Release van de week: Marcel Serierse en Tim Langedijk - Telegrams

Vandaag verschenen - 9 oktober 2020

Muzieknieuws 09-10-2020 08:18

Wat doe je als je opeens thuis zit door de lockdown? Drummer Marcel Serierse nodigde gitarist Tim Langedijk uit om een blues in te spelen bij zijn drumpartij. Wat ontstond was de EP Telegrams.

Elke vrijdag verschijnen er honderden nieuwe albums. De redactie pikt er regelmatig een uit om voor te stellen.

Jazzgitarist Tim Langedijk kennen we vooral van zijn Tim Langedijk Trio met bassist Udo Pannekeet en drummer Hans van Oosterhout, dat een speelse en open klank heeft waarin ze elkaar de ruimte gunnen. Dat hij ook een meester blijkt te zijn in het met gitaarlagen opbouwen van een studiotrack, is verassend duidelijk op Telegrams.

Op deze EP staan zes tracks die samen zo'n 25 minuten vullen. Met Corona Blues begon het allemaal, toen Serierse (die niet alleen drums en percussie, maar op dit album ook contrabas speelt) Langedijk uitnodigde een gitaarpartij toe te voegen aan zijn drum- en baspartijen. Het resultaat is een stuwende blues waarop Tim met een flink overstuurde klank laat horen wat je allemaal kan spelen op zo'n eenvoudig schema. Op het hoogtepunt hoor je de vuige ringmodulatorklanken waar de solo op uitkomt. 

Veelzijdig, organisch en spontaan
Als je een ding over Telegrams kan zeggen, is het wel dat het een veelzijdig album is. Naast de spontane Corona Blues, die klinkt als een uitlaatklep voor de frustratie die we allemaal voelden in het voorjaar, staat het rustgevende Home, het country-achtige One Thing At A Time en de eigentijdse jazzcompositie Upwards. Telegrams sluit af met Freedom Sketches, een compositie van Serierse van bijna acht minuten waarin veel verschillende sferen zijn te horen.
Bijzonder aan Telegrams is dat het, ondanks dat het een project is van uitgewisselde tracks, heel organisch en spontaan klinkt. Zoals Langedijk de gitaarpartijen stapelt doet denken aan albums van Allen Hinds. Prachtig zoals in Upwards bijna ongemerkt een overstuurde partij op de achtergrond mee gaat spelen, om even later schijnbaar spontaan de lead over te nemen.

Telegrams is uitgekomen bij The Sand Records en is verkrijgbaar via: marcelseriersetimlangedijk.bandcamp.com en timlangedijk.nl

zoeken
zoeken