Gitarist video's met nieuwe gear van Roland 909 Day

Exclusieve kijk op de nieuwe Boss gear: Katana amps en GT-1 mulit-effectpedaal

Merknieuws 10-09-2016 09:12

Dat was een knappe nimmer vertoonde operatie van Roland. Dertig producten op één dag presenteren! Ze hebben de hele reeks innovaties opgespaard totdat het 9-9 was, gisteren dus, om de productlancering in het kader te kunnen stellen van de remake van de legendarische 909 drumcomputer. In het kielzog van die TR-09 launch waren er ook tal van nieuwe gitaarproducten, zoals een nieuwe lijn Boss gitaarversterkers en het GT-1 multi-effectpedaal.
Gitarist kreeg twee dagen vóór 909 Day een preview op het kantoor van Roland Central Europe, waar Steven Faber de nieuwe gear al even kon uitproberen. Bekijk de video's! Roland productexpert Karel Ilsbroukx benoemt in twee video's de ins en outs van de nieuwe Boss gear.

Niet alleen het feit dat Roland de productinnovaties had opgespaard tot 9-9-2016, ook de manier van lanceren was ongekend: vanaf 6 uur ’s ochtends tot 4 uur ’s nachts werden via een videostream een voor een de producten onthuld, onder de titel 909 Day. 


Gitarist had twee dagen ervoor al de gelegenheid de producten te bekijken en uit te proberen op het kantoor van Roland Central Europe in Oevel. Steven Faber probeerde de nieuwe Boss gear uit. Roland productexpert Karel Ilsbroukx benoemt in drie video's de ins en outs van de nieuwe producten.  
 

door Steven Faber (video's door Stefan Kollee)

Net als de eerder dit jaar geïntroduceerde Waza Amp zijn ook de nu aangekondigde Katana gitaarversterkers onder de Boss naam uitgebracht. Daarmee wordt Boss steeds meer de merknaam voor alle gitaargerelateerde producten van Roland. De GT-1 wordt de opvolger van de ME-25, het meest compacte en eenvoudig te bedienen multi-effectpedaal van het Japanse merk.

Karel Ilsbroukx van Roland Central Europe introduceert aan Gitarist de nieuwe Boss-producten:

 
 

Katana’s
De Katana serie omvat vier gitaarversterkers. De kleinste combo levert 50 watt, dan zijn er twee 100 watt combo’s met respectievelijk één en twee 12 inch luidsprekers en als laatste is er de 100 watt top. Voor nu is er nog geen kabinet aangekondigd in deze serie, maar Roland/Boss heeft al wel enkele cabs in zijn assortiment die prima te gebruiken zijn bij deze top. Overigens heeft de top wel een ingebouwd 5 inch luidsprekertje, zodat je hem ook zonder kabinet thuis kan gebruiken.

De versterkers hebben een eenvoudig bedieningspaneel, met een kanaal keuzeschakelaar (acoustic, clean, crunch, lead en brown), gain, een 3-bands EQ en een effectsectie waarin de effecten van verschillende Bosspedalen zijn te selecteren. De acoustic stand is overigens bedoeld om een akoestische gitaar op aan te sluiten en is niet – zoals bij de Cube serie – een acoustic simulator. In de mastersectie vind je nog een presence- en mastervolumeregelaar en een powersoak met de standen stand-by, 0,5 watt, en half en volledig vermogen.

Er zijn drie regelaars voor de effecten: booster/mod, delay/fx en reverb. Bij elke regelaar zit een knopje met drie standen voor verschillende effecten. Zo kan je bij booster kiezen voor een bluesdriver, overdrive of distortion. In totaal krijg je zo de beschikking over 15 effecten, waarvan er steeds drie tegelijk kunnen werken. Via de Tone Studio website (voorheen Tone Central) kan je nog meer effecten laden, maar ook volledige presets, al dan niet gemaakt door bekende gitaristen.

De 100 watt modellen hebben vier preset drukschakelaars waaronder je gemaakte geluiden kan opslaan, bij de 50 watt combo kan je er twee opslaan.

Karel Ilsbroukx over de Katana-serie: 

 


GT-1 multi-effectpedaal
De GT-1 gaat de ME-25 vervangen en wordt daarmee het meest compacte multi-effectpedaal van Boss. De naam verwijst echter naar zijn grote broer, de GT-100, en dat is geen toeval, want daarvan heeft Boss de geluiden gebruikt en enkele functies. Zo krijg je nu ook de mogelijkheid om de volgorde van effecten te veranderen.

Het pedaal heeft drie schakelaars en een expressiepedaal voor onder andere volume en wah. Met de eerste twee schakelaars kan je door de tweehonderd presets scrollen (100 fabrieksinstellingen en 100 zelf in te stellen geheugenplaatsen), de derde schakelaar kan je gebruiken voor tap-tempo of om per preset effecten in- en uit te schakelen.

De GT-1 heeft ook een looper-functie en kan net als de Katana versterkers sounds binnenhalen van de Tone Studio website.

Karel Ilsbroukx over de GT-1:  


Steven Faber laat de Katana amp en GT-1 horen: 

Alles over de 909 Day op de speciale site van Roland: 
https://tfr.roland.com/eu/ 


zoeken
zoeken