aanmelden
De Line 6 Helix Family
Plus de nieuwe HX Effects Processor
Merknieuws 22-02-2018 09:02
Gegeven het enorme succes van de Helix was het slechts een kwestie van tijd voordat Line 6 de serie zou uitbreiden. De op de Musikmesse 2017 in Frankfurt gelanceerde Helix LT hebben we getest in Gitarist 324, maart 2018. Ondertussen lanceert Line 6 op de NAMM Show 2018 de HX Effects processor.

Naast de gelimiteerde oplage van de Line 6 Variax gitaar met ebben toets en chic zwarte afwerking, was het grote nieuws op de NAMM Show 2018 de HX Effects processor, die vol zit met alle effecten uit de inmiddels bekende Helix, die we hebben getest in Gitarist 302, mei 2016 (zie verder hieronder). 

De HX is eenvoudig te bedienen en klein genoeg om op je pedalboard te zetten. Toch geeft hij je meer dan honderd effecten die je in presets kunt opslaan, hierbij zitten ook de originele algoritmes van klassieke Line 6 apparaten als de DL4 en M13. Natuurlijk kun je een expressiepedaal aansluiten en hij heeft zelfs twee effectloops en een midi in- en uitgang. Zo snel als mogelijk zullen we de HX in Gitarist onder de loep nemen.

Bekijk hier vast de uitgrbeide demo die Line 6 deed op de NAMM Show. Ondertussen hebben we in Gitarist 324, maart 2018 de Helix LT getest. We schrijven: 'Toen Line 6 in 2015 de originele Helix uitbracht, verwelkomden we het apparaat als de meest geavanceerde vloerprocessor die we ooit gezien hadden. Het was op geluidsgebied absoluut een stap voorwaarts ten opzichte van de HD serie, maar met een vraagprijs van meer dan 1000 euro was de Helix niet voor elke gitarist weggelegd. Met de betaalbaardere Helix LT probeert Line 6 nu een breder publiek voor zijn HX-modeling te bereiken. De LT-versie kost ongeveer driekwart van de prijs van de originele Helix.'

Een belangrijk verschil in de LT-versie betreft de voetschakelaars. Die hebben wel hun kleurcodes en aanraakgevoeligheid behouden, maar hun functie is af te lezen op een 6,2-inch scherm. Andere aanpassingen zijn een chassis van aluminium in plaats van staal en de vermindering van het aantal aansluitingen voor FX-loop send- en return, koptelefoon en expressie out. Er is ook geen microfoonvoorversterker met XLR-aansluiting en CV out.  

Firmware updates
Het aantal HX modellen en de enorme hoeveelheid geluiden van de Helix zijn hetzelfde, nog uitgebreid met de nieuwste firmware updates. Hierdoor zijn er nu 56 amps, 30 kabinetten, 16 microfoons en 95 effecten.


Line 6 Helix
In de test van de oorspronkelijke Helix in Gitarist 302, mei 2016, schreven we: 'Zes jaar geleden kwam de eerste serie vloerprocessors met HD-versterkermodeling van Line 6 uit. Deze apparaten boden duidelijk een betere geluidskwaliteit dan de vorige modelingserie, de POD’s. Sinds die tijd is er veel gebeurd op het gebied van versterkermodeling. De Kemper Profiler maakt op unieke wijze een afdruk van een versterker en de Axe-FX van Fractal werd met zijn twee Sharc processors ook snel populair. Beide producten hebben de lat weer hoger gelegd als het gaat om een gedetailleerde sound.

Ook Line 6 gaat mee met de ontwikkelingen op high-end gebied. Het bedrijf is inmiddels onderdeel geworden van de enorme Yamaha corporatie en heeft daardoor de beschikking over een grotere R&D-afdeling. De nieuwe Helix maakt gebruik van HX-technologie en hiermee zet Line 6 weer een stap voorwaarts op geluidsgebied.'

En de conclusie van die test luidde: 'De Helix lijkt een technisch wonder en het is de meest vooruitstrevende vloerprocessor die we ooit hebben gezien. Ondanks alle ingebouwde flexibiliteit is hij eenvoudig in gebruik. Je kunt de Helix zowel live als in de studio voor van alles inzetten, want dankzij de uitgebreide aansluitingen en routingmogelijkheden kun je hem op zichzelf staand gebruiken of als het zenuwcentrum van een compleet systeem, of dat nou groot of klein is. Daar heb je natuurlijk helemaal niets aan als de geluiden slecht zijn, maar gelukkig is dat hier niet het geval. Het is Line 6 gelukt de geluidsnuances van echte versterkers te vangen, waardoor het voelt alsof je over the real thing speelt. De Helix is een extreem praktisch alternatief voor andere high-end apparatuur, voor een goede prijs.'

Met de Helix in the pocket, de LT als betaalbaarde variant en de nu nieuw op de markt gebracht HX Effects Processor heeft de Helix family zich definitief gevestigd.

Bekijk een videodemo van alles in de Helix family: 

Meer info:
www.line6.com
www.yamaha.nl