aanmelden
Voorbeschouwing metalfestival FortaRock 1-2 juni
Diverse line-up met veel inspirerend gitaarwerk
Muzieknieuws 04-05-2019 10:49
Dit jaar vindt de tiende editie plaats van hardrock- en metalfestival FortaRock. Het Goffertpark in Nijmegen zal op zaterdag 1 en zondag 2 juni 2019 weer omgetoverd worden tot een strijdveld met een zee aan zwarte T-shirts. Er komen in totaal 34 acts met vaak opvallende gitaristen. We hebben alle acts op alfabetische volgorde voor je uitgelicht! Bekijk de video's die we voor je selecteerden en luister naar de Spotify-playlist met de festivalacts.

Voor tickets klik hier.
€ 40,- per dag (excl € 5,- servicekosten) of € 70,- voor 2 dagen. 
(Early Bird tarief geldig tot de datum van de reguliere kaartverkoop door Fortarock wordt gecommuniceerd)

tekst: Patrick Lamberts en Kevin Pasman

Allegaeon
Meteen een van de extreemste acts van de line-up: het Amerikaanse Allegaeon. De band met gitaristen Greg Burgess en Michael Stancel combineert progressieve metal met thrashmetal-elementen en technischere uitspattingen. Daarbij staat de snelheids-pook meestal in de zesde versnelling. Dat dit gezelschap graag een grenzeloze aanpak hanteert, blijkt onder meer uit het gebruik van klassieke gitaar, die je regelmatig voorbij hoort komen, ook op het nieuwste studioalbum ‘Apoptosis’ (Metal Blade/Sony). Eveneens opvallend zijn de Carillion gitaren van Burgess en Stancel’s koploze Kiesel.

Amon Amarth
Zondagheadliner Amon Amarth heeft veel van zijn populariteit te danken aan zijn Viking-imago en bijbehorende beeltenissen en podiumpropstukken. De bands melodieuze deathmetal mag ook best bijzonder genoemd worden. Het is vooral bewonderenswaardig hoe gitaristen Olavi Mikkonen en Johan Söderberg zo’n heroïsche sfeer weten neer te zetten, terwijl ze daar alleen maar hun gitaren voor gebruiken. Beide Explorers en tegenwoordig met Kempers. Begin mei verschijnt het elfde album ‘Berserker’ (Metal Blade/Sony).

Amorphis
Met de geslaagde albums ‘Under The Red Cloud’ uit 2015 en het vorig jaar verschenen ‘Queen Of Time’ (beide via Nuclear Blast) zit Amorphis uit Finland op een goede golf. De melodieuze metal van dit zestal bevat elementen van powermetal, symfonische metal en folkmetal. Naast de pakkende en meezingbare refreinen zijn de soepele leads van Esa Holopainen en strakke riffs van Tomi Koivusaari om van te smullen. Wellicht krijgen we ook nog een cameo van zangeres Anneke van Giersbergen te zien. Onlangs is bekendgemaakt dat Van Giersbergen dit jaar de Buma ROCKS! Export Award 2019 in ontvangst komt nemen tijdens FortaRock.


De Abasi Concepts Larada 8

Animals As Leaders
Tosin Abasi, van het technische instrumentale fusion/progmetal-trio Animals As Leaders, is op dit moment een van de innovatiefste gitaristen ter wereld. Door de slaptechniek van bas naar gitaar te vertalen heeft hij een geheel eigen speelstijl ontwikkeld waarbij de duim van zijn slaghand een even grote rol speelt als zijn complexe vingerleggingen op de hals. Gooi daarbij de complexe ritmes, Allan Holdsworth-achtige akkoorden en een even bijzondere legato soleerstijl en je hebt een uit duizenden herkenbaar geluid. Onlangs bracht Abasi zijn eigen ontworpen gitaarlijn onder de naam Abasi Concepts op de markt. Uiteenlopende gitaristen, onder wie John Mayer, werden al getriggerd om erop te spelen. Zien is geloven.

Atreyu
De Amerikaanse band Atreyu combineert heavy metal met hardcore en punk en brengt die live met een energieke performance. De sterke vocalist Alex Varkatzas wordt geflankeerd door gitaristen Dan Jacobs en Travis Miguel. Met hun ESP signature gitaren verzorgen ze de opzwepende riffs en regelmatig puntige solo’s. Sterk melodieus en garant voor een feestje.


