NAMM Show Preview

Wat kunnen we verwachten op de beurs in L.A. 23-27 januari?

Merknieuws 21-01-2013 06:08

De Gitarist redactie reist deze week wederom af naar Anaheim, Californië om op de jaarlijkse NAMM show te ontdekken wat we dit jaar voor productnieuws kunnen verwachten.

Welke gitaren zullen het meeste indruk maken? Welke nieuwe versterker wordt de hit van 2013? Wat doen de grote merken en hoe ontwikkelen de boetiekmerken zich? En wat is toch dat grote nieuws dat Orange heeft aangekondigd? Op het moment van schrijven kunnen we hier nog geen antwoord op geven, maar een paar dingen weten we al wel.

 

Gibson heeft misschien wel het meest omvangrijke nieuwe assortiment voor het komende jaar, met maar liefst 69 nieuwe modellen, waaronder fifties, sixties en seventies Les Pauls en SG’s uit de Tribute serie.

Ook Fender heeft al veel laten doorschemeren van wat we op de NAMM mogen verwachten.De Custom Shop heeft tien 2013 modellen aangekondigd, variërend van een Custom Deluxe Stratocaster met een okumehouten body voorzien van een fineerlaagje van AAA gevlamd esdoorn en een 1972 Closet Classic Telecaster Custom met een zwartgelakte lichtgewicht essen body en een esdoorn hals met 1969 U-profiel tot een 1951 Relic Precision Bass met een verouderde nitrocellulose afwerking in de kleuren lake placid blue, melon candy en candy tangerine. Ook kun je van Fender nieuwe modellen verwachten in de vorig jaar geïntroduceerde Select Series. Zo zijn daar de Carved Maple Top Jazzmaster met Wide Range Special humbuckers, de Carved Top Telecaster SH, die een elzen body met klankkamers heeft met een top van Tasmaans blackwood, en de Active Jazz Bass met een actief/passiefschakelaar en driebands EQ. 

Het meest onverwacht zijn de effectpedalen die Fender gaat uitbrengen in de Competition serie. De eenvoud in de benaming (ze heten simpelweg Distort, Drive, Chorus en Delay) vind je terug in de ontwerpen, die elk drie regelaars hebben. De Chorus en Delay hebben wel twee uitgangen voor stereogebruik.

Blijven we even bij de pedalen, dan is de Ditto Looper van TC Electronic leuk om te noemen. Waar het Deense merk voorheen vooral multieffecten maakte, gaat men de laatste jaren terug naar pedalen met een enkel effect. De Ditto Looper is wel het eenvoudigst, met slechts één regelaar (loopvolume) en één voetschakelaar, die dan wel weer de functies opname, overdub, undo/redo, stop en delete heeft.

Kemper Amps heeft zijn productlijn uitgebreid met een rackversie van de Kemper Profiling Amplifier. Met vrijwel dezelfde lay-out als de al bestaande desktop versie is hij intuïtief te bedienen met regelaars voor de meestgebruikte parameters als gain, EQ en volume. Naast deze Profiler Rack worden ook de Profiler PowerRack en Profiler PowerHead gepresenteerd, die een 600 watt klasse D eindversterker aan boord hebben. Dit geeft de mogelijkheid om in de CabDriver modus rechtstreeks een luidsprekerkabinet aan te sluiten, waardoor de Profiler in elke situatie goed is in te zetten. Door de keuze voor de klasse D eindtrap wordt nauwelijks warmte opgewekt en blijft het geheel licht van gewicht.

zoeken
zoeken