aanmelden
Een jaaroverzicht met Taylor Guitars
Voor Taylor was 2020 in meerdere opzichten een besproken jaar  
Merknieuws 12-11-2020 09:11
Taylor Guitars, opgericht in 1974 door Bob Taylor en Kurt Listug, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de grootste akoestische gitaarmerken. De heren Taylor en Listug staan nog altijd aan het hoofd van het bedrijf dat zetelt in El Cajon, in de zonnige heuvels bij San Diego, Californië. Graag staan we stil bij enkele in het oog springende modellen die Taylor dit jaar lanceerde, inclusief een aantal demovideo's.

- advertorial -

Sinds vorig jaar is master guitar builder Andy Powers toegetreden als derde partner van het bedrijf Taylor Guitars. Powers is verantwoordelijk voor een aantal grensverleggende ontwerpen die Taylor de laatste jaren heeft uitgebracht, waaronder de Academy Serie, Grand Pacific en de Builder’s Editions.

Ook is Powers verantwoordelijk voor de V-Class® bracing, een geheel nieuwe architectuur onder het bovenblad met veel meer volume en onbeperkt dynamisch bereik. Taylor baarde hier in 2018 veel opzien mee in de internationale gitaarwereld en heeft sindsdien de V-Class bracing in meer series doorgevoerd.

Nieuwe modellen 2020
Tijdens de Covid-19 crisis heeft Taylor - aanvankelijk met een klein team – steeds door kunnen werken en heeft het bedrijf zelfs twee nieuwe modellen gelanceerd: de Grand Theater en de American Dream gitaren. Een goede reden om wat meer te vertellen over de nieuwste gitaren van Taylor! Wereldwijd voelen gitaristen van elk niveau zich aangetrokken tot de uitnodigende bespeelbaarheid, de tone en de consistente kwaliteit van Taylor’s gitaren en deze nieuwe modellen vormen hierop geen uitzondering.

Taylor Guitars Dealers in de Benelux
Er zijn twintig winkels in de Benelux waar je terecht kunt voor een Taylor gitaar. Voor een overzicht van alle dealers die Taylor verkopen kun je kijken op: www.taylorguitars.com/dealers

Taylor Guitars vind je onder meer bij:
Muziekhuis Souman, Hattemerbroek
Max Guitar, Scheveningen
Dijkmans Muziek, Breda
Dijkman Muziek, Amsterdam
KeyMusic, Rotterdam en Antwerpen (B)
Star’s Music, Brussel (B)

 

Grand Theater – Gte
De nieuwe Grand Theater (GT) bied je het comfort van een kleinere akoestische gitaar zonder dat daarbij iets aan tone wordt ingeleverd.

Master builder Andy Powers ontwierp deze compacte gitaar die toch het rijke geluid heeft van een full-size, solid wood gitaar. Met de GT introduceert Taylor een nieuwe categorie in zowel grootte, feel en geluid. De gitaar, ontworpen op Taylor’s campus in Californië, zorgt er met zijn moderne afmetingen voor dat het instrument heerlijk aanvoelt en makkelijk speelt.

Het geluid van de GT is verassend warm en gefocust, wat de gitaar geschikt maakt voor opnames of versterkt spel met Taylor’s eigen ES2 pickup.
Een andere belangrijke factor is de nieuwe C-Class™ architectuur binnenin de gitaar. Het C-Class design verbetert zowel de volume output als de sustain, waarbij zijn asymmetrische patroon de lagere frequenties accentueert.

De nieuwe GT ontleent zijn vorm aan die van Taylor’s Grand Orchestra (de grootste klankkastvorm) maar dan teruggeschaald voor maximaal comfort. De klankkast is onderaan bijna even breed als die van de Taylor Grand Concert, maar de lengte is korter en hij is iets minder diep. De mensuur meet 24-1/8 inch wat precies in het midden ligt tussen de GS Mini en de Grand Concert.

