aanmelden
De geboorte van de KHDK Ghoul Screamer
De signature-overdrive van Kirk Hammett
Merknieuws 26-10-2017 13:24
Antonin Salva, ingenieur van KHDK, vertelt het verhaal achter de Ghoul Screamer, de signatureoverdrive van Kirk Hammett.

door Pavla Karon

Alles begon met TS-808
In 2015 waren Kirk, David Karon en ik ideeën voor een nieuw pedaal aan het bespreken. Kirk had het idee om een kloon te maken van zijn licht gemodificeerde TS-808, het pedaal dat hij al heel zijn carrière gebruikte.
Ons eerste plan was om de klank te herscheppen van Kirks oorspronkelijke TS-808 van 1979. We houden allemaal van dit pedaal, maar niemand van ons was geïnteresseerd in een regelrechte kloon. We wilden de lat hoger leggen!


Ontwerper Antonin Salva aan het werk

De klank uit elkaar halen
Ik besloot de klank van de TS-808 op te splitsen in componenten, zodat ik begreep waaruit hij bestond en hoe ik hem kon aanpassen. Ik ging dus aan het werk en voegde vijf minischakelaars toe voor laag, hoog en body, plus twee verschillende soorten compressie. Mijn plan was om te experimenteren met de instellingen en vervolgens het karakter van het tubescreamer-circuit te wijzigen. Volgens mijn ontwerp staan alle functies uit met de schakelaars in de bovenste positie. Op deze stand klinkt het pedaal exact hetzelfde als dat van Kirk.

With a little help from my friends
Ghoul Screamer, gesigneerd door Kirk voor Milos Dolezal
Ik vroeg aan mijn vriend, de fantastische Tsjechische gitarist Milos "Dodo" Dolezal, of ik zijn geweldige studio mocht gebruiken. Dodo hielp me elke schakelaar zo af te regelen dat de afzonderlijke functies ook daadwerkelijk bijdragen aan de totaalklank. Ik herinner me dat we het prototype urenlang hebben getest met verschillende gitaren en versterkers, om de klank tot in de kleinste details aan te passen en af te regelen. Toen we eindelijk klaar waren, hadden we een geweldig pedaal in onze handen: het was zo veelzijdig, dat ik het niet kon vergelijken met iets dat ik al had gebruikt.

De volgende stap: tonen aan Kirk!
Ik was klaar om het prototype met de verschillende schakelaars aan Kirk te tonen, zodat hij zijn favoriete schakelaarcombinatie kon zoeken, die ik dan definitief kon omzetten in Kirks persoonlijke tubescreamer. Ik was zelfs bereid te horen dat hij alle schakelaars omhoog wilde, voor de oorspronkelijke klank van de TS-808. Dan zou ik op zijn minst het gevoel hebben dat ik alles had gedaan om hem een perfect pedaal te bezorgen.


Kirk's instellingen op het originele Ghoul Screamer prototype

Kirks reactie was niet wat ik verwachtte
Zijn reactie was schokkend: na wat te hebben geëxperimenteerd met het pedaal en de schakelaars, deelde hij me mee dat hij niets wilde veranderen. Zijn exacte woorden waren: "Een heerlijk speeltje... ik heb
het gevoel dat ik mijn eigen Screamer maak". Volgens hem moest elke gitarist dezelfde kans krijgen als hij: als een gekke professor experimenteren met klanken om je eigen klank te creëren. Hij vond de schakelaars geweldig in combinatie met verschillende gitaren en versterkers.

Ook al had ik zelf nooit overwogen om het prototype met de verschillende schakelaars te behouden en er een pedaal van te maken, klonk Kirks redenering helemaal logisch. Toen Kirk de naam "Ghoul Screamer" voorstelde, wisten we meteen dat gitaristen er gek op zouden zijn, net als wij. Gitaristen moeten weten dat ze met de Ghoul Screamer een speciaal pedaal in handen hebben dat normaal alleen toegankelijk is voor topartiesten, in peperdure custom- en modshops.


Kirk Hammett met de Ghoul Screamer

Meer info: www.sound-service.eu, www.khdkelectronics.com

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com