aanmelden
NAMM Show 2016, Dag 3: Martin, Riversong, Ibanez en Fender
Verslag van de beursvloer in Anaheim, Californie
Merknieuws 23-01-2016 20:01
Anaheim - Op ons pad door de brede, maar toch drukke paden van de beurs - er gaan geruchten dat dit de best bezochte NAMM ooit wordt - kwamen we kunstmatig verouderde Ibanez gitaren tegen, een goedkopere serie van Riversong, de signature versterker van U2's The Edge en pedalen van Electro-Harmonix. Je leest het hieronder, maar we beginnen met de immer vriendelijke en onvermoeibare Diane Ponzio die ons vertelde over een bijzondere Martin Dreadnought.

Martin
De gitaarwereld laat geen gelegenheid voorbij gaan om een jubileum te vieren en daarom zagen we in de stand van Martin deze wat vreemd gevormde Dreadnought. Het is een replica van de eerste dread die Martin maakte. In 1916 vroeg de firma Ditson of Martin niet een heel luide gitaar kon maken voor het begeleiden van ukelele orkesten. Dat deden ze en noemde deze grote gitaar de Dreadnought naar het grootste oorlogsschip van die tijd (bedenk dat WOI volop aan de gang was). Martin zette aanvankelijk niet zijn eigen naam erop, maar netjes Ditson aan de achterkant van de kop. Het was een 12-fretter en daarom oogt hij voor ons wat vreemd, met zijn lange bovendeel. Van deze gitaren is er geen een meer op de wereld te vinden, Maar Martin heeft wel zijn archieven en daardoor waren ze in staat het model opnieuw uit te brengen in een serie van 100 stuks.

Riversong
Je hebt al enkele keren in Gitarist over de bijzonder geconstrueerde Riversong gitaren kunnen lezen. Voor wie geinteresseerd is maar aanhikt tegen de prijs is er goed nieuws, want de hier gepresenteerde Silhouette serie zal beduidend goedkoper zijn. Daarvoor heeft Mike Miltimore een carbon fiber (koostofvezel) hals ontwikkeld, die veel minder productietijd in beslag neemt dan een houten variant. De gitaren hebben een hoogglans zwarte top en een mat zwart zij- en achterblad. De binding is van blank esdoorn. Door de koolstof hals heeft de gitaar een lagere resonantiefrequentie, wat een volle klank als gevolg heeft.

Ibanez
Na het succes van de Tube Screamer Mini komt Ibanez nu met nog drie mini versies van klassieke Ibanez pedalen. De circuits zijn volledig analoog en we hebben het over de Analog Delay, Chorus en Super Metal. Deze laatste heeft door het gebruik van concentrische knoppen vijf regelaars. Ook zagen we voor het eerst bij Ibanez kunstmatig verouderde gitaren, voorlopig alleen toegepast op (semi) holle modellen. Hier zie je een voorbeeld van de duurdere Artstar Vintage 100, maar er is ook een goedkopere versie met een anders uitgevoerde veroudering, de Artstar Vintage 10.

Electro-Harmonix
Diverse pedalen van Electro Harmonix zijn zowel voor gitaar als bas te gebruiken. Op de stand van het Amerikaanse merk zagen we zo'n pedaal en een die vooral voor bas bedoeld is. De Soulm POG combineert de microPOG (met een octaaf omhoog en/of naar beneden) met het Soul Food pedaal. EHX maakt het onderscheid tussen de Soul Food en de Soul Food Bass, maar dit pedaal werkt prima met lage tonen. De Bass Preacher is een compressor en sustainer speciaal voor de lage tonen.

Fender
Naast het Fender nieuws dat we in ons verslag van dag 1 noemden, kunnen we melden dat het merk met een heel nieuwe serie komt, de Elite. In de serie vind je Stratocasters (al dan niet met 'shawbucker' in de brugpositie), Telecasters en de Jazz en Dimension Bass. De serie heeft een compound radius toets en een halsprofiel dan van een C overgaat in een D naarmate je hoger op de hals komt. Verder vind je de nieuwe 4e generatie Noiseless pick-ups en locking tuners. Een bijzonder model is de thinline Tele, met zijn geheel vernieuwde brug (zie onder). Deze zit met geen schroef vast, maar geklemd onder het bovenblad en op de plaats gehouden door de de snaardruk.
Tot slot noemen we de tweed Deluxe signature voor The Edge. Hoe het komt dat deze doorgaans moeilijk te bereiken gitarist opeens een endorsment aangaat? Wij vermoeden dat dat te maken heeft met het feit dat hij samen met Bono deel uitmaakt van de Fender top. De versterkers heb je al naast de vertrouwde Vox AC30 kunnen zien op de opnames van de huidige U2 toer. Hij wordt met de hand point to point gemaakt in De Californische Fender fabriek en heeft ten opzichte van een standaard tweed Deluxe een strakker laag. Daarnaast heeft de volume regelaar een andere 'taper' waardoor de versterker nauwkeuriger in te stellen is.