Gibson Min-ETune stemsysteem

Test van compacte versie van Firebird X's automatisch stemsysteem

Merknieuws 18-09-2013 12:10

In Gitarist 265, april 2013, hebben we verschillende 2013 Les Paul en SG modellen van Gibson op een rij gezet. In Gitarist 266, mei 2013, zijn de Signature T en de Future Tribute getest. Als optie biedt Gibson het Min-ETune systeem op de gitaren aan, een compacte versie van het automatische stemsysteem van de Gibson Firebird X. We namen het systeem onder de loep.


door Steven Faber

Al jaren geleden kwam Gibson met de Robot gitaar die zichzelf kon stemmen. Dat concept is verder ontwikkeld tot de Firebird X, die naast het automatisch stemmen nog veel meer techniek aan boord had (zie de test in Gitarist 249). Voor 2013 heeft Gibson echter een compacte versie van het systeem onder de naam Min-ETune beschikbaar gemaakt, dat op veel modellen als optie verkrijgbaar is tegen een schappelijke meerprijs van 100 euro. Het systeem is ook los verkrijgbaar, maar dan betaal je er meer voor.

Aan de achterkant vind je tussen de stemmechanieken een zwart plastic blok met enkele knopjes, een schermpje en een accuhouder. De accu kan driehonderd keer stemmen voor hij weer geladen moet worden, maar mocht je toch met een lege batterij komen te zitten, dan kun je altijd nog handmatig stemmen.

Om te stemmen druk je op het aan/uitknopje en wacht tot alle lampjes (e B G D A E) rood kleuren. Daarna sla je de snaren aan en gaan de stemmechanieken vanzelf draaien totdat alle LED’jes groen zijn en de gitaar op stemming is. Soms is het nodig één of twee snaren nog eens aan te slaan, maar je bent eigenlijk altijd binnen 10 seconden klaar. Een andere stemming is te selecteren met de menuknoppen. In totaal zijn er 12 (van DADGAD en drop-D tot diverse open stemmingen) plus zes lege presets die je zelf kunt invullen.

In de praktijk werkte het prima en het stemapparaat dat voor de zekerheid achter de hand werd gehouden bleek niet nodig. Wat in het begin vreemd lijkt is dat de knoppen flink draaien bij het stemmen, maar als je een keer met de hand stemt blijkt de verhouding zo fijn te zijn, dat je inderdaad flink moet draaien voor een beetje verschil in toonhoogte.

Website
Gibson heeft een speciale website gemaakt voor de Min E-Tune, waar een en ander heel beeldend naar voren wordt gebracht.
Klik hier en scroll met > door de pagina's.  

Video 
Of bekijk het ludieke videootje dat Gibson maakte van het systeem. 

zoeken
zoeken