aanmelden
Takamine Natural series in de spotlight
Reissues hebben dezelfde specs als de modellen uit de jaren tachtig
Merknieuws 02-10-2018 11:10
In de jaren tachtig werden in samenwerking met de Franse distributeur van Takamine de Natural modellen geboren. Het idee was om het vakmanschap van de Japanse luthier te combineren met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van ge-integreerde voorversterkers. Deze prestigieuze gitaren kenden onmiddellijk een groot succes. Nu zijn ze terug in volle glorie!

In Japan, in de vlakte aan de voet van de gelijknamige bergen, werd Takamine geboren in een regio waar houtbewerking een langgevestigde traditie is. In 1959 had Mass Hirade, de meestergitaarbouwer van het Japanse merk, hier zijn ateliers gevestigd om klassieke gitaren en mandolines te ontwerpen In de loop van de decennia breidde het assortiment instrumenten zich uit met elektro-akoestische gitaren, die snel de wereld veroverden. Een van de topseries was de Natural lijn.

foto: De DN-serie met ceder bovenblad en palissander zij-/achterkant 

Knowhow
Voor de Naturals was niets aan het toeval overgelaten: een massief bovenblad van rood ceder of sitka sparren (voor high-end), een zij-/achterkant van mahonie of palissander, frets van zilvernikkel, vergulde oliebad-mechanieken (met fijn goud)... En dat alles gecombineerd met de enorme knowhow van de bouwers in de Takamine vallei.

foto: De EN serie met een 12-snarig en nylonsnarig model

De nieuwe reissues zijn volgens dezelfde specificaties met de hand gebouwd, op de originele locatie in Sakashita, exclusief voor Takamine-distributeur Algam (Frankrijk, Benelux, Spanje en Portugal).

Ook 12-snarig en nylon
De heruitgaven zijn onderverdeeld in drie lijnen. De EN modellen hebben een massief cederhouten bovenblad gecombineerd met een sapeli zij-/achterkant, de DN modellen een ceder bovenblad met een palissander zij-/achterkant terwijl de TN gitaren een sitka sparren top hebben met een palissander zij-/achterkant. Alle modellen hebben een mahonie hals en een palissander toets behalve die van de TN lijn, die een mahonie hals met een ebben toets hebben. Er zijn verschillende bodyvormen (de meeste met cutaway) en er zijn ook nylonsnarige en twaalfsnarige uitvoeringen. Een aantal modellen heeft een extra brede hals, altijd prettig voor fingerstyle-gitaristen. 

foto: In de TN serie is sitka sparren gebruikt voor de top  

Preamps
Voor de uitversterking hebben de drie subseries elk een eigen Takamine preamp (EN: CT-4BII, DN: CT4-DX en TN: CTP-3) maar ze delen wel hetzelfde Palathetic under-saddle piëzo-element. Optioneel kunnen bij de CT4-DX en CTP-3 preamp een TCPU-1 soundboard transducer of een Tri-Ax2 klankgatelement gemonteerd worden.

foto: Drie series, drie preamps: CT-4BII, CT4-DX en CTP-3 

In Gitarist 327, juni 2018, vind je een uitgebreide test door Hein van Dongen. Zijn conclusie: 'Deze beide gitaren uit de Natural serie zijn een schot in de roos, vooral dankzij hun voortreffelijke versterkte geluid, dat het akoestische geluid (op een goede versterker) heel dicht benadert en niet langer verraadt dat het om een piëzo-element gaat. Maar ook het onversterkte akoestische geluid is klasse en de bespeelbaarheid van de gitaren is goed. Kortom: een uitstekend idee van de fabrikant en de importeur om het concept van de Natural serie nieuw leven in te blazen.'

Meer info: Algam Benelux