aanmelden
Martin Experience bij The Fellowship of Acoustics
Geschiedenisles van C.F. Martin IV
Merknieuws 05-03-2018 11:31
Op zondag 4 maart verzamelden een groep geinteresseerden zich bij de Fellowship Of Acoustics in Dedemsvaart voor de Martin Experience, een ochtend en middag samen met C.F. Martin IV. Na de brunch kwamen de gasten samen in een zaal op de eerste verdieping, waar Martin demonstrateur Craig Thatcher diverse Martin gitareren liet horen en Chris Martin vertelde over de 185-jarige geschiedenis van Martin Guitars.


Craig Thatcher bespeelt een 000-18e Retro met Martin Retro snaren

Geschiedenisles
C.F. Martin IV, CEO van Martin Guitars en de zesde generatie Martin sinds de oprichting van het bedrijf in Manhattan in 1833, heeft het publiek aan zijn lippen hangen als hij vertelt over de geschiedenis van Martin Guitars.
Doordat zijn ouders gescheiden waren en hij bij zijn moeder woonde ("mijn moeder haatte mijn vader en gaf mij de achternaam van mijn stiefvader") kreeg hij aanvankelijk niets mee van de rijke geschiedenis van Martin Guitars. Dat kwam pas later toen hij door het werken in een muziekwinkel een spoedcursus kreeg in de fabriek waar zijn vader toen nog de scepter zwaaide.
Zo'n veertig jaar geleden, in een periode dat het niet goed ging met de verkoop van Martin gitaren, kwam hij bij het bedrijf. Zijn vader was met pensioen, maar zijn grootvader was nog wel betrokken bij het bedrijf. Toen die overleed werd C.F. Martin IV aangesteld als CEO. Eén van de eerste dingen die hij aanpakte was het verbeteren van de intonatie van de instrumenten. 

In zijn verhaal nam Chris Martin ons mee van Markneukirchen in Duitsland, waar oprichter C.F. Martin opgroeide, naar Wenen waar hij in de leer ging bij Johann Stauffer, en naar New York waar hij op 196 Hudson Street in Manhattan zijn winkel opende, om later te verhuizen naar Nazareth in Pennsylvania, waar het bedrijf nog steeds is gevestigd.

Chris Martin vertelde over de ontwikkeling van de gitaren en over mijlpalen uit de Martin-geschiedenis als de toevoeging van mandolines en ukeleles in het assortiment, de overgang naar staalsnarige gitaren (met dank aan Andrés Segovia die nylonsnarige gitaristen aanspoorde op de inmiddels verbeterde Spaanse gitaren te spelen) en het ontstaan van de dreadnought (inclusief zeeslagen uit de Eerste Wereldoorlog).


C.F. Martin IV en Craig Thatcher beantwoorden vragen uit het publiek

Gitaar spelen
Na een muzikaal intermezzo van Craig Thatcher was er gelegenheid vragen te stellen aan mr. Martin. Op de vraag of hij zelf goed kon spelen, antwoordde hij dat hij inderdaad als kind lessen had gehad, maar dat zijn idee (songs van The Beatles leren) niet overeenkwam met dat van zijn leraar (klassiek gitaar leren spelen uit een Mel Bay boekje). Gevolg was dat hij niet veel oefende en nu het spelen altijd aan een pro overlaat.

Deze aangename gitaarmiddag was thuis te volgen via deze Facebook livestream:  

Chris Martin is nog enkele dagen in Nederland. Wil je hem ook spreken, dan kan dat op dinsdag 6 maart bij Keymusic in Rotterdam.

Voorafgaand aan deze middag was Gitarist in de gelegenheid Chris Martin te spreken. Hou Gitarist in de gaten voor dit interview.

Waarom niet hier kijken vaginale beschwerden
extra coupon korting pillen-zonder-voorschrift.com