aanmelden
Release van de week: EOB - Earth
Vandaag verschenen - 17 april 2020
Muzieknieuws 17-04-2020 13:02
EOB is Radiohead-gitarist Ed O'Brien en 'Earth' is zijn solodebuut. Vergeleken met zijn werk in Radiohead is het een opvallend songgericht album geworden, met uitgesproken gitaarsounds, maar ook opvallend veel akoestisch gitaarwerk. O'Brien zingt op het album en wordt als gitarist bijgestaan door David Okumu en Portishead-gitarist Adrian Utley.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video en een Spotify-playlist. 

"Veel mensen hadden een meer gelaagde ambient-plaat verwacht, omdat ze dat als mijn rol in Radiohead zien", aldus O'Brien in het interview dat binnenkort in Gitarist verschijnt. Hij geeft zelf ook toe verrast te zijn door het album. Toen hij in Brazilië begon met componeren, had hij een veel elektronischer album verwacht. "Ik had wat stukjes geschreven met elektronische apparatuur, maar na zes weken kreeg ik er eigenlijk niets van terug. Toen zag ik mijn Martin 000 in de hoek staan en realiseerde me: het enige wat ik wilde was dat ding oppakken en erop spelen."

"Toen we het jaar erop terug naar Engeland gingen, begon ik in mijn schuur op die Martin te spelen en toen kwam het echt van de grond. Zodra ik met Ian Davenport wat demo's ging opnemen wist ik het zeker: ik wilde een soloalbum maken."

Gevaar
Opvallend genoeg zijn ook de elektrisch klinkende stukken soms de Martin. O'Brien wijst bijvoorbeeld op openingsnummer Shangri-La: "Dat is die Martin door een distortionpedaal en een versterker. Ik vond dat dat mooi mengde met de bas. Keith Richards gebruikte vervormde akoestische gitaren op nummers als Jumpin' Jack Flash. Het is eens wat anders dan vervormde elektrische gitaren. Veel elektrische gitaren hebben dat gevaarlijke elan dat Steve Jones op 'Never Mind The Bollocks' had niet meer. Het is bijna te glad. Ik houd ervan als het wat meer edgy is en niet helemaal klopt, denk ik."

Toch is er nog genoeg elektrisch werk op 'Earth'. "Mijn Telecaster is veel te horen", aldus O'Brien. "De belangrijkste gitaren op dit album zijn de Tele en de EOB Strat, plus mijn 335 voor Long Time Coming. Mijn custom shop Les Paul is ook veel te horen, bijvoorbeeld voor de cleane stukken in Shangri-La. Hij klinkt zo rond en warm.