aanmelden
NAMM Show 2019 - Het complete overzicht
Gitarist Extra 21-02-2019 22:02
In Gitarist 336, maart 2019 vind je een uitgebreid 10-pagina Special met alles over de NAMM Show. Op Gitarist.nl hebben we tijdens de NAMM Show, 24-27 januari 2019, al allerlei verslagen geplaatst, met videoreportages daarin. Wat we in die verslagen nog niet hebben gemeld, vind je in dit overzicht terug.

(Foto Orianthi: Getty Images for NAMM)

Klik hier voor onze videoreportages vanaf de NAMM Show 2019.

 

Charvel viert komend jaar zijn 40-jarig jubileum en brengt daarom een aantal modellen uit de eerste catalogus opnieuw uit. Deze 40th Anniversary Custom Collection omvat elf gitaren die de begindagen van shred doen herleven. Zo zijn er San Dimas modellen met Hot Rod Flame en Pink & Black Bullseye, maar ook bliksemschichten en spinnenwebben zien we terug in de afwerking. Al deze gitaren worden gemaakt naar de originele specificaties.
Erg stijlvol is de zevensnarige signaturegitaar van gitarist Angel Vivaldi, met zijn saliegroene afwerking en goudkleurige hardware. Ook hier een verstevigde esdoorn hals met compoundradius en 24 frets. DiMarzio leverde de Tone Zone brughumbucker en het Air Norton halselement.


Charvel 40th Anniversary Custom Hotrod Flames

Naast de nieuwe signaturemodellen voor Bob Weir (asymmetrische Bedford met twee P-90’s en daartussen een Strat-element) en de jonge Brandon Niederauer (Atlantic singlecut met high-output humbuckers van Seymour Duncan) komt D’Angelico dit jaar met een nieuwe bodyvorm, de Brighton. Deze doublecut heeft twee humbuckers met een tune-o matic brug en stopstaartstuk. De Brighton is verkrijgbaar in de Premier (verchroomde hardware) en Deluxe (vergulde hardware) serie.


DAngelico Brighton

Jim Dunlop maakte een Octavia-type fuzz voor Billy Gibbons, de Siete Santos. Hij heeft het circuit van de Roger Mayer Octavia, maar dan met een zevenbands EQ toegevoegd. Bij zustermerk MXR zagen we de Dookie Drive, gemaakt voor de 25e verjaardag van het Green Day-album ‘Dookie’ is dit een signature-overdrive voor Billy Joe Armstrong. Gemaakt naar de klank van Armstrongs versterkers heeft de Dookie Drive intern twee overdrives die je met een blendregelaar kunt mixen. Een scoopschakelaar geeft je een metalsound.

 
Dunlop Siete Santos

DV Mark bracht veel nieuwe signatureversterkers naar Anaheim, waaronder een lichtere top en combo voor Eric Gales, voor wie ze ook de Stratocaster-achtige Boom gitaar uitbrengen, en een kleine versie van Frank Gambales signatureversterker. Maar de nadruk lag toch vooral op de nieuwe Smart Mulitamp, het modelingvlaggenschip van deze Italiaanse bouwer dat je kunt bedienen met een iOS-apparaat. Instellingen, backingtracks, etc. kun je opslaan in de cloud en online delen. Natuurlijk werkt de Smart Multiamp ook standalone; je selecteert dan de presets vanaf het frontpaneel en kunt regelaars gebruiken om de instellingen te wijzigen.


DV Mark Smart Multiamp

Eastman verraste met de Double Top serie, die bestaat uit drie luxe uitgevoerde akoestische gitaren: een dreadnought, orchestra model en grand auditorium, met een bijzondere constructie van het bovenblad dat bestaat uit twee lagen sparren met daartussen een honingraadconstructie van nomex, een licht en sterk materiaal dat is ontwikkeld voor de ruimtevaart. Door deze constructie ontstaat een bovenblad dat stijf en licht is en daardoor volgens Eastman beter klinkt over het hele frequentiebereik.
Met de T484 brengt Eastman het compacte 14-inch bodyformaat van de hollowbody T184 uit in een versie met sustainbalk, zodat hij ook gebruikt kan worden voor pop, rock en country zonder dat je bang hoeft te zijn voor feedback. In de hals vind je een Seymour Duncan Jazz en bij de brug een 59 humbucker van hetzelfde merk.