De GT is toegankelijk voor veel verschillende speelstijlen en speelomstandigheden, van thuis op de bank tot het kampvuur tot een concertzaal. De gitaar wordt bovendien geleverd in een robuuste maar lichte AeroCase.

 

American Dream - AD17e Blacktop
Deze nieuwe reeks modellen is genoemd naar de shop waar het allemaal begon voor Bob Taylor en companen, en Taylor gaat hiermee inderdaad terug naar de basis.

De American Dream biedt het beste van Taylor tegen een betaalbare prijs. Het is een strakke, professionele gitaar, gebouwd in Californië met massief toonhout en V-Class bracing voor een breed publiek.

De Grand Pacific klankkast is Taylor’s eigentijdse update van een slope shoulder dreadnought, met een gebalanceerde klank die elke akoestische gitarist zal aanspreken. Een massief fichte bovenblad en zij- en achterkanten van ovangkol zorgen voor een muzikaal evenwicht tussen warmte, definitie en een sprankelend hoog.

Builder’s Edition 816ce
De Builder’s Edition collectie is een collectie gitaren die master builder Andy Powers ontwierp voor maximaal speelcomfort. Denk o.a. aan afgeronde randen, een afgeschuinde armsteun en soepele cutaway voor de hoge posities.


De 816ce is een moderne kijk op Taylor’s eigen Grand Symphony en is een innovatief instrument met een symfonisch geluid. Het eerste dat opvalt aan de Builder’s Edition 816ce is de aanwezigheid van een Soundport in de cutaway; een revolutionair ontwerp dat de fraaie klank van deze gitaar een driedimensionale kwaliteit geeft.

Een prachtig voorbeeld van Taylor’s vakmanschap en innovatieve bouwkwaliteit. Het bovenblad is van massief Lutz sparrenhout, de zij- en achterkanten zijn van massief palissander en de Silent Satin afwerking voorkomt bijgeluiden bij microfoongebruik.

 Builder’s Edition 717e
De Builder’s Edition 717e (foto boven) is een traditionele Taylor palissander/sparrenhouten slope shoulder dreadnought, met een meer traditioneel geluid. Deze ronde dreadnought, voorzien van Taylor’s V-Class bracing produceert warme, rijke akoestische klanken. Er is alles gedaan om dit Builder’s Edition model zo comfortabel bespeelbaar mogelijk te maken door middel van de afgeronde bindingen en het iets dikkere halsprofiel ten opzichte van de standaard Taylor hals. De sapeli binding en paarlemoeren Arrowhead inleg maken van de 717e een fraai, elegant instrument, dat dankzij de ES2 elektronica klaar is voor het podium.

 

Builder’s Edition K24ce
Een van de meest recente toevoegingen aan de Builder’s Edition familie is deze fraaie Grand Auditorium K24ce van massief Hawaïaans koa. De unieke klank van koa wordt verrijkt met het extra volume, sustain en helderheid van V-bracing, en wordt naarmate koa veroudert alleen maar beter. Het ontwerp is gericht op speelcomfort, en dankzij de cutaway met dubbele contour zijn de hoogste posities makkelijk bereikbaar. De Silent Satin afwerking oogt fraai, en vermindert ook de bijgeluiden die ontstaan bij het bespelen. Natuurlijk ontbreken de ES2 elektronica en een luxe koffer niet.

214ce Plus
Deze upgrade van de 200 Series Grand Auditorium klinkt vol en gebalanceerd; geen wonder dat dit model een hit is bij gitaristen in allerlei stijlen. De bescheiden afmetingen maken deze gitaar comfortabel te bespelen, zelfs voor beginners. Dankzij de combinatie van massief sitka spar voor het bovenblad en gelamineerd palissander voor de zij- en achterkanten vult deze gitaar elke ruimte met een veelzijdig geluid. De 214ce Plus wordt gelevered met de nieuwe lichtgewicht AeroCase welke optimale bescherming biedt en de ES2 elektronica.

www.taylorguitars.com