TC Electronic Impulse

Pedaal voor IR's

Merknieuws 08-03-2022 19:10

IR's oftewel Impulse Responses: je kan er niet omheen in gitaar- en basland. TC Electronic komt met een pedaal speciaal voor IR-bestanden. Het pedaal is bedoeld voor elektrische en akoestische gitaar, maar ook voor bassisten is het prima bruikbaar

IR-bestanden oftewel Impulse Responses kun je zien als een digitale 'foto' of kopie van een geluid, zoals een speakerkast of een versterker op bepaalde stand. Kemper is misschien wel het bekendste merk als het om IR's gaat, maar ook merken als Mooer en NUX komen met steeds meer mooie vondsten en producten.

Er zijn zelfs pedalen (Mooer) die een kopie maken van het geluid van een bepaalde gitaar en deze vergelijkt met een ander. Zo kan je bijvoorbeeld een Telecaster als doelgitaar instellen, om daarna IR's te maken van je akoestische Martin en je Les Paul. De software zorgt er dan voor dat je Tele als een van de twee kan klinken bij een optreden en je neemt dus alleen je Tele mee. Gebruik je de volgende keer je Les Paul? Dan moet je het proces herhalen, maar nu met met de LP als doelgitaar. De software vergelijkt de instrumenten weer en dan klinkt je LP opeens als je Tele of Martin. Magie? Nee! Maar de techniek is nog niet perfect. Terug naar de TC:

IR's van versterkers, effecten en speakerkasten zijn anno 2022 wel zo goed als perfect en TC Electronic speelt daar op in. De Impulse is de eerste ÍR Loader' van het merk en je kan 99 IR-bestanden in het pedaal laden. TC heeft alvast 25 IR's ingevoerd: 12 officiële Celestion-speakerkastsimulaties, 8 unieke pedalenplafrorms en 5 IR's om het piëzosysteem van je akoestische gitaar (nog) beter te laten klinken. (Bas)gitaristen kunnen met de virtuele speakerkasten dus makkelijk direct de tafel in en je kunt zelfs je pedalenbord tot een fly-rig transformeren.Je kan je eigen IR-bestanden - of die van derde partijen - uploaden of gebruik maken van TC's speciale IR Organizer voor pc en Mac. De meeste bestanden zijn voor gitaar, maar in de video hieronder is de bas met het pedaal opgenomen.

Is het allemaal nog een beetje abracabra? Check de onderstaande video's voor meer info of ga naar de TC website

 zoeken
zoeken