Eastman Grand Auditorium Double Top

Bij Epiphone zagen we maar liefst twee signaturegitaren voor Peter Frampton, die deze NAMM Show ook de Les Paul Innovation Award in ontvangst nam. De 1964 Texan is gemaakt naar de akoestische gitaar die Frampton gebruikt voor het schrijven van songs. Er is een Premium Outfit-versie waarvan er 100 verschijnen, terwijl van de standaard versie 500 stuks worden gemaakt. De andere Frampton-signature is natuurlijk zijn zwarte Les Paul Custom Pro met drie humbuckers. Ook hiervan een Premium Outfit (200 stuks) en standaard (900 stuks) versie.


Epiphone Peter Frampton Les Paul Custom Pro

Bij ESP, LTD en E-II zagen we dit jaar minder extreme ontwerpen aan de customshopwand hangen, maar de M-II met Glow in the dark-patroon mag er zijn. De prijs van 11.000 dollar trouwens ook. Voor ons gewone mensen was er gelukkig ook nieuws. Zo zijn er diverse modelen van ESP en LTD voorzien van de nieuwe fading colors, waarbij twee kleuren op de body in elkaar overvloeien.
LTD maakt nu de Eclips EC-1000T met een body in standaard dikte (meestal zijn deze LTD singlecutmodellen dunner dan een Les Paul) en voorzien van Fishman Fluence elementen.
Deftones’ Stephen Carpenter krijgt een strak gestylde paarskleurige LTD SC-607 zevensnaar met een enkele Fishman humbucker en Gary Holts nieuwe GH-600 Eclipse heeft een witte body, een Floyd Rose en knalrode binding en elementkapjes. Ook de PS-1000 XTone van LTD is een opvallende verschijning met zijn paarse glitterafwerking en zijn asymmetrische semiholle body.


ESP Custom Shop ESP M-II

Bij Eventide bestond het nieuws uit het roze Rose pedaal, een delay met heel veel mogelijkheden. Hoewel de delay digitaal is, is het droge signaalpad analoog, net als de mix-, feedback- en low pass-regelaar. Met vijf aan te passen presets, diverse golfvormen voor de modulatie van de herhalingen en aansluitingen voor midi- en expressiepedaal kun je een wereld van sounds oproepen. Een droom voor de experimentele gitarist.


Eventide Rose

Ook komend jaar gaat Fender door met bijzondere gelimiteerde modellen in wat nu de Alternate Reality serie heet. Ga je meer voor een boetieksmaak? Dan zijn de Rarities wellicht wat voor jou: bijzondere Strats en Teles (en een Jazz Bass) gebouwd met bijzondere houtsoorten en voorzien van hoogwaardige elementen en hardware. Vanaf april komt er elke maand een gitaar uit deze serie beschikbaar voor een bedrag van 2600 euro.
Country-artiest Chris Stapleton kreeg dit jaar een signature ‘62 Princeton versterker, gemaakt naar voorbeeld van Stapletons eigen brownface versterker. Deze in Amerika gemaakte Princeton heeft regelaars voor volume en toon plus speed en intensity van de ingebouwde tremolo.
De vorig jaar geïntroduceerde pedaallijn van Fender wordt uitgebreid met maar liefst zes nieuwe modellen, waaronder de Bubbler Chorus en Lost Highway Phaser, beide met een apart instelbare en schakelbare slow- en high speed-stand. De Tre-Verb brengt klassieke Fender reverb en tremolo (o.a. harmonische) klanken onder je voet, terwijl de Pinwheel het geluid geeft van een Leslie en Fenders eigen Vibratone. De Downtown Express, ten slotte, is een baspedaal (preamp) met compressor, driebands EQ en direct out.


Fender Rarities Stratocaster

De Diablo serie van Framus is volledig vernieuwd in zowel de Teambuilt als Masterbuilt lijn. De gitaren hebben dezelfde bijzondere contouren op de body die we eerder op andere Framus modellen zagen. De Diablo Supreme heeft een gelijmde mahonie hals met ebben toets en een mahonie body met esdoorn top en is voorzien van twee Seymour Duncan humbuckers. Voor de metalgitarist is er de Progressive X met Floyd Rose en geschroefde esdoorn hals op de mahonie body. De Diablo Pro gaat het meest richting Stratocaster, met een swamp ash (essen) body en HSS-elementconfiguratie en Wilkinson tweepunts vibrato.


