aanmelden
North Sea Jazz 2019 - live verslaggeving vanuit Ahoy
Videofootage, foto's en verslagen
Muzieknieuws 12-07-2019 14:27
Elk jaar treden 's werelds beste gitaristen aan op North Sea Jazz. Wij zijn erbij en doen in een steeds verder groeiend artikel verslag vanuit Ahoy in Rotterdam. Drie dagen lang, 12-13-14 juli, met in totaal 150 optredens.

tekst Kevin Pasman
foto's en video's door Eric van Nieuwland, Reinout Bos, Klaas Jan Stol en Erk Willemsen


Dag 2, zaterdag 13 juli

Vandaag, de tweede dag van North Sea Jazz, is voor ons de dag van Gilad Hekselman en Julian Lage. Naast natuurlijk supergitaristen als Steve Lukather en Kenny Wayne Shepherd, maar die kennen jullie natuurlijk allemaal al.

Paul Acket Award voor Julian Lage
Op Dag 2 van North Sea Jazz krijgt Julian Lage de Paul Acket Award uit handen van festivaldirecteur Jan Willem Luyken (links) en programmeurs Michelle Kuypers en Frank Bolder. (foto Eric van Nieuwland)North Sea Jazz reikt jaarlijks de Paul Acket Award uit aan een artiest die een bredere publieke erkenning verdient voor zijn buitengewone muzikale kwaliteit.

Wij waren erbij, en Kevin Pasman, schrijver van alles wat hieronder staat, sprak met hem. Binnenkort interview in Gitarist!

Ben Wendel + Julian Lage
Julian Lage
deed bij de aftrap van Dag 2 een enerverend duoconcert met saxofonist Ben Wendel, eerste onderdeel van de One-on-One sessies die vandaag in de kleine bovenzaal Volga plaatsvinden.

Als slotstuk speelden ze July, een compositie die Ben Wendel speciaal voor Julian Lage schreef.

In de Volga zijn de hele zaterdag duo's aan het werk, waarvan sommige muzikanten nog nooit eerder met elkaar gespeeld hebben. Daar is bijvoorbeeld te zien dat Julian Lage misschien wel de minst flashy gitaarvirtuoos aller tijden is. Hij laat zijn improvisatiepartners (saxofonist Ben Wendel en pianiste Kris Davis) uitgebreid de ruimte en vult zijn eigen momenten met partijen die vooral melodisch erg sterk zijn. Bij gebrek aan ritmesectie is hij het die de lijn van de nummers draagt. Die is niet altijd duidelijk, maar Lage zorgt er nadrukkelijk voor dat er niet van afgeweken wordt. Bij zijn sessie met Davis is het bovendien erg interessant om te zien hoe beide muzikanten langzaam naar unisono toe bewegen.

Gilad Hekselman + Kendrick Scott
Later op de dag zien we Gilad Hekselman met drummer Kendrick Scott het grijze gebied tussen songstructuren en improvisaties verkennen. Het levert een buitengewoon spannend optreden op, waarbij Hekselman in een halfuur tijd in wel vijf verschillende gitaristen verandert. Hij begint in een redelijk traditionele jazzgitaarcontext, maar voegt daar al gauw klassieke invloeden, een bluesy randje, en abstracte maar zeer ritmische fusion aan toe. Ook een van zijn grootste krachten - het creëren van bijna filmische gitaarsymfonieën met behulp van zijn looperpedaal - blijft daarbij niet achterwege.

 

Toto met Steve Lukather
Liefhebbers roemen Toto om hun pakkende nummers en hun hoogstaand muzikantschap. Critici vinden de band te professioneel en gepolijst. Voor beide kampen valt tijdens North Sea Jazz wat te zeggen. Op gitarist Steve Lukather, zanger Joseph Williams en toetsenist Steve Porcaro na heeft de band een steeds wisselende bezetting van ingehuurde krachten, al moet daar wel bij gezegd worden dat iedereen zijn taak professioneel vervult en zeker qua achtergrondzang genoeg toevoegt. De setlist is een goede doorsnede van bekende Toto-hits en wat obscuurder materiaal, en Williams is heel aardig bij stem, al lijkt hij te druk bezig met toonvast zingen om zich om al te veel bezieling te bekommeren. Het contact met het publiek wordt vrijwel geheel door Lukather verzorgt, maar daar lijdt zijn jaloersmakend vloeiende gitaarspel vol snelle loopjes en inventieve ritmes gelukkig niet onder.


Eerder op de dag deed Steve Lukather een live-interview op Hudson Terrace - foto Klaas Jan Stol


Kenny Wayne Shepherd - foto Eric van Nieuwland

Kenny Wayne Shepherd

Er is 'overstuurd' en er is het gitaargeluid van Kenny Wayne Shepherd in de Congo. De verschillende Strats van de Amerikaan snijden dwars door alles heen. Hij staat ook als een bezetene te spelen, wat nog verder versterkt wordt door de uitgesponnen jams van Shepherd en zijn band, waardoor de nummers uitgroeien tot zeventig procent gitaarsolo. Dat kan storend zijn, maar het werkt toch, omdat hij vooral om de zangmelodie of het hoofdthema heen speelt. Bijna alsof hij de enige gitarist is, terwijl hij regelmatig ondersteund wordt door zijn iets te stoïcijnse, maar wel goed zingende leadzanger Noah Hunt. De nummers van de Kenny Wayne Shepherd Band zijn gemaakt voor het podium en daar geniet een vrij volle Congo van mee.