Batushka's concerten zijn net duistere rituelen

Batushka
Batushka laat zich inspireren door de oosters-orthodoxe kerk. Dat is niet alleen terug te zien in de gewaden die de bandleden op het podium dragen en te merken aan de Russische teksten van de Poolse band, maar ook aan de Gregoriaanse koorzang die de band met zijn opvallend verfijnde blackmetalriffs mengt. Eind vorig jaar ontstonden er interne strubbelingen in de band die songwriter/gitarist Krzysztof Drabikowski (Kris Derph) de kop kostte en inmiddels zijn eigen pad bewandelt. ‘Welke versie van Batushka komt nu spelen?’ is nu de veel gestelde vraag op social media. Inmiddels zijn er rechtszaken over de kwestie aangespannen die beide heren ervan weerhouden om onder de noemer 'Batushka' te mogen spelen. Of het optreden op FortaRock doorgaat, is dus nog maar de vraag...

Batwölf
Deze band uit de regio Leiden-Amsterdam-Den Haag komt voort uit Black Volvo en The Rudolfs. Kenners weten dan dat het gaat om punkrock met een positieve vibe. Kort en krachtige liedjes met strakke riffs. Soms heb je niet veel meer nodig dan dat.Behemoth
Behemoth is al een tijdje een graag geziene gast op festivals overal ter wereld. En dat is goed te begrijpen. Niet alleen is de met blackmetal-invloeden doorspekte deathmetal van het Poolse trio (live aangevuld tot kwartet met gitarist Seth) opvallend intelligent en sfeervol; vocalist/gitarist Nergal schuwt het theatrale gebaar niet. Controverse rond het imago van de band leidt vaak af van de muziek - Nergal moest in 2010 voorkomen voor het openbaar verscheuren van een Bijbel - maar die verdient absoluut een kans. Behemoth is op zaterdag 1 juni niet voor niets headliner met hun spectaculaire show.

Bloodbath
Bloodbath begon als een hobbyproject van vier prominente Zweden, waarmee ze het ouderwetse Stockholm deathmetalgeluid wilden nabootsen. Compleet met het tandartsboorgeluid van de Boss HM-2. Inmiddels heeft de band zich ontwikkeld tot deathmetalinstituut. Katatonia’s Anders Nyström (gitaar) en Jonas Renkse (bas) gebruiken de band inmiddels als uitlaatklep van hun heftigere kant, te zien op zaterdag 1 juni. De presentatie is zo over the top dat het bijna een parodie lijkt, maar vergis je niet: Bloodbath grossiert nog steeds in verrassend overtuigende old school deathmetal! Zondag 2 juni zien we Nyström en Renkse nog een keer, met Katatonia.

Children Of Bodom
Children Of Bodom is het kindje van gitarist/zanger Alexi Laiho. De Finse thrashmetalband is al meer dan twintig jaar actief en een van de grotere namen van deze FortaRock-editie. Laiho’s puntige ESP gitaar oogt net zo scherp als zijn zang klinkt. Ook zijn snelle riffs zijn van schone snit. Dwars door merg en been snijden lijkt dus steeds het motto - ook van de zeis hanterende mascotte The Reaper overigens. Slaggitarist Daniel Freyberg is de ‘nieuwe jongen’. Hij vervult vooral een ondersteunde rol ten faveure van Laiho, die als sologitarist en voorman een veeleisende dubbelrol vervult.

Cult Of Luna
Cult Of Luna is een van de grootste namen op het gebied van post-hardcore en post-metal. De band wordt dan ook regelmatig in één adem genoemd met invloedrijke bands als Neurosis en Isis. De Zweden zullen het publiek hoe dan ook trakteren op een massieve gitaarmuur: dat kun je wel aan gitaristen van het eerste uur Magnus Lindberg en Johannes Persson overlaten. Zwaar en hypnotiserend is de muziek van Cult Of Luna altijd.

Decapitated
Een van de drie afvaardigingen uit Polen is het meedogenloos hard groovende Decapitated. Door stevige, staccato riffs superstrak te spelen krijgen deze heren de nekspieren wel los. Zeker in combinatie met de opjagende blastbeats en ander dubbele bassdrumwerk ontstaat er een stormachtige vorm van deathmetal waarbij gitarist Wacław ‘Vogg’ Kiełtyka regelmatig woest doch melodieus door de razernij heen soleert.