Framus Teambuilt Diablo

Vorig jaar herintroduceerde Guild de F-55, waarvan dit jaar de 12-snarige broer F-512 het levenslicht zag. Deze jumbo’s hebben een gebogen esdoorn achterblad en worden in Amerika gemaakt.
De Westerly serie komt uit Azië en omvat dit jaar de Deluxe modellen als nieuwe aanwinsten. Deze akoestische gitaren (dreadnought en jumbo, met en zonder cutaway) zijn in hoogglanslak afgewerkt. De gestreepte ebben (dreadnought) en gevlamde esdoorn (jumbo) zij- en achterkant komen daardoor extra mooi uit. Ook hier het voor Guild karakteristieke gewelfde achterblad voor meer klankprojectie.


Guild F-512

Nick Wass van Höfner heeft twee nieuwe modellen ontworpen, beide semiholle doublecuts met gesloten bovenblad. De Leader Classic heeft de Höfner kop uit 1961 met zes stemmechanieken op een rij en is voorzien van een NoWaxx handgewonden P-90 (hals) en humbucker (brug). Naast de mastervolumeregelaar is er alleen een blendregelaar. De Leader Professional heeft een mastervolumeregelaar en driewegschakelaar - ook hier ontbreekt de toonregelaar. Dit in blauw afgewerkte model heeft een stemkop met drie mechanieken per kant.


Hofner Leader Classic en Professional

Bij Ibanez ging veel aandacht uit naar de Axion Label serie, die de metalgitaren van de Iron Label serie naar een hoger niveau tilt met betere specificaties. Onder de verschillende modellen vind je de RG- en S-bodyvorm, zes- en zevensnarige gitaren, al dan niet met multiscale toets. De elementen zijn van Bare Knuckle, Fishman en Seymour Duncan. Een test van drie modellen vind je al in deze Gitarist. Dezelfde elementen vind je ook in de nieuwe RG5000 Prestige serie, bestaande uit kleurige metalgitaren afkomstig uit de Japanse fabriek.
Met de Artcore Vibrante serie zoekt Ibanez met zijn semiholle modellen aansluiting bij de rock- en popgitarist. De gitaren hebben een strakkere vormgeving en zijn in opvallende sixties kleuren verkrijgbaar.
Onder de te vieren verjaardagen vielen dit jaar Paul Gilbert (30th Anniversary PGM 333 signature limited edition), Andy Timmons (20th Anniversary ATZ100, gebaseerd op een AZ model) en de Tube Screamer, die 40 jaar bestaat. Daarvoor is een 40th Anniversary versie uitgebracht, die voor het eerst niet groen is. Omdat robijn staat voor een veertigjarig jubileum is deze versie van de TS808 uitgebracht in Ruby Red met glitters.


Ibanez Artcore Vibrante

IK Multimedia toonde naast de Axe I/O audio-interface voor (bas)giaristen de iRig Micro Amp, een oefenversterker met drie kanalen, gainlevel en EQ0regelaars. Hij is standalone te gebruiken, als top en, aangesloten op een iOS-apparaat met Amplitube, als monitor waarbij je alle sounds uit de modelingsoftware kunt gebruiken.

IK Multimedia iRig Micro Amp

Robert Keeley bracht vier nieuwe pedalen mee naar de beurs: de DDR (drive-delay-reverb), Eccos Vintage Tape Flanged Delay, Fuzz Bender en Synth-1. We lichten er de DDR uit. Dit pedaal heeft een drivegedeelte waarbij je kunt kiezen tussen een overdrive en distortion, en een galmgedeelte met de keuze uit delay en reverb. De delay kan een analoge of digitale klank geven, terwijl de reverb kan worden ingesteld als spring (veer) of plate - alles in één pedaal.


Keeley DDR

In de stand van Mad Professor zagen we naast het Double Moon modulatiepedaal de Double Royal, een overdrive met twee Royal Blue Overdrives die je verschillend kunt instellen en in verschillende volgorde achter elkaar kunt zetten.
De Loud ‘n Proud is een Marshall-in-a-box pedaal met regelaars voor gain, volume, 3-bands EQ, presence en een toegevoegde fuzz of boost. Bovendien is het karakter in te stellen: losser en meer dynamisch, of strakker met meer compressie.


