De 13 beste gitaartuners van 2021

Van clip-ons tot pedalen

Merknieuws 28-04-2021 09:04

Een goed stemapparaat is essentieel voor elke gitarist. Om zelf in tune te spelen, maar ook om ervoor te zorgen dat je op een lijn zit met je band. We selecteerden de 13 beste tuners van dit moment!

door James Farmer

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende producten te vinden waarmee je je gitaar kunt stemmen. Je hebt de bekende clip-on tuners, stemapparaten in pedaalvorm en er zijn apps. Geen van deze opties zou je veel geld moeten kosten, maar in ons lijstje staan tuners uit verschillende prijsklassen.

TC Electronic PolyTune 3
TC Electronic heeft de eerste polyfonische tuner in deze lijst. Polyfonisch betekent dat je de stemming van alle snaren tegelijk kan aflezen. De nieuwste versie van dit pedaaltje is de beste uit de reeks. Met de ingebouwde BonaFide Buffer, waarmee spelers kunnen kiezen tussen gebufferde bypass en true bypass - aan te passen met een interne DIP-schakelaar.

De gebufferde bypass is handig om je signaal intact te laten als je lange kabels gebruikt of een flink pedalboard hebt. Verder heeft deze versie dezelfde functies als zijn voorganger, de PolyTune 2, dus een ultra-felle LED display en de mogelijkheid om polyfonisch en chromatisch te stemmen. Er is ook een app-versie van de PolyTune, te downloaden in de Apple Appstore.

 

D’Addario NS Micro Tuner
Een kleinere headstock-tuner dan deze kom je niet snel tegen. Toch offert de NS Micro Tuner niets op in functionaliteit, dankzij een gemakkelijk aan te passen scherm, meerdere kalibratie-opties en zelfs een zichtbare metronoom. Deze clip-on tuner is simpel om te bevestigen en valt amper op.

Uiteraard werkt hij ook prima met andere instumenten zoals basgitaren, akoestische gitaren, banjo’s en ukeleles. Dankzij de lage prijs en het kleine formaat, is dit een van de beste stemapparaatjes van zijn soort.

Korg Pitchblack Advance
De Pitchblack van Korg is al vaak verbeterd in de acht jaar dat hij op de markt is, maar met de Pitchblack Advance wil het bedrijf ‘het ultieme stem-pedaal’ maken. Een van de nieuwe features is een batterij die zestig uur meegaat. Ook nieuw is de ‘software control’, die bijgeluiden wegfiltert die binnenkomen via de voeding.

Het schuine ontwerp zorgt ervoor dat het schermpje beter zichtbaar is. Daarbij helpen ook de gekleurde LED’s, die de letter van de gespeelde noot bijna twee keer zo groot maken. De strobe heeft een precisie van +/-0,1 cent. Het pedaal is true bypass en heeft een DC output voor het voeden van andere pedalen.

Peterson StroboStomp HD tuner
Peterson strobetuners staan bekend om hun precisie en zijn al lange tijd de favorieten van professionals. In 2019 kwam het bedrijf met wat ze zelf ‘de ultieme pedal tuner’ noemen: de StroboStomp HD.

De StroboStomp HD bevat veel meer functies dan soortelijke tuners van de concurrentie: true en gebufferde bypass, 135 stemmingen (die afgesteld zijn voor instrumenten en alternatieve tunings) en de mogelijkheid om je eigen presets op te slaan.

Boss TU-3 Chromatic Tuner
In 1998 zette Boss de standaard voor pedal tuners met de TU-2. De opvolger, de TU-3, biedt een aantal verbeteringen. Zo is deze tuner heel precies (+/-1 cent) en bestaat de LED-display uit 23 segmenten. Er zijn ook opties voor drop-tunings en je kunt ook je bas ermee stemmen.

Een nieuwe modus voor meer helderheid betekent dat de TU-3 85mA gebruikt, tegenover de 55mA van de TU-2. Met een daisy chain kan dit pedaal tot 200mA doorgeven aan zeven andere pedaaltjes. Voor sommigen is het gebrek aan true bypass een probleem, maar de buffer komt goed van pas bij een lange reeks pedalen.

Er is ook een Waza-craft versie van de TU-3, de TU-3W met groene en blauwe LED's en de optie om de buffer uit te schakelen. Er is ook een tuner-app van BOSS, gebasseerd op de TU-3.

Snark ST-2 Super Tight tuner
Hoewel er meerdere duurdere en completere stemapparaten beschikbaar zijn, is de ST-2 van Snark heel geschikt voor de gitaristen die alleen het minimale nodig hebben.

De ST-2 pakt je signaal snel op, met de sensor die trillingen opvangt. Dit is ook handig in luide omgevingen, zoals bij gigs. De microfoon is voor akoestische instrumenten, dus daar heb je wel stilte voor nodig. De clip is robuust en het scherm is met gemak te draaien.

TC Electronic PolyTune 3 Mini
In feite is dit gewoon een kleinere versie van de PolyTune 3, met true bypass en een buffer; een chromatische strobe en een ultra-felle LED. Ideaal voor als je weinig plek op je pedalboard hebt.

Boss TU-02 Clip-On Tuner
De TU-serie van Boss bevat niet alleen pedalen, maar ook clip-on tuners als deze. De TU-02 heeft een gekleurd scherm met een hoog contrast en is dus goed te zien. De batterij gaat 24 uur mee. Je haalt het maximale uit de 24 uur, dankzij de functie waarmee hij vanzelf uitgaat. Deze clip-on heeft verschillende standen, voor onder andere bas, ukulele en banjo.

Fender Tune app
Deze app is gratis beschikbaar voor iOS en Android en bevat naast een tuner, ook tips voor beginners over bijvoorbeeld het instellen van je versterker.

De app maakt gebruik van de microfoon in je telefoon. In de app kun je betalen voor een professionele tuner, een metronoom en drum beats; toonladders en je kunt er akkoorden mee detecteren.

Gibson app
Ook Gibson heeft een app waarin je een tuner kunt vinden. Je kunt kiezen uit vijf alternatieve stemmingen. Ook is er een chromatische tuner inbegrepen. Het gebruik van de tuner is gratis, maar voor andere functies (zoals lessen en de toegang tot tabs) kun je een abonnement nemen.

D’Addario NS Micro Soundhole Tuner
Dit is niet de eerste, maar zeker een van de kleinste stemapparaatjes voor in het klankgat van je akoestische gitaar. De clip laat geen sporen achter en de tuner is bijna niet te zien.

Een heel gevoelige piezo trancducer detecteert de trillingen van het bovenblad, met de belofte van een snelle en precieze respons. De felle display maakt dat alle informatie goed zichtbaar is.

Roadie 3 gemotoriseerde tuner
Automatische, gemotoriseerde tuners kom je waarschijnlijk niet vaak tegen. De Roadie 3 gebruikt trilling-sensoren, die zoeken naar de toonhoogte van de noot die je hebt gekozen. Je plaatst te roadie gewoon op een stemmechaniek en laat hem het werk doen.

Daarnaast bevat de Roadie 3 meer dan honderd ingebouwde presets. Die selecteer je via het LED-schermpje. Deze tuner bevat ook een metronoom.

TC Electronic Polytune Clip
Deze versie van de PolyTune, bevestig je op de kop van je instrument met een clip. Een van de weinige andere verschillen met de PolyTune’s, is dat de Clip het niet altijd goed doet, met name in luide omgevingen. Ook is hij vrij groot voor een clip-on.

zoeken
zoeken