aanmelden
De zijprojecten van SEGA awardwinnaar John Petrucci
Extra's bij het uitgebreide interview en portret in Gitarist juli 2019
Gitarist Extra 20-06-2019 11:06
John Petrucci is de winnaar van de Sena European Performer Guitar Award 2019 en siert mede daardoor de cover van Gitarist 340, juli 2019. De gitarist is van een buitencategorie en staat vooral bekend om zijn werk binnen Dream Theater. Zo nu en dan grijpt de Amerikaan de kans om aan een ander project mee te werken. We selecteerden zeven albums van dit soort zijprojecten waarop Petrucci's sublieme gitaarspel prominent aanwezig is.

tekst en samenstelling speellijst: Patrick Lamberts

In Gitarist 340, juli 2019, blikken we samen met John Petrucci terug op zijn rijke carrière en de vele gitaren die hij gedurende zijn indrukwekkende loopbaan heeft gebruikt.

Bestel deze editie van Gitarist hier. We sturen hem op zonder verzendkosten

In het artikel ligt de focus logischerwijs op Dream Theater. Maar er is meer van Petrucci's werk te vinden. Dit zijn de niet-Dream Theater-albums met hem die je niet mag missen:

 

1. Guitar Battle (1997)

Moeilijk verkrijgbare Japanse release, maar een gitaaralbum pur sang. Het betreft zes instrumentale interpretaties van klassieke nummers, zoals Something (The Beatles) en Purple Rain (Prince). Bijdragen zijn er van Petrucci, Al Pitrelli, Steve Morse, George Lynch, Brad Gillis, Red Beach, Andy Timmons en Michael Lee Firkins.

 

 

2. Liquid Tension Experiment (1998)

Het eerste studioalbum van de instrumentale supergroep bestaande uit John Petrucci, drummer Mike Portnoy, bassist Tony Levin en toetsenist Jordan Rudess.

 

 

3. Explorer’s Club - Age Of Impact (1998)

Een progressief rock-extravaganza van de inmidddels overleden Trent Gardner (Magellan). Met veel en smaakvol leadwerk van Petrucci. Na Impact 1 - Fate Speaks, Impact 2 - Fading Fast en Impact 3 - No Returning heb je al tien tasty Petrucci-solo’s cadeau gekregen.

  

 

4. Liquid Tension Experiment 2 (1999)

De tweede studio-uiting van deze succesvolle supergroep, met onder andere Acid Rain, Another Dimension, When The Water Breaks en Hourglass. Er is ook nog een derde (zwakker) album met overblijfselen, zonder Petrucci, dat voorlopig het laatste zal zijn.


 

5. An Evening With John Petrucci & Jordan Rudess (2000)

Petrucci en zijn Dream Theater-collega Jordan Rudess (toetsen) in een intieme live-setting die instrumentale jams spelen, aangevuld met ballads van Liquid Tension Experiment. Het album bevat ook een studioversie van Flight Of The Bumblebee.


 

 

6. John Petrucci - Suspended Animation (2005)

Petrucci’s enige soloalbum tot nu toe. Als je de maker vraagt naar de status van de opvolger geeft hij beschaamd toe dat het allemaal veel te lang duurt. Toch ligt er al nieuw materiaal klaar. Petrucci liet tijdens de G3 tour met Joe Satriani en Phil Collen in 2018 zijn nieuwe solosongs Glassy-Eyed Zombie en Cloud Ten al horen.

 

 

7. G3 - Live In Tokyo (Satriani/Vai/Petrucci) (2005)

Live instrumentaal gitaargeweld van de drie ‘G’rootheden Joe Satriani, Steve Vai en John Petrucci, met twee van Petrucci’s solonummers (Glasgow Kiss en Damage Control) en drie jamtracks waarbij de heren solo’s met elkaar uitwisselen: Foxy Lady, La Grange en Smoke On The Water.


 

Meer John Petrucci? Lees dan ons uitgebreide coververhaal in Gitarist 340, juli 2019.
Bestel deze editie van Gitarist hier. We sturen hem op zonder verzendkosten!  

Check ook deze door Gitarist samengestelde Spotify speellijst (met Petrucci's werk van 2019 terug tot aan 1989), met 80 nummers: 

tekst en samenstelling speellijst: Patrick Lamberts