Daniel de Vries, met Cato van Dijck op de achtergrond - foto Eric van Nieuwland

My Baby XL

My Baby speelt vandaag in een uitgebreide bezetting met blazers en toetsen. Dat zou ten koste kunnen gaan van hun zompige moerasgrooves, maar het Amsterdamse trio is zich bewust van deze valkuil en past de extra muzikanten perfect in de set in. De blazersarrangementen zijn subtiel en zo liggen ze ook in de mix. De suboctaves van Cato van Dijck dreunen door de grote Nile heen, en daar kan bijna niemand bij stil blijven staan. Leadgitarist Daniel de Vries wisselt moeiteloos tussen uiterst ritmische slagjes, bijna elektronisch aandoende partijen, en smerige, bluesy solo's. My Baby bewijst zich wederom als een van de beste livebands van Nederland en het is goed nieuws dat ze dat tegenwoordig ook in Nederland op grotere podia mogen doen.


Dag 1, vrijdag 12 juli
De aftrap van North Sea Jazz 2019 op Dag 1 werd gedaan door Reinier Baas, die dit jaar maar liefst vier keer op North Sea Jazz speelt. Foto boven met de CvA Big Band, foto door Reinout Bos. 

Bij Makaya McCraven wordt avontuurlijk gespeeld, met een dienstbaar spelende Matt Gold, hier met een weergaloze solospot. 


Dit zijn de gitaristen van North Sea Jazz 2019
Steve Lukather met Toto op North Sea Jazz? ‘Het is minder vreemd dan sommigen misschien denken’, verklaart North Sea Jazz zelf: ‘Niet alleen omdat de band uit louter virtuoze muzikanten bestaat, maar ook omdat de bandleden, onder meer als sessiemusici, samenwerkten met artiesten uit uiteenlopende genres, inclusief jazz.
Oké, we gaan ervoor dan, deze zaterdag de 13de juli, de tweede dag van het festival in Ahoy, Rotterdam. De eerste dag hebben we dan al maar liefst zeven geweldige gitaristen voorbij zien komen in de marathonsessie van John Zorn: Marc Ribot, Dave Fiucinsky, Gyan Riley, Miles Okazaki, Will Greene, Mary Halvorson en Julian Lage. De twee laatstgenoemden zullen een dag later ook nog meedoen aan de One on One sessies in de kleinste zaal van Ahoy, de Volga. Julian Lage doet daar duo’s met saxofonist Ben Wendel en pianist Kris Davis, en Mary Halvorson speelt duetten met pianist Aaron Parks en onze eigen Reinier Baas. Ook Gilad Hekselman is in die serie duoconcerten te zien, met respectievelijk bassist Matt Brewer en drummer Kendrick Scott. Reinier Baas, trouwens, speelt dit jaar in totaal vier keer (een record?), namelijk ook nog met Benjamin Herman’s Bughouse, en als solist in twee grote projecten: Smash Hits by Reinier Baas, Ben van Gelder and Metropole Orkest (composities uit eerdere projecten van zowel Baas als Van Gelder, in 2018 uitgekomen op het album Smash Hits) en Conservatorium van Amsterdam Concert Big Band & Reinier Baas (nieuwe geluiden en muzikale texturen, van harde swing tot surfritmes en broken beats, in composities van Baas, gearrangeerd door hemzelf en dirigent Johan Plomp). Het Smash Hits concert vindt plaats op de zondag.

Verder op vrijdag: David Spinozza (Steve Gadd Band), Richard Hughes (Rag’n’Bone Man), Teddy Kupel (Joe Jackson), Jerry Cortez (Tower of Power), Marcus Machado (Jose James), Matt Gold (Makaya McCraven) en Lage Lund (Melissa Aldana).

Verder op zaterdag: Kenny Wayne Shepherd (eigen band), Peter Bernstein (Goldings Bernstein Stewart), Sam Teskey (Teskey Brothers), Louis Winsberg (Dee Dee Bridgewater) en Liberty Ellman (JD Allen, en zondag bij Henry Threadgill).

Verder op zondag: Michael Severson (Robert Glasper), Edward Black (Ady Suleiman) en Robin Mullarkey (Jacob Collier).

In het internationaal gitaargeweld zou je bijna missen dat er tal van topgitaristen uit de Benelux te zien zijn. Reinier Baas noemden we al, maar ook zijn daar Martijn van Iterson, Robin Engelhard, Bart Oostindie, Bertrand Commère, Eric Saviat, Simone Cesarini, Jac van Exter, Azim Inami, Dries Henderickx, Jasper Stadhouders, Arp Frique en het illustere My Baby-duo Cato van Dijck en Daniel Johnston.

12-13-14 juli, Ahoy, Rotterdam

www.northseajazz.nl