Gibson Sister Rosetta Tharpe Collection

The Godmother of Rock 'n' Roll

Merknieuws 25-02-2022 11:53

Elvis Presley, Keith Richards, Eric Clapton, Johnny Cash, Etta James, Jeff Beck en Little Richard: ze zijn allemaal beïnvloed door een bijzondere vrouw met een opvallende '61 SG. Gibson komt met een eerbetoon aan Sister Rosetta Tharpe, in de vorm van een hele collectie merchandise.

Sister Rosetta Tharpe werd in 1915 geboren en had vooral in de jaren dertig en veertig veel succes. Ze combineerde gospels met de elektrische gitaar en ze was een van de eerste gitaristen die zware distortion gebruikte. Ze was daarmee de elektrische blues voor. Rosetta was van grote invloed op Britse en Amerikaanse artiesten. In 1964 tourde ze met Muddy Waters door Europa, met Eric Clapton, Keith Richards en Jeff Beck in het publiek.The Godmother
In 1944 nam ze Strange Things Happening Every Day op, wat een hit werd in 1945. Het was de eerste gospelplaat die in de zogenaamde 'race records'-hitparada kwam: later werd dit de R&B-lijst. Volgens vele kenners en experts is dit de eerste rock 'n' rollplaat en Sister Rosetta Tharpe wordt dan ook vaak 'The Godmother of Rock 'n' Roll' en 'The Original Soul Sister' genoemd. In de VS was ze door haar songs van grote invloed op de artiesten uit de vroege rock 'n' rollwereld, zoals Little Richard, Johnny Cash, Carl Perkins, Chuck Berry, Elvis Presley en Jerry Lee Lewis. Ondanks dat ze in 2018 – ze overleed in 1973 - opgenomen werd in de Rock and Roll Hall of Fame als 'Early Influence', wordt ze zelden in een adem genoemd met haar mannelijke collega's. De hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen en Gibson draagt een steentje bij.

Als je aan haar denkt, denk je natuurlijk aan de witte '61 SG Custom met drie elementen, waarvan Gibson er nog steeds diverse in het modelprogramma heeft. Daarnaast speelde ze veel op hollowbody's en een vroege Les Paul met trapezium-staartstuk. In de nieuwe Sister Rosetta Tharpe Collection vind je ook een miniatuur van de SG, net als een jas, t-shirts, pins en veel meer. Momenteel is de collectie alleen in de VS verkrijgbaar, maar het belangrijkste is natuurlijk de aandacht voor de Godmother!

En via deze link check je de hele collectie

Wil je meer weten over Sister Rosetta? Bekijk deze video:

zoeken
zoeken