Enslaved
Deze Noorse metalband heeft door de jaren heen elementen van uiteenlopende stijlen met elkaar gecombineerd, zoals black metal, Viking-metal, progressieve metal en melodieuze death metal. Zeker op de recentere platen is er meer ruimte gekomen voor melodieën met een progressieve rockvibe die je ook van Opeth kunt kennen. Gitarist en medeoprichter Ivar Bjørnson en gitarist/toetsenist Arve ‘Ice Dale’ Isdal zorgen met hun spel.

God Mother
Het in 2012 opgerichte God Mother uit Zweden zoekt zijn heil in zwaar gitaarwerk en haalt daarbij de invloeden uit hardcore, grindcore en sludge. Gitarist Max Lindström vervangt sinds 2015 medeoprichter Jonatan Lindgren. Inmiddels heeft de band twee langspelers en twee EP’s op naam staan.

Gloryhammer
Haal je speelgoedzwaard maar tevoorschijn - een plastic hamer is misschien nog wel gepaster - want Gloryhammer speelt op FortaRock! Het project van Alestorm-toetsenist Christopher Bowes stort zich vol enthousiasme op symfonische powermetal waarbij niet op een fantasy-cliché meer of minder gekeken wordt. Daar hoort een cast aan fictieve karakters bij met bijbehorende overdreven taakomschrijvingen. Achter Ser Proletius, Grand Master of the Spaceknights of Crail gaat gitarist Paul Templing schuil, die regelmatig uitbundige soloduels met Bowes aangaat.

HammerFall
Het Zweedse HammerFall werd in de jaren negentig gezien als de redders van traditionele powermetal. Daar horen galopperende riffs met hypermelodieuze solo’s bij. Niet te snel, want dan komt de mythische sfeer die in de teksten over middeleeuwse krijgers naar voren komt niet uit de verf. In Joacim Cans heeft het vijftal een van de betere zangers van het genre in de gelederen, terwijl Pontus Norgren zijn verleden als melodieuze hardrockgitarist goed met de composities van gitarist en oprichter Oscar Dronjak weet te combineren.

Intervals
De Canadees Aaron Marshall speelt onder de noemer Intervals moderne instrumentale gitaarmuziek in de lijn van Plini en Sithu Aye. Bij deze Suhr- en Aristides-endorsee slaat melodieuze progressieve rock dus de klok. Technisch spel en fraaie melodieën zijn daarbij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geen typische FortaRock-boeking, maar voor degenen die van instrumentale gitaarmuziek houden wel een héél interessante. Ook voor fans van Andy Timmons, Steve Vai en Joe Satriani.

J.C. Thomaz & The Missing Slippers
Rotterdamse rock & roll of chaotische garagerock: in elk geval maakt dit illustere gezelschap muziek die best een beetje vuig en vunzig mag klinken. Je wordt ook flink terug in de tijd getrokken door de vocalen van zanger/gitarist J.C. Thomaz. Misschien wel het zwartste schap van deze festivalweide, en misschien juist daarom wel een reden om te kijken.

Kadavar
Kadavar is een retrorocktrio dat via de podia - waaronder véél festivals - een plek in het hart van menig rock- en metalliefhebber heeft veroverd. Denk aan de riffs van Led Zeppelin, de hoge baslijnen van Hawkwind en de gitaarsolo’s van Black Sabbath en je hebt de sound van de Berlijnse band redelijk benaderd. Het is een van de weinige bands in het genre die korte, puntige nummers en uitgesponnen jams even goed beheersen.

Katatonia
Hoe mooi melancholie kan zijn? Vraag het de Zweedse doommetalband Katatonia. Dit zestal weet al jaren duistere hardrock/metal naar hemelse luisterervaringen om te zetten. De soepel en zalvend zingende Jonas Renkse zien we een dag eerder (de zaterdag) tijdens FortaRock waarschijnlijk ook bas spelen in Bloodbath en gitarist Anders Nyström - die eveneens in Bloodbath speelt - heeft ook een dubbele taak. Katatonia’s album ‘Night Is The New Day’ bestaat tien jaar, dus daar kunnen we extra veel werk van verwachten - misschien zelfs het complete album.

