NAMM 2014 - Dag 2: Line 6, Fishman, Warwick, Palmer en Framus

Greg Koch video met Fishman Fluence

Merknieuws 24-01-2014 12:01

We maakten op de tweede dag van NAMM en video met Greg Koch, die de verrassende Fishman Fluence elementen demonstreert voor ons. Line 6 gaat met haar Amplifi versterker de cloud in met draadloze bediening en internetconnectiviteit. Basbouwer Warwick toont zijn 2014 Limited basgitaar, de Bootsy Collins Space Bass in de Rockbass serie en enkele nieuwe luidsprekerkabinetten. In dezelfde stand kunnen gitaristen hun hart ophalen aan signature gitaren voor Stevie Salas en Wolf Hoffmann. Bij Palmer bekeken we de Blutsturz!

Line 6 introduceerde op NAMM 2014 de opzienbarende Amplifi, een comboversterker met draadloze bediening en internetconnectiviteit. De combo, die in een 75- en 150-watt uitvoering geleverd wordt, kan via Bluetooth vanaf een iOS-apparaat bediend worden. Dit gebeurt met een app waarmee je ook toegang tot een tonematching service op internet hebt. Deze genereert een passend gitaargeluid wanneer je met een nummer uit je muziekbibliotheek meespeelt. Dit kan dezelfde sound als in het nummer zijn of iets vergelijkbaars. Je kunt ook zelf geluiden creëren, uploaden en delen met andere Amplifi-gebruikers.
De combo heeft een stereoset-up met vijf speakers met een gedetailleerd geluid waardoor je niet alleen lekker met bestaande nummers kunt meejammen, maar de Amplifi ook als gewone stereo-installatie kunt gebruiken - met een flink volume!


Greg Koch demonstreert Fishman Fluence
Fishman kwam met verrassend nieuws in de vorm van bijzondere elementen voor elektrische gitaar, genaamd Fluence. Het ontwerp kan gerust revolutionair genoemd worden, want het bestaat niet uit een spoel van koperdraad dat om de magneetpooltjes is gewonden. In plaats daarvan is er een pakket van laagjes printplaat op elkaar dat om de magneetjes ligt. Bij het systeem hoort ook een voorversterker en de mo jkheid twee klanken in te stellen die met een schakelaar of push-pull regelaar geselecteerd kunnen worden. Verwacht wordt dat het laden van verschillende klanken in de toekomst mogelijk wordt, omdat het systeem daarvoor al geschikt is. De voorversterker werkt op een accu die 200 uur speelplezier garandeert en in één uur is opgeladen. Er zijn nu drie modellen uitgebracht, een enkelspoelselement voor Stratocasters en een Classic en Modern humbucker. Ben je benieuwd of skeptisch? Kijk dan onderstaand filmpje waar Greg Koch de elementen demonstreert.


Warwick
Warwick staat altijd garant voor nieuws op basgebied en ook dit jaar stellen ze hierin niet teleur. Sinds 2001 heeft de Duitse basbouwer de gewoonte per jaar een gelimiteerde editie van een basgitaar uit te brengen en dit jaar is het Fortress model aan de beurt, wat de Fortress LTD 2014 heeft opgeleverd. Deze bas heeft een body van moerasessen met een top van birdseye populier. De geschroefde hals is opgebouwd uit wenge met een toets van birdseye esdoorn. De electronica bestaat uit twee Nordstrand "Fatstack" elementen met actieve driebands MEC EQ. De donkere afwerking - door Warwick nirvana black gedoopt - ziet er schitterend uit.

De Bootsy Collins kreeg al eens een Space Bass overhandigd die gemaakt was in Warwicks custom shop. Nu is dit glamoureuze model voor iedere bassist beschikbaar, want de bas wordt dit jaar aan de Chinese Rockbass serie toegevoegd. De stervormige paarse body is van mahonie, de hals is van esdoorn met een palissander toets. Maar ach, wie maakt dat wat uit bij een bas met zo'n uiterlijk?

Ten slotte noemen we de vier nieuwe lichtgewicht luidsprekerkabinetten in 2x8, 4x8, 1x12 en 1x15 inch configuratie. Al deze basreflex kasten zijn zowel met luidsprekers van Warwick als Celestion verkrijgbaar.

Palmer Blutsturz
Palmer toonde een prototype van een nieuwe versterker, de Blutsturz. Deze 20-watt top is een highgain toonmachine à la de Orange Dark Terrorror. Eye-catcher is een rond, lensachtig venster waardoor een grote buis te zien is, een KT120, de enige eindbuis van dit single-ended ontwerp. De Blutsturz heeft slechts drie regelaars (volume, toon en gain), aangevuld door schakelaars voor meer laag (voor downtuning) en meer gain. Interessant is de mogelijkheid om een iPhone aan te sluiten waardoor je ook gebruik kunt maken van eventuele effect-apps in deze smartphone. Naast een powerattenuator is er ook DI-uitgang met speakersimulatie.

Framus
In dezelfde stand zagen we aan de Framus kant de Stevie Salas Idolmaker lijn. Misschien zegt deze naam je niet direct iets, maar deze gitarist heeft gewerkt met Rod Stewart, Mick Jagger, George Clinton en Justin Timberlake, om er maar een paar te noemen. De lijn bestaat uit drie modellen die verschillen in gebruikte materialen, hardware en elektronica. De Idolmaker Stevie Salas Signature staat bovenaan de reeks en heeft een esdoorn hals met tigerstripe ebben toets en een body van mahonie met een esdoorntop. Bijzonder aan het model is dat de top niet de hele body bedekt, maar met een sierlijke vorm in het mahonie ligt. De elementen zijn hier van Seymour Duncan (Phatcat en '78) en de goudkleurige tune-o-matic brug en staartstuk zijn van TonePros. Behalve de vijfweg elementschakelaar is er ook een killswitch gemonteerd.

De Wolf Hoffmann Artist Serie gitaar is een Flying V model met een enkelspoels EMG element bij de hals en een EMG humbucker naast de Floyd Rose whammy. Bijzonder aan deze in Korea gemaakte gitaar is dat het gebruikte hout eerst in Duitsland wordt geselecteerd, gedroogd en bewerkt, zodat de kwaliteit goed bewaakt kan worden.

zoeken
zoeken