aanmelden
Review met demovideo's met sounds van de Marshall Origin 20
Plus: importeurwissel voor Marshall
Merknieuws 01-01-2019 08:48
In Gitarist 328 hebben we Marshall's Origin 20 getest. Lees het testrapport in onderstaand artikel op Gitarist.nl en bekijk de demovideo's met klassieke sounds van de fifites tot nu. Met daarbij het nieuws dat per 1 januari 2019 het importeurschap van Marshall is overgegaan van Voerman Amersfoort, die dat vele jaren met verve en succesvol hebben gedaan, naar Algam Benelux, via haar commerciƫle divisie AB Music.

Marshall kijkt op deze 1e januari 2019 graag even terug op hun 2018-jaar! 

Laten we voordat we met de test van de Origin 20 beginnen even kort terugblikken op de versterkers waarmee Marshall de wereld veroverde. 

De eerste Marshall versterker was de JTM45. Dit model was gebaseerd op de 4x10 Fender 5F6 tweed Bassman, die in het Engeland van de jaren zestig heel moeilijk verkrijgbaar was vanwege importbeperkingen. Jim Marshall luisterde altijd naar zijn klanten en bands als The Who en The Small Faces wilden graag nóg meer van die klassieke Bassman-klank. In 1966 gebruikte Eric Clapton een licht aangepaste JTM45 in een 1x12 combo met open achterkant op het ‘Beano’-album van John Mayall’s Bluesbreakers. Veel luisteraars kwamen op die manier voor het eerst in aanraking met het geluid van een overstuurde Marshall. Ondertussen wilde Pete Townshend, gitarist van The Who, graag nog een stapje verder. Hij verzocht Marshall het circuit van de JTM45 aan te passen zodat er een eindtrap van 100 watt in kon. Dit werd de 1959 Super Lead top, die ook gebruikt werd door gitaristen als Hendrix, Kossoff en Page. The rest is history...

En neem een kijkje achter de schermen in de Marshall-fabrieken 


Met de Origin Series keert Marshall terug naar zijn oorsprong, met een nieuwe kijk op het klassieke geluid.

Veel professionele gitaristen zijn tegenwoordig weer geïnteresseerd in het merk en het geluid waar Marshall medio jaren zestig bekend mee werd heeft een comeback gemaakt. Toch zijn deze versterkers niet zo flexibel en heb je vaak een aantal effecten nodig om ze te kunnen temmen.

Tops als de JTM45 en de Super Lead zijn enorm luid, want ze komen uit een tijd waarin er nog geen PA-systemen waren. Vandaag de dag hebben we een versterker nodig die je flink open kunt zetten zodat je die eindbuizen kunt horen werken, maar we willen ons publiek geen gehoorbeschadiging bezorgen en we houden onze geluidsman graag te vriend. Een effectloop zou fijn zijn, vooral als je die met een voetschakelaar zou kunnen bedienen en ook een voetschakelbare gainboost zou zeer welkom zijn. En als je bij die versterker nou ook eens de kanalen aan elkaar kon linken, zoals bij de oude JTM’s en Plexi’s, maar dan zonder dat je een patchkabeltje nodig hebt dat je uiteindelijk toch alleen maar kapotmaakt of kwijtraakt? Marshall heeft naar de feedback van gitaristen geluisterd en de nieuwe Origin versterkers zouden wel eens precies kunnen zijn waar velen van ons al zo lang naar zochten.

In deze productvideo toont Marshall de diverse Origin amps en combos. 


DE TEST VAN DE ORIGIN 20
(je kunt de test ook als pdf downloaden - klik hier)

Ontwerp
We bekijken de Origin 20, die zich in het midden van de serie bevindt en verkrijgbaar is als top of als 1x10 combo. De Origin 20 top heeft een aantal coole vintage Marshall-stijlkenmerken, zoals slankere panelen die bekleed zijn met zwart vinyl en zijn afgezet met een goudkleurige bies, en een goudkleurig aluminium regelpaneel dat voorzien is van een klein logo.

Veel gitaristen zullen hier al blij mee zijn, maar het wordt pas echt interessant als we de binnenkant bekijken. De Origin 20 heeft een echte eindtrap met twee EL34 buizen en Marshalls nieuwe, inventieve Powerstem vermogensverzwakker. Hiermee kun je drie verschillende vermogens kiezen zodat je volume altijd is ingesteld op wat het beste werkt voor je omgeving.