Komatsu
Stevige stonerrock van Nederlandse bodem met zanger/gitarist Maurice ‘Mo’ Truijens en gitarist/zanger Mathijs Bodt die voor de zompige gitaarmoerassen zorgen. In Gitarist 330 (september 2018) spraken we Maurice naar aanleiding van het album ‘A New Horizon’. Hij vertelde onder andere over de beroving van hun backline in Rome in 2015. “Mijn Gibson Les Paul Custom uit ’82 is toen helaas ook gejat. Sindsdien speel ik op goedkopere gitaren: een oranje Washburn A-20 en een Tokai Custom. Mijn Gibson uit 1977 gaat alleen maar mee naar shows in Nederland.” We zijn benieuwd of we die zaterdag 1 juni ook in Nijmegen te zien krijgen!

Laster
Nederlandstalige blackmetal met shoegaze-invloeden en progrock-elementen: Laster maakt het de luisteraar (en zichzelf) best een beetje lastig, maar daarmee intrigeert de gitaar gedreven muziek van dit Utrechtse gezelschap wel. Verwacht een dansbare maalstroom met her en der onverwachte plaagstootjes van onder andere Spaanse gitaar. De band stapt na een negendaagse tour in China direct het nieuwe FortaRock-podium Hank's Garage op.

Monolord
Zo lang is het Zweedse Monolord nog niet bezig, maar hun loodzware sound staat al als een huis. Het trio maakt muziek die zich op het kruispunt tussen doom metal en stonerrock bevindt. Deelfde contreien als Sleep en Electric Wizard, maar dan met cleanere vocalen. Lange nummers die alles uit de riffs wringen zijn het devies bij de Zweden. Gitarist Thomas Jäger en bassist Mika Häkki laten in ieder geval horen hoe zwaar de sound in het genre moet zijn.

Monomyth
Het Haagse Monomyth is een opvallende naam op FortaRock. Hun combinatie van krautrock en Pink Floyd-achtige psychedelische rock staat in vrij schril contrast met de stevige metal van de rest van de line-up. Dat is geen klacht, want de muziek van het vijftal is spannend en bijzonder sfeervol. Relatieve nieuwkomer is gitarist Boudewijn Bonebakker (Gorefest, Gingerpig), die de in 2017 gestopte Thomas van den Reydt opvolgde. Ook de toffe, vervormde baslijnen van Selwyn Slop zijn zeer de moeite waard. Het nieuwe album ‘Orbis Quadrantis’ staat gepland voor september, dus we hopen op een mooi voorproefje.


Myrkur: mooi en mysterieus

Myrkur
Myrkur is het blackmetal-alter ego van de Deense singer/songwriter en multi-instrumentaliste Amalie Bruun. De kalme, folky inslag van de muziek die ze onder haar eigen naam uitbrengt is nooit ver weg, maar ze laat dat een flinke dot agressie niet in de weg staan. Daar gooit ze hoge ogen mee; op Eurosonic was het vorig jaar voor velen voor aanvang al onmogelijk om nog binnen te komen bij haar optreden. Live wordt ze onder meer bijgestaan door gitaristen Andreas Lynge en Rider G Omega.

Ne Obliviscaris
Deze Australische band behoort samen met Allegaeon tot de extreemste, meest technische acts van FortaRock 2019 (en daarbuiten). Zo’n beetje alle vormen van uitdagende metal komen voorbij en de band heeft zelfs een vaste violist in de gelederen. De composities klokken dikwijls boven de tien minuten. Gitaristen Benjamin Baret en Matt Klavins spelen op boetiek Ormsby gitaren. Bijzondere vermelding nog voor het opvallende baswerk op het voorlopig nieuwste album ‘Urn’ uit 2017, ingespeeld door de Nederlander Robin Zielhorst (Our Oceans, ex-Cynic, ex-Exivious).

Ploegendienst
Met de Facebook-punchline ‘Ploegendienst uit Breda brengt magie op de werkvloer’ en songtitels als Pikkie In Me Sok en Klontepap moge het duidelijk zijn: deze punkband met Ray Fuego op zang zorgt voor een luchtige noot op FortaRock. Geen wonder als je weet dat Bastiaan Bosma van Aux Raus op bas speelt, Bram van Malle Pietje & The Bimbos op drums en Michiel van Firestone op gitaar in de band zitten. Zij weten wel een feestje te bouwen.