Mad Professor Loud n Proud

Martin is een merk met zo’n rijke geschiedenis, dat ze elk jaar diverse jubilea te vieren hebben. Dit jaar zijn dat het 50-jarig jubileum van Woodstok (gevierd met een D-35 met Woodstock inlegwerk in kop en slagplaat, en de DX Woodstock met de afbeelding van de festivalposter op het bovenblad afgedrukt), het 40-jarig jubileum van de customshop, 30-jarig jubileum van de Mexicaanse fabriek (gevierd met de DXMAE 30th Anniversary dreadnought met nationale Mexicaanse symbolen op de body) en het 20-jarig jubileum van de X serie (gevierd met het GPCX1AE 20th Anniversary Grand Performance model dat terug grijpt op de eerste periode van de X serie).
Nieuw is de Modern Deluxe serie, die klassieke gitaarbouwkenmerken (sitka top met Vintage Tone System, klassieke halsverbinding en het gebruik van natuurlijke lijm) combineert met moderne technieken als een titanium halsstelpen, brugpennen van ‘liquid metal’ en een brug met koolstofvezelversteviging. De gitaren in deze serie (000-28, D-18, D-28 en OM28) hebben een binding van hout, goudkleurige frets en open stemmechanieken.


Martin Modern Deluxe

Music Man presenteerde de nieuwe John Petrucci Majesty signature, dit keer met een top van gevlamd esdoorn en een doorlopende hals bestaande uit drie delen (mahonie/esdoorn/mahonie). Naast de twee DiMarzio humbuckers zit er een piëzo-element in de brug. De humbuckers kunnen gesplitst worden en er is een schakelaar die je 20 dB extra output geeft. Hij is beschikbaar in verschillende afwerkingen en in zes- en zevensnarige uitvoering.


Music Man John Petrucci Majesty

Het Nederlandse Nexi Industries kon weer verschillende nieuwe producten presenteren, maar het meest opzienbarend waren wel de twee signaturepedalen van Orianthi, de NexiPlexi overdrive en de Octaver octave-fuzz. Ook de samenwerking met Ace heeft twee signaturepedalen opgeleverd, de Skunkdrive en de Octavius. Al deze pedalen zijn standalone of met een ‘click & play’ Nexi pedalboard te gebruiken. Over die pedalboards gesproken: de Nexi Electric is de nieuwe tegenhanger van de Nexi Acoustic, die beide plaats bieden aan vier pedalen. In het pedalboard zijn een tuner, mute, instelbare boost en voeding voor de pedalen geïntegreerd, net als een xlr-uitgang met speakersimulatie.


Nexi Industries Ace signature pedalen

Misha Mansoors Peavey Invective top is nu ook uitgekomen in een miniversie die 20 watt levert. Hij heeft twee kanalen met gescheiden EQ en een mastersectie met een presence- en resonanceregelaar. Er zijn schakelaars voor boost, tight en gate, en naast de gebruikelijke aansluitingen is er ook een xlr-uitgang met speakersimulatie.


Peavey Invective Mini Head

PRS heeft een goed jaar achter de rug met een omzet die steeg van 50 naar 58 miljoen dollar. Welk aandeel de veelbesproken Silver Sky van John Mayer daarin heeft weten we niet, maar zeker is dat deze gitaar nu ook beschikbaar is in de kleuren blauw, goud en groen, of in PRS termen: Onyx, Horizon en Tungsten. Hoe dan ook, de naam blijft Silver Sky.
Verder zagen we in de SE serie de Schizoid, het signaturemodel van Jakko Jakszyk van King Crimson, en Paul Reed Smiths eigen Paul’s Guitar, die ook als Core model beschikbaar is. Bijzonder is ook de SE Custom 24 Ziricote, die door het blank gelakte ziricote een seventies voorkomen heeft.


PRS Jakko Jakszyk signature

Bij Stagg zagen we twee nieuwe toevoegingen aan de Silveray lijn: De Silveray DC is een solidbody met dubbele cutaway. Hij heeft een P-90 element in de halspositie en een humbucker bij de tune-o-matic brug. De Silveray 533 is de eerste semiholle gitaar uit de serie en heeft twee humbuckers die gesplitst kunnen worden, en een mooi staartstuk. Aan de Blaxx lijn van minipedalen is een reverb toegevoegd met aan boord een shimmer-, spring-, en hall-reverb. De ukeleles van Stagg zijn uitgebreid met modellen met maskermotief op het bovenblad, alsof ze zo uit het oerwoud komen.


