Dweezil Zappa - Jazz/fusiongitarist van het jaar Wereld - Gitarist Poll Awards 2020

Uitslag van de Gitarist Poll - Meer dan 4000 lezers van Gitarist hebben gestemd

Muzieknieuws 15-02-2020 07:15

Meer dan 4000 lezers van Gitarist en bezoekers van Gitarist.nl hebben gestemd in de verkiezingen voor de Gitarist Poll Awards 2020! Tussen 14 en 20 februari maken we de uitslagen bekend van deze 10de editie van de Gitarist Poll, hier op Gitarist.nl, elke dag in een paar categorieën. In Gitarist 348, maart 2020, die uitkomt op 20 februari, vind je de volledige uitslag. In onderstaand artikel vind je de Top 10 in de categorie van Jazz/fusiongitarist Wereld, met op nummer 1 Dweezil Zappa!

De Gitarist Poll Awards zijn dé graadmeter van wat ‘in’ is op dit moment wat betreft gitaarspel en gitaarproducten. Het stemformulier werd meer dan 12.000 keer gedownload. Er werden er iets meer dan 4000 daadwerkelijk ingevuld. 

Jazz/fusiongitarist Wereld

  1. (3) Dweezil Zappa
  2. (5) Al Di Meola
  3. (1) Pat Metheny
  4. (9) Robben Ford
  5. (8) George Benson
  6. (-) Gilad Hekselman
  7. (-) Scott Henderson
  8. (7) John McLaughlin
  9. (-) Julian Lage
  10. (6) Robert Fripp    

Begin december deed Frank Zappa's zoon Dweezil hij TivoliVredenburg aan met zijn Hot Rats wereldtour, waarop hij de plaat één op één heeft uitgevoerd. Een enorme klus. 

In Gitarist 346, januari 2020, lezen we: 'Er is een goede reden waarom geen enkele coverband zich waagt aan Frank Zappa’s ‘Hot Rats’. Het is namelijk niet te doen. Echt niet. Nog even los van de even virtuoze als wonderlijke gitaarstijl van Zappa als onorthodox gitaaricoon, bestaat het album ook nog eens uit een brij van overdubs en geluidsmanipulaties. Het is een unieke en krankzinnige verzameling geluiden, met deels geïmproviseerde ‘instrumenten’ als een plastic kam en een moersleutel.' 

Gitarist vroeg Dweezil waarom hij Hot Rats live wilde uitvoeren: 
“Dat album is altijd een van mijn favorieten geweest. Ik heb er een speciale band mee, die verder gaat dan de muziek omdat ‘Hot Rats’ verscheen in mijn geboortejaar en mijn vader het album aan mij opdroeg. Het is ook een van de albums waarop de ontwikkeling van mijn vaders gitaarspel goed te horen is. Vergeleken met het eerdere werk met de Mothers Of Invention, heeft ‘Hot Rats’ een andere feel. Het is ook een heel brutaal album en het gitaarwerk op songs als Willie The Pimp en The Gumbo Variations spat ervan af. Tegelijkertijd staan er ook composities op als It Must Be A Camel, waarvan je denkt: waar haalt ie het vandaan? Sommige songs heeft hij nooit live gespeeld, bijvoorbeeld Little Umbrellas en It Must Be A Camel; die songs vind je alleen op ‘Hot Rats‘, nergens anders.
“Ik moest een keuze maken wat ik noot-voor-noot zou naspelen en waar ik meer vrijheid had. Natuurlijk, de solo’s in Peaches And Regalia en Son Of Mr Green Genes, daar ontkom je niet aan.  In andere songs, zoals Willie The Pimp, speel ik voor een groot deel zijn frases, maar vul ik die aan met iets van mij. Maar zelfs als ik improviseer, doe ik dat vanuit zijn vocabulaire. Ik weet precies wat hij graag speelde en wil het publiek niet op het verkeerde been zetten door ineens een heel andere kant op te gaan.”

Lees het interview verder in Gitarist 346, januari 2020.
Eventueel hier te bestellen.  

De Gitarist Poll 
We presenteren verspreid over een aantal dagen de uitslag van de 10de Gitarist Poll. Wie vonden de lezers van Gitarist en de bezoekers van Gitarist.nl de beste, leukste, origineelste of meest bijzondere gitaristen van het afgelopen seizoen? En welk product het meest opvallend? 

Er is enorm veel gestemd via Gitarist.nl. Dank voor jullie enthousiaste input! 

In Gitarist 348 (maart 2020), die uitkomt op 20 februari 2020, vind je het volledige overzicht. Deze editie bestellen of een abonnement nemen? Ga naar Muziekmagazines.nl 

Bekijk ook de andere uitslagen:

http://www.gitarist.nl/nieuws/artikel/2-23529/ed-sheeran-akoestische-gitarist-van-het-jaar-wereld-gitarist-poll-awards-2020

https://www.gitarist.nl/nieuws/artikel/2-23527/richard-hallebeek-jazzfusiongitarist-benelux-gitarist-poll-awards-2020

http://www.gitarist.nl/nieuws/artikel/3-23528/fender-acoustasonic-telecaster-akoestische-gitaar-van-het-jaar-gitarist-poll-awards-2020

 

 

 

zoeken
zoeken