Riffologie: vijf manieren om een klassieke riff te schrijven

Audio bij de feature-workshop in Gitarist 372

Gitarist Extra 24-02-2022 09:02

Een goede riff ontspruit spontaan aan je gitaar, nietwaar? Toch zijn er een aantal basiskenmerken waaraan de beste riffs voldoen. En er is ook een aantal manieren waarop je zelf een riff kunt schrijven. In het workshopdeel van de de feature Riffologie in Gitarist 372, maart 2022 leren we je vijf manieren om een killer-riff te bedenken. Hier vind je de audio bij de noten en tabs van deze deze workshop.

Hoe schrijf je de perfecte riff? Dat gaat dus niet over songwriting, maar puur over het schrijven van die ene riff die ooit een klassieker zou kunnen worden. In het blad presenteren we vijf wegen waarlangs je dat doel kunt bereiken. 

Hier hoor je audio van de voorbeelden. Er is ook steeds een backingtrack waar je zelf overheen kunt spelen.

1 De arpeggio-methode
Arpeggio’s komen veel voor bij riffs en het idee is simpel: speel de tonen van een akkoord een voor een.

2 De mineurpentatonische methode
De mineurpentatonische toonladder is een garantie voor rock, al was het maar omdat de allerlaagste toon op je gitaar er in voorkomt, de lage E.

3 Losse snaren als pedaaltonen
Een pedaaltoon is een toon die steeds wordt gespeeld als afwisseling voor andere tonen in een muzikale frase. Veel riffs maken gebruik van de losse E- en A-snaar als ankerpunt, zeker in heavy metal.

4 De bluestoonladder-methode
De bluestoonladder is de basis van klassiekers als Purple Haze, Scuttle Buttin’ en Johnny B. Goode, stuk voor stuk voorbeelden van melodische riffs. Het lijkt wel of deze toonladder een oneindige voorraad riffs in zich heeft.

5 Ritmische akkoorden
Het ritme van een riff is vaak belangrijker dan de gebruikte akkoorden. Het recept voor een effectieve riff is dan ook een sterk ritme en een stel rockende akkoorden.

zoeken
zoeken