Stagg Silveray DC en 533

Veel nieuws was er in de stand van Supro. Zo brengen ze op gitaargebied dit jaar de David Bowie 1961 Dual Tone uit. In tegenstelling tot de Bowie gitaar die vorig jaar uitkwam, is dit een productiemodel en heeft deze versie een vaste brug. De Tri Tone heeft een mooie art-decostaartstuk en drie Supro humbuckers tussen de brug en de hals. Bijzonder is de Ozark, een heruitgave van de lapsteel die bekend werd door onder anderen Ry Cooder. Lace Pickups heeft het element gemaakt dat de klank van het origineel moet geven.
Het derde pedaal van Supro is een analoge delay, ontworpen door dezelfde man die ook de EHX Memory Man ontwierp. Een filterregelaar laat je instellen of de herhalingen helder blijven of steeds donkerder worden en met een schakelaar kun je selecteren of de level-, time- of repeatsregelaar met een expressiepedaal bediend kan worden.


Supro Tri Tone

Taylor’s meesterbouwer Andy Powers bracht een grote verrassing naar Anaheim. Dat het V-Class bracingsysteem op meerdere modellen zou worden toegepast zoals nu op de Grand Concert, hadden we wel verwacht, maar het nieuwe Grand Pacific model markeert echt een nieuwe weg voor het merk uit San Diego. Powers zocht naar een manier om klanken zoals hij ze kende van oude opnames in een gitaar tot leven te brengen en dan op een manier dat studiotrucs als EQ en compressie niet nodig zijn om een gebalanceerde klank te krijgen. Daarvoor was ook het V-Class bracingsysteem bedoeld, maar met deze gitaar krijgt dat zijn oorspronkelijke bestemming. Niet vreemd dat de Grand Pacific eerder naar het verleden lijkt te verwijzen dan naar de moderne gitaren waar Taylor om bekend staat, ook met zijn bodyvorm die het meest lijkt op een dreadnought met ronde schouders. De Grand Pacific wordt geïntroduceerd in twee uitvoeringen: de Builder’s Edition 517e met mahonie body en sparren top en de Builder’s Edition 717e met een palissander body. Taylor verwacht met dit model een heel nieuwe groep akoestische gitaristen aan te spreken.


Taylor Grand Pacific

De Fly Rigs van Tech 21 zijn zo succesvol dat er deze beurs weer twee nieuwe modellen voor gitaristen klaarstonden. De nieuwe versie van de originele Fly Rig 5 combineert de Plexi overdrive met het Fender-achtige clean van hun Blonde pedaal uit de Character serie en met een druk op de knop schakelt de Plexi naar de sound van de Cali distortion. Ook Richie Kotzen krijgt een tweede Fly Rig 5 met zijn naam erop. Dit keer kun je kiezen tussen de OMG drive of een fuzz. Op dezelfde manier kun je de boost omzetten naar een compressor en de delay naar een Leslie-effect. Goed nieuws is ook dat beide Fly Rigs een xlr-uitgang hebben om rechtstreeks op de FOH aan te sluiten.


Tech 21 Fly Rig 5 MkII

Hier zie je onze videoreportages vanaf de beursvloer: NAMM Show 2019 - onze videoreportages!


De eerdere berichten en reportages van de NAMM Show 2019 vind je eenvoudig via onderstaande links:

NAMM Show 2019, deel 1: Blackstar Studio 10 combo's

NAMM Show 2019, deel 2: Audient Sono

NAMM Show 2019, deel 3: Takamine

NAMM Show 2019, deel 4: Blackstar's vernieuwde HT-R serie

NAMM Show 2019, deel 5: Gibson

NAMM Show 2019, deel 6: Strymon

NAMM Show 2019, deel 7: Orange

NAMM Show 2019, deel 8: Fender American Acoustasonic Telecaster

NAMM Show 2019, deel 9: Lag HyVibe

NAMM Show 2019, deel 10: Gretsch

NAMM Show 2019, deel 11: Kemper

NAMM Show 2019, deel 12: Ibanez TSV808

NAMM Show 2019, deel 13: Marshall

NAMM Show 2019, deel 14: Sheeran Guitars by Lowden

NAMM Show 2019, deel 15: BOSS Waza Tube Amp Expander