Legendarische versterkerbouwer Howard Alexander Dumble overleden

Stevie Ray Vaughan, Larry Carlton, Robben Ford, John Mayer, Eric Johnson, Santana en Kenny Wayne Shepherd speelden op zijn versterkers

Merknieuws 19-01-2022 10:35

De befaamde gitaarversterker ontwerper en bouwer Howard Alexander Dumble is naar verluidt overleden. Het nieuws werd gisteren (18 januari) bevestigd op het Dumble Amps Instagram account: "Het is met grote droefheid dat we het overlijden van Howard aankondigen," luidt de post. "Zijn werk bracht vreugde en inspiratie voor talloze muzikanten en ingenieurs."

Er is geen twijfel dat Dumble zal worden herinnerd als een van de grootste boetiek gitaarversterkerbouwers aller tijden, bekend om zijn zeer gerespecteerde gepersonaliseerde ontwerpproces. Zijn meest befaamde tweekanaals Overdrive Special en eenkanaals Steel String Singer ontwerpen behoren nog steeds tot de meest gewilde gitaarversterkers ter wereld.

Dumble, zelf een volleerd gitarist, stemde zijn uiterst responsieve versterkers af op de specifieke speler voor wie hij ze maakte, wat betekent dat elke versterker unieke kenmerken heeft. Alexander begon in de eerste helft van de jaren zestig met het bouwen van versterkers en tegen het einde van de jaren zeventig was zijn klantenkring via mond-op-mond reclame uitgebreid tot gitaristen als Jackson Browne, David Lindley, Lowell George en Bonnie Raitt.

Robben Ford
In de jaren '80 waren Stevie Ray Vaughan en Robben Ford zijn klanten - deze laatste smeedde een sterke band met Dumble die zou resulteren in de creatie van de Overdrive Special.

"Hij vertelde me dat hij op het idee was gekomen om de Overdrive Special te bouwen door te luisteren hoe ik door een jaren '60 piggyback Fender Bassman en cabinet speelde," onthulde Ford in 2017. " Ik ben daar altijd erg trots op geweest. Ik denk dat het misschien iets te maken heeft met het warme contact dat we hebben. Ik beschouw hem als een hele goede vriend; ik bedoel, als familie."

Eigenzinnige werkwijze
Dumble's unieke werkwijze hield is dat gitaristen naar verluidt vaak moesten wachten op het telefoontje van de ontwerper of zijn vertegenwoordigers of hij bereid was om voor hen aan een versterker te werken. Een gitarist die in latere jaren een werkrelatie met Dumble aanging, was bluesman Kenny Wayne Shepherd.

"Het sleutelwoord is inspiratie," vertelde Shepherd in 2017 over waarom de reputatie van Dumble Amps terecht is. "Ik ben niet in een of andere hype is getrapt, ik heb legitieme ervaring heeft voor en na. Letterlijk, die versterkers, waar het om gaat, is dat ze inspireren. Het inspireert me om nieuwe dingen te spelen. Het inspireert me om andere wegen in te slaan en nieuwe geluiden te creëren. De manier waarop hij dat doet heb je waarschijnlijk al gehoord. Ik bedoel, hij maakt de versterker letterlijk op maat rond de speelstijl en aanpak van de muzikant." 
En daar nam hij uitgebreid de tijd voor, zoals Shepherd uitlegde.
"Ik zie hem op een zeer regelmatige basis," vervolgde hij. "Ik ga zitten en we hangen wat rond. Ik zit daar gewoon en speel gitaar, uren en uren. De hele tijd luistert hij. Hij heeft geweldige oren. Hij hoort hoe een persoon speelt. Hij weet wat ik uit de versterker probeer te krijgen. Hij hoort hoe hard ik speel, de aanslag die ik gebruik, alles. Je kunt zien dat hij de hele tijd met zijn gedachten bezig is. Hij luistert alleen maar.
Dan gaat hij aan de versterker werken. Je komt terug, speelt opnieuw en kijkt hoe de versterker reageert. Dan verfijnt hij 'm verder als dat nodig is. Maar meestal was dat niet nodig, is mijn ervaring. Dat is waarom hij er altijd op gehamerd heeft dat de versterkers die hij bouwt voor die persoon zijn. Hij heeft ze gebouwd rond mijn stijl van spelen. In theorie, als iemand anders door mijn versterker zou spelen, zou het natuurlijk niet noodzakelijkerwijs reageren op de manier waarop het bedoeld was, omdat het een andere persoon is die speelt."

Standaard onderdelen
Toen we vorig jaar met Dumble-versterkereigenaar Jason Isbell spraken, maakte hij een opmerking over de relatie die zijn vriend en producer Dave Cobb had met de overleden versterkerbouwer en wat volgens hem Dumble's grootste geschenk was.

"Dave vertelde me dat toen hij naar zijn winkel ging en zijn muur van componenten zag, het allemaal spul is dat je bij Radio Shack of je plaatselijke elektronicawinkel kunt krijgen," merkte Isbell op. "De toon komt niet van de individuele componenten, het komt allemaal neer op hoe Dumble je spel hoort. Hij stelt het allemaal samen als een cocktail van ongelooflijk eenvoudige ingrediënten die ongelooflijk goed werkt!"

Santana
Voor Carlos Santana was Dumble het einde van zijn zoektocht naar de juiste toon. "Ik heb alles wat ik nodig heb," vertelde hij ons in 2015. "Ik heb Dumble-versterkers, ik heb een relatie met meneer Alexander Dumble. Ik ben gestopt met zoeken omdat ik alles heb gevonden."

 

In 2017 maakte Mick Taylor voor ons zusterblad Guitarist deze video over een Dumble Overdrive Special:

Hieronder enkele reacties op sociale media:

 

zoeken
zoeken