Rhinorino
De stonerrock & roll van het Utrechtse Rhinorino moet stampen, stampen, stampen en dat doet het ook. Denk Queens Of The Stone Age, Eagles Of Death Metal, Red Fang en vergelijkbaar werk. De band speelt lekker veel en zal dus goed warmgedraaid het podium van Hank's Garage bestieren.

Savage Messiah
Deze Britse heavy metalband van zanger/gitarist Dave Silver is misschien niet de bekendste van het stel, maar is wel een heel goede kandidaat voor liefhebbers van melodieuze thrashmetal en smaakvolle leads waarbij klassieke elementen in een modern klinkend jasje zijn gestoken. Wie zondag 2 juni al om 13:00 uur op het veld staat, krijgt bovendien de nieuw aangetrokken gitarist David Hruska te zien. Hij vervangt sinds kort slaggitarist Sam S Junior. De band gaat op tournee met Symphony X.

Symphony X
Dat de Amerikaanse met progressieve metalband Symphony X op FortaRock staat, mag een klein wonder heten. De band die gebruikmaakt van orkestrale en neoklassieke elementen en geweldenaar Russell Allen op zang heeft, besloot het een tijdje voor gezien te houden. Dit kwam doordat Allen met zijn andere band Adrenaline Mob bij een ernstig verkeersongeval enkele naasten verloor. Hierdoor wilde hij tijdelijk niet meer toeren en bleef hij tijdelijk alleen in thuisland Amerika actief. Gitarist en bandleider Michael Romeo gaf zijn maat de tijd om fysiek en mentaal te herstellen en nu is er dan de wederopstanding van Symphony X. Romeo brengt riffs a la Dimebag Darrell en solo’s a la Yngwie Malmsteen en gooit er zijn eigen mythische X-factor bij. ‘Unleash the fire!’

Temple Fang
In de bezetting van Temple Fang vinden we onder meer voormalig Death Alley-bassist Dennis Duijnhouwer en Mühr-gitarist Jevin de Groot. De Groot is niet de enige linkshandige gitarist in de band: ook Ivy van der Veer is een linkspoot. De band bestaat nog niet zo lang en het materiaal is vooralsnog dun gezaaid, maar dat wat er nu is, klinkt al als een veelbelovende mix van seventies hardrock en spacerock, met uitbundige, maar melodisch zeer sterke gitaarpartijen.

Uncle Acid And The Deadbeats
Uncle Acid And The Deadbeats uit Cambridge geeft je het gevoel dat je in een tijdmachine bent gestapt. De combinatie van stonerrock, psychedelische rock en invloeden van de vroegste heavymetalbands lijkt rechtstreeks uit de post-hippietijd te komen. Alleen de redelijk heldere productie verraadt dat we hier met een modernere band te maken hebben. Vaughn Stokes en Kevin R. Starrs de fuzzpedalen vol open zetten, maar daar ook lekkere bluesy riffs uit weten te halen.

X Raiders
Voorheen ging deze Nederlandse band door het leven als Rectum Raiders, maar dat vonden deze heavy metal pretpunkers waarschijnlijk zelf ook iets te schunnig. Vandaar nu de nieuwe naam: X Raiders. De veelal overdreven vulgaire songteksten zijn er overigens niet minder suggestief om geworden. Ook de door Motörhead en Turbonegro geïnspireerde rock & roll-muziek gaat onverminderd stomend verder. De band heeft zelf zijn muziek 'turboglam' gedoopt.

Deze tiende editie van FortaRock vindt plaats op 1 en 2 juni 2019 in het Goffertpark in Nijmegen. De line-up is compleet. En het tijdschema voor beide dagen staat inmiddels online. Voor de liefhebber van stevig gitaarwerk is er genoeg om van te smullen!

Voor tickets klik hier.
€ 40,- per dag (excl € 5,- servicekosten) of € 70,- voor 2 dagen. 
(Early Bird tarief geldig tot de datum van de reguliere kaartverkoop door Fortarock wordt gecommuniceerd)

En beluister hier de Spotify-playlist met tracks van de actis die op Fortarock 2019 spelen, samengesteld door Gitarist.

tekst: Patrick Lamberts en Kevin Pasman