aanmelden
Jared James Nichols bluesrock-sessie en interview over zijn speelstijl en gear
Presentatie van zijn signature Blackstar amp
Muzieknieuws 09-07-2019 10:37
Op 15 juni 2019 was bluesrockgitarist Jared James Nichols in Amsterdam voor een Blackstar clinic. Met Gitarist namen we de kans waar een video-interview te doen voor onze Aquarium Sessions en een erg lekker fragment uit de sessie te publiceren op ons Youtube-kanaal. Jared James Nichols speelt vrijdag 12 juli in Hedon Zwolle. En komt zaterdag 13 juli, 13.30 uur, naar Guitar King in Boekel voor een clinic!

Kevin Pasman spreekt met Jared James Nichols na zijn clinic waarin hij enerverend samenspeelde met Jaimie van Hek (bas) en Victor Dirks (drums). 

In het interview spreekt hij over zijn onconventionele duimtechniek , zijn nieuwe Blackstar signature amp: de JJN-20RH MkII 20-watt Signature Head en 2x12” Vertical Cabinet head, en meer! 

 

“Ik schrijf linkshandig en oorspronkelijk speelde ik ook zo gitaar”, aldus Nichols. “Mijn gitaarleraar kreeg daar hoofdpijn van, dus ging ik rechtshandig spelen. Toen speelde ik al met mijn duim. Vijf jaar lang heb ik met een plectrum leren spelen, maar ik hield er altijd van mijn snaren te voelen. Later ging ik mijn andere vingers erbij gebruiken. Met mijn duim speel ik omlaag en met mijn vingers omhoog.

"Kort daarna merkte ik dat mijn halselement in de weg ging zitten. Ik miste noten, omdat ik geen ruimte meer had om aan de snaren te plukken. Bovendien klonk dat halselement vrij modderig als ik hard aansloeg, dus ik speelde meestal al op mijn brugelement. Dus ik haalde mijn halselement eruit. En de elementschakelaar en de volumeknoppen had ik ook niet meer nodig, dus die gingen er ook uit. Vroeger zag je de gaten ook zitten, maar ik heb nu een gitaar met een mooi opgeruimd ontwerp.”

Lievelingssounds
“Toen ik van Wisconsin naar Los Angeles verhuisde, leerde ik Phil Jaurigui van Swing House Studios kennen. Toen ik in zijn studio ging jammen, had ik geen versterker mee en kon ik een Blackstar Series One 50 gebruiken. Hij had veel attack, veel attitude, maar ook een mooi clean geluid. Ik kon er een meenemen op tour en later bracht Phil me in contact met Blackstar.

Vorig jaar juli benaderden ze me op de Summer NAMM in Nashville voor een signature versterker. Ik kon het niet geloven! Ik ken hun versterkers inmiddels zo goed dat ik al mijn lievelingssounds erin kon stoppen. Het cleane geluid van de Artist 30 vind ik te gek, maar ook de vintage high-gain van de Artisan en de punch en drive van de Series One. Er zitten meer dan genoeg geluiden in voor me. Ik gebruik ze nu al sinds januari en ze zijn geweldig.”

Bekijk hier een fragment uit de erg lekkere sessie in het Abbey Road Institute waar de clinic plaatsvond. 

Locatie van deze opname: Abbey Road Institute, Q-Factory, Amsterdam.
Met dank aan Blackstar, Face BE, Guitar Matrix, Keymusic en Abbey Road Institute.
Camera en montage: Paul Scheepmaker, Audio: Abbey Road Institute

Binnenkort vind je een interview met Jared James Nichols op deze site en in Gitarist. 

Jared James Nichols speelt 12 juli in Hedon Zwolle, als voorporgramma voor Living Colour (al uitverkocht), en is zaterdag 13 juni vanaf half twee in de winkel van Guitar King in Boekel, samen met zijn bandleden. Klik hier voor informatie