aanmelden
Record opbrengst voor Kurt Cobain's MTV Unplugged gitaar
1959 Martin D-18E verslaat Black Strat van David Gilmour
Merknieuws 22-06-2020 13:25
Toen David Gilmour's Black Strat vorig jaar voor 3,8 miljoen dollar van eigenaar wisselde, was het de duurst verkochte gitaar ooit. Maar dat wereldrecord hield minder lang stand dan gedacht…De gemodificeerde Martin D-18E uit 1959 die Kurt Cobain gebruikte voor Nirvana's MTV Unplugged concert in 1993 heeft hem met een opbrengst van 6 miljoen dollar ruimschoots overschaduwd.

Het winnende bod van $6.010.000 op Julien's Auctions Music Icon sale in Beverly Hills afgelopen 20 juni, kwam van de Australische zakenman Peter Freedman, eigenaar van Rode Microfoons. De gitaar werd aanvankelijk geschat op $1 miljoen.


Rode-eigenaar Peter Freedman met de Cobain gitaar

Freedman bood onder eigen naam en gaf achteraf toe dat hij doodsbang was en stond te trillen toen de veilingmeester eindelijk afsloeg.
Hij heeft nu grootse plannen voor de gitaar - hij wil ‘m een toernee laten maken langs gallery’s en andere kunstplekken zodat het publiek de gitaar met eigen ogen kan gaan zien. De opbrengst zal hij gebruiken om kunstenaars te ondersteunen.
In zijn eigen woorden: "Het is een belangrijke zaak. Ik heb ‘m niet voor mijzelf gekocht, al heb ik er voor betaald. Maar ik ga ‘m gebruiken om aandacht te vragen voor de benarde situatie van kunstenaars wereldwijd. Na de toernee wil ik ‘m verkopen en de opbrengst daarvan voor hetzelfde doel gebruiken."

 

Dat zal een positief hoofdstuk worden in de levensloop van de gitaar die de laatste jaren onderwerp van een controverse is geweest. De gitaar was namelijk het middelpunt van de echtscheiding tussen Cobain's dochter Frances Bean Cobain en haar ex-echtgenoot Isaiah Silva, waarbij de laatste de wettelijke eigenaar werd alvorens de Martin te veilen.

Kurt Cobain gebruikte de gitaar tijdens het legendarische MTV Unplugged optreden van Nirvana in New York op 18 november 1993. Het is een zeldzame gitaar, zelfs zonder de Cobain-herkomst. Het is de zevende van slechts 302 D-18Es gebouwd door Martin en zoals Nirvana’s technicus Earnie Bailey vertelde, werd hij vervolgens zwaar aangepast voor het MTV Unplugged concert.
"De D-18E's sparren bovenblad kreeg drie volume- en toonregelaars, een tuimelschakelaar en een Bartolini klankgat element, die werd gemonteerd tussen de flinke DeArmond Dynasonic pickups uit de jaren ’50, die uiteindelijk werden afgekoppeld ten gunste van de Bartolini," aldus Bailey.

De D-18E werd verkocht met zijn originele koffer, compleet met een half-gebruikte verpakking van Martin gitaarsnaren, drie plectrums en Cobain's suède tas.