Gibson introduceert Dutchburst op de Musikmesse

Unieke gitaar in Gibsons Collectors Choice Serie

Merknieuws 07-03-2014 06:03

In Gitarist 265 (april 2013) kon je lezen over de 1960 Les Paul Standard die Max Guitar Store eigenaar Robbert van der Ende heeft gekocht van de zoon van de eerste eigenaar. Het artikel over deze 'holy grail gitaar' trok de aandacht van de redactie van De Wereld Draait Door, die vervolgens een item aan de gitaar besteedde met Van der Ende en Rob Winter spelend in de studio. Nu brengt Gibson een gelimiteerde serie replica's uit van deze gitaar in de Collectors Choice Serie.

De Collectors Choice Serie bestaat uit replica's van originele vintage Gibsons, die de Custom Shop maakt na deze gitaren minitieus te hebben onderzocht en opgemeten. Elk model heeft een eigen verhaal en krijgt een nummer. Zo zag de Gitarist redactie nummer 13, 15 en 16 op de NAMM show. Het hout van elke top wordt zo uitgezocht dat het zoveel mogelijk overeenkomt met het origineel. Dat kan inhouden dat de productie van een run stil komt te liggen, omdat een top met de juiste tekening op dat moment niet voor handen is.

De Dutchburst, zoals de Les Paul van Van der Ende is gedoopt, is tijdens het Gibson event dat Max Guitar op 14 april 2013 organiseerde, opgemeten door Edwin Wilson. Wilson is de man die eerder de gitaren van onder andere Jimmy Page en Eric Clapton heeft opgemeten en doorgelicht voor de replica's die daarvan gemaakt zijn.

 

Inmiddels zijn we een jaar verder en weten we dat de Dutchburst op donderdag 13 maart om 15:00 uur in de Gibson stand op de Musikmesse geïntroduceerd zal worden. Gibson schrijft over deze gitaar: “De Dutchburst 1960 Les Paul zal dit jaar onderdeel uitmaken van Gibsons Collectors Choice serie. Op dit moment legt Gibson de laatste hand aan het prototype van deze replica. De gitaar zal verschijnen als #18 The Dutchburst, een heel bijzondere gitaar met een heel mooie top, en een van de laatste die in 1960 is geproduceerd. Het is ook de eerste gitaar uit de Collectors Choice serie met een ‘slim taper’ hals en de eerste Europese gitaar die in deze serie verschijnt.”

 

Zie hier de DWDD uitzending over de originele 'Dutchburst' en de video die Gitarist maakte met Rob Winter en Robbert van der Ende.

In de rechter kolom kan je onder de kop 'Documenten' het artikel over de Dutchburst uit Gitarist 265 (april 2013) vinden.

zoeken
zoeken