aanmelden
Release van de week: Ayreon - Transitus
Vandaag verschenen - 25 september 2020
Muzieknieuws 25-09-2020 06:32
Arjen Lucassen pakt weer eens uit. Transitus is een nieuw groots Ayreon project, waarover hij ons vertelt: “Mijn droom is om een film te maken. Gewoonlijk begin ik altijd met de muziek, maar dit keer ben ik daarom begonnen met het verhaal. Dat was een hele andere opbouw, wat wennen was voor me. Het is geen metalalbum, het is meer musical-achtig geworden." Musical? Ja, maar dan wel een Ayreon musical natuurlijk! Tot stand gekomen in samenwerking met 30 muzikanten, waaronder natuurlijk vaste compaan Joost van den Broek op toetsen en met gastrollen voor Joe Satriani en Marty Friedman. In Gitarist november kan je een groot interview met Arjen Lucassen door onze redacteur Kevin Pasman verwachten!

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen, inclusief video's en een Spotify-playlist.

Dit grootschalige en epische studioalbum 'Transitus' gaat gepaard met een 28 pagina’s tellend stripboek en komt op allerlei manieren uit: op 2CD, 2LP gatefold rood transparant vinyl en een 40 pagina’s tellend Earbook met 5 discs; 2CD album, 1CD instrumentale versies, 1CD guide vocal versies, en een DVD met onder meer een behind the scenes video, een videoclip, trailer en een 5.1 audio-mix van het album... Kiezen maar! 

 

Transitus' is opgebouwd rond een gotisch spookverhaal dat zich (deels) in de 19e eeuw afspeelt met elementen van horror en het bovennatuurlijke. “The year is 1884, these are dark, troubled times, fraught with greed, envy and prejudice…” begint de verteller, Tom Baker (Dr Who). 

Zoals elk Ayreon album, is het een explosief en groots avontuur met Tommy Karevik (Kamelot) als Daniel en Cammie Gilbert (Oceans of Slumber) als Abby. De all-star cast bevat ook Simone Simons (Epica), Dee Snider (Twisted Sister), Joe Satriani, Marty Friedman, Johanne James (Threshold), Noa Gruman (Scardust), Marcela Bovio (MaYan), Caroline Westendorp (The Charm the Fury), Paul Manzi (Arena), Michael Mills (Toehider) en Amanda Somerville (Avantasia, Trilium) naast vele anderen.

"Toen ik hiermee begon had ik geen idee dat ik er zo lang mee bezig zou zijn! Het duurde ongeveer 3 jaar van begin tot eind, en het dwong mij muzikaal en creatief uit mijn comfortzone. Maar ik heb die uitdaging altijd nodig. Hoe moeilijker het is, hoe leuker ik het vind om eraan te werken", aldus Lucassen.

Check deze video, met beelden, geschoten bij de opnames in de studio: 

Zoals gezegd klinkt de muziek op ‘Transitus’ anders dan wat op basis van eerder uitgebrachte Ayreon-albums te verwachten is. De combinatie van invloeden waar Lucassen om bekend staat is nog steeds aanwezig - progressieve rock, progressieve metal en folk - maar de muziek klinkt veel speelser dan zijn eerdere werk.

Natuurlijk schittert Lucassen zelf op gitaar. Maar hij is niet de enige gitarist op ‘Transitus’. Er zijn twee gastsolo’s en niet van de minste gitaristen. Message From Beyond eindigt met een lange gitaarsolo van Marty Friedman, terwijl niemand minder dan Joe Satriani zijn opwachting maakt op Get Out! Now!. Hoe die samenwerking tot stand kwam lees je in Gitarist 357, november 2020, die 15 oktober verschijnt. 

Check de gitaarsolo van Satriani in Get Out! Now! 

 

En beluister alle 27 tracks van Transitus!