. ‘Triumphant Hearts’ is het resultaat van passie, vriendschap en doortastendheid. Lees het bijzondere interview met hem en met zijn compaan Marty Friedman in Gitarist 334, januari 2019.

Patrick Lamberts interviewde Jason Becker voor Gitarist per email, want spreken kan Becker niet meer. Met louter oogbewegingen kan hij zijn woorden vormen en beantwoordde hij onze vragen.

De voormalige snarenversnipperaar heeft namelijk alleen nog wat werkbare spieren in zijn gezicht. Voedsel, mineralen en medicijnen krijgt hij via sondevoeding, want eten kauwen en slikken lukt niet meer. Spreken gaat ook niet, maar om toch te kunnen communiceren ontwikkelde vader Gary een bijzonder systeem, gebaseerd op een zelfgemaakte alfabetkaart die is aangesloten op een computer gestuurd spraaksysteem. In het kort komt het hier op neer: Jason kan door met zijn ogen naar de juiste letters op de alfabetkaart te kijken woorden samenstellen, die worden via de computer op z’n Stephen Hawkings uitgesproken. Een geweldige vondst.

In de albumtrailer voor Triumphant Hearts zie je meteen hoe zijn communicatie met oogbewegingen werkt. 

In Gitarist hebben we niet eerder een uitgebreid artikel gewijd aan Jason Becker. Nu komt daar verandering in met de januari-editie 2019. Lees daarin het uitgebreide interview. 

Bekijk tevoren even de trailer van de flim Not Dead Yet, waarin Jason Becker uitgebreid is geportretteerd - uit 2011. 

 


En luister ondertussen naar het nieuwe album van Jason Becker, Triumphant Hearts, met tal van gastbijdragen van onder anderen Joe Satriani, Steve Vai, Joe Bonamassa en natuurlijk Marty Friedman, die we voor het interview ook te spreken kregen. 

Het interview met hem en met zijn compaan Marty Friedman kun je in Gitarist 334, januari 2019 lezen. Gitarist 334 ligt tot 17 januari 2019 in de winkel (of is ook tot 17 januari te bestellen bij ons - klik hier en kies voor 'nieuwste editie'.

zoeken
zoeken