Er is een voetschakelbare effectloop, een DI uitgang met luidsprekersimulatie, een gainregelaar met een boostfunctie die je met de voetschakelaar kunt bedienen en een supercoole tiltregelaar, die werking van de high treble- en normal-volumeknop van een klassieke JTM of Plexi met vier ingangen nabootst. De bekende combinatie van bass, mid en treble is gecombineerd met een echte presenceregelaar waarmee je de hoogrespons van de eindtrap kunt instellen. De versterker zit stevig in elkaar en kan beslist tegen een stootje en hij ziet er ook nog eens enorm aantrekkelijk uit.


Vintage klanken

Bij de Origin 20 gaat het om die vintage Marshall-klanken van vóór de JCM800. Hij richt zich vooral op het geluid van de JTM45 en de eerste Plexi tops, die door de grensverleggende Britse bluesexplosie van midden jaren zestig bekend werden. Als we een standaard Strat en een Les Paul rechtstreeks op de jackingang aansluiten, levert de Origin 20 meteen die kenmerkende, complexe hoogrespons van de JTM45, vol rinkelende boventonen die steeds scherper worden naarmate we de volumeknoppen verder opendraaien.

Bij de oude Marshalls ontdekten gitaristen al snel dat je de twee preampkanalen met een korte patchkabel aan elkaar kon linken, zodat je ze allebei kon horen. Dit zorgde voor veel extra gain en door de twee volumeknoppen op elkaar af te stellen had je meer controle over het geluid. De slimme tiltregelaar van de Origin weet dit op succesvolle wijze na te bootsen, zodat je het karakter van het hoog heel precies kunt instellen.

De Origin is geen enorme high-gain versterker, maar als je de gainboost inschakelt en het mastervolume opendraait krijg je toch een aardig gemene crunch. Dankzij het handige Powerstem-circuit kan dit zelfs bij lagere volumes, want je kunt kiezen uit een vermogen van 20 watt, 3 watt of een slaapkamervriendelijke 0,5 watt. De Origin 20 is echter het meest geschikt voor vintagestijl geluiden met lage tot gemiddelde hoeveelheden gain. Hierdoor is de versterker ook zeer geschikt voor pedalen, vooral omdat de effectloop met een voetschakelaar bediend kan worden. De DI-uitgang met luidsprekersimulatie klinkt geweldig als je hem op een mengpaneel aansluit. Ideaal voor opnames of om live op de PA aan te sluiten.

 
Conclusie
In combinatie met een geschikte luidsprekerkast brengt de Origin 20 de klassieke Marshall-klanken op overtuigende wijze naar het heden. Het ontwerp is zeer efficiënt, compact en draagbaar en omdat de productie in Azië plaatsvindt is de versterker ook nog eens betaalbaar. De eerste Marshalls waren enorm flexibel met slechts een paar knoppen en de nieuwe Origin 20 is net zo veelzijdig. Hij is ideaal voor blues, classic rock en indie en heeft genoeg moderne functies om de meeste gitaristen aan te spreken, vooral in combinatie met één of twee goede overdrivepedalen.

Deze test door Nick Guppy is eerder verschenen in Gitarist 328, juli 2018, foto’s door Adam Gasson.
Je kunt de test ook als pdf downloaden - klik hier


Videoplaylist Tones of Origin
Bekijk hieronder de playlist met 6 video's waarin de klassieke Marshall-sounds van de jaren vijftig tot nu langskomen, resp. 50's, 60's, 70's, 80's, 90's, 00's. Scroll erdoorheen met >|

MARSHALL ORIGIN 20
Type: buizenversterker
Vermogen: 20 watt, schakelbaar naar 3 en 0,5 watt
Buizen: 3 x 12AX7, 2 x EL34
Regelaars: gain (met uittrekbare boost), tilt, bass, mid, treble, presence, mastervolume
Aansluitingen: gitaaringang, 3 x luidsprekeruitgang, effect send & return, voetschakelaar, DI-uitgang
Afmetingen: 220 x 520 x 225 mm (hxbxd)
Gewicht: 10 kg
Distributie: Algam Benelux 
Website: www.algambenelux.be