Les Paul gefeliciteerd!

Elektrische gitaarpionier 93 jaar

Merknieuws 18-06-2008 14:52

Les Paul, muzikaal pionier en naamgever van Gibsons bekendste gitaar, is op 9 juni jl. 93 jaar geworden. Hij was in de jaren ’40-’60 een bekende jazz/popartiest, gitaarvirtuoos en uitvinder, zoals het onderstaande filmpje laat zien.




In het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw werkte Les Paul samen met Gibson aan de ontwikkeling van zijn droomgitaar. Hij wilde een (jazz)gitaar die meer sustain had en minder feedbackproblemen gaf dan de gebruikelijke archtopgitaren in die tijd. Het resultaat is bekend en heeft veel gitaristen in verschillende muziekstijlen geïnspireerd.

Les Paul is nog steeds actief als muzikant. Hij speelt elke maandagavond in de Iridium Jazz Club in New York, zelfs op zijn 93ste verjaardag, zoals hieronder te zien is:



Ben je geïnteresseerd in het verhaal van Les Paul en de ontwikkeling van zijn gitaar? Dan is dit een goed jaar voor je, want Hal Leonard heeft ‘The Early Years of the Les Paul Legacy 1915-1963’ uitgebracht. In het najaar verschijnt het tweede deel: ‘The Modern Era of the Les Paul Legacy 1968-2007’.

Het boek is voortgekomen uit jarenlang onderzoek van auteur Robb Lawrence. Wat kun je verwachten? Fabrieksfoto’s, de ontwerpers, de elektronica, de eerste “Log” en “Clunker” gitaren, verhalen over verschillende Goldtops en ‘50s Sunburst en de ontwikkeling van de humbucker. Verder interviews met Les Paul, Michael Bloomfield en Jeff Beck.
» Klik hier om het boek te bestellen

zoeken
zoeken