Fender David Gilmour Black Strat

Pink Floyd-gitarist krijgt signaturemodel

Merknieuws 05-08-2008 16:32

David Gilmour’s iconische ‘Black Strat’ Fender Stratocaster is integraal te horen op ontelbare Pink Floyd-songs. Na bijna twee jaar vol geruchten heeft Fender onlangs officieel bevestigd dat er een signaturemodel wordt gelanceerd op 22 september a.s.

De ‘Black Strat’ werd door Gilmour gebruikt op Pink Floyd-albums als ‘Dark Side Of The Moon’, ‘Wish You Were Here’ en ‘The Wall’. De gitaar speelt ook een grote rol bij zijn soloprojecten en is onder meer te horen op het succesvolle album ‘On An Island’.

Gilmour:
“Ik heb Fender verteld dat het een doodnormale Strat is die ik in mei 1970 kocht bij (de New Yorkse gitaarwinkel) Manny’s, maar ik moet zeggen dat ze er een fantastische replica van hebben gemaakt.”

Zoals gebruikelijk bij dit soort replica’s heeft Fender samengewerkt met Gilmour en zijn oude getrouwe gitaartechnicus Phil Taylor, om de accuraatheid te verzekeren. Gilmour’s gitaargeluid – en het is deze gitaar die achter zijn archetypische sound zit - werd recentelijk in Gitarist verkozen tot het beste ooit.

Hoofdredacteur Mick Taylor van ons Engelse zusterblad Guitarist zegt het zo:

“Rond 2 minuut 37 in Pink Floyd’s klassieker Comfortably Numb uit 1979 raakt David Gilmour een handvol noten die zijn symbiose met de Fender Stratocaster stevig verankerden. Het heeft lang geduurd voor deze gitaar er kwam, maar het is geweldig om zijn naam tussen de Strat-meesters - waaronder Eric Clapton, Stevie Ray Vaughan en Hank Marvin - met een Signature Series-gitaar te zien staan.”

De Black Strat heeft dezelfde esdoorn hals, zwarte slagplaat, verkorte vibrato-arm en aangepaste elektronica als Gilmour’s origineel. Hij wordt geleverd in een zwarte custom koffer (gemaakt door G&G) met een pluche groene voering met de tekst ‘Fender Custom Shop David Gilmour Model’ erin geborduurd.

Je krijgt er ook een exemplaar bij van ‘The Black Strat’, het boek dat Phil Taylor schreef over de geschiedenis van de gitaar, plus GHS David Gilmour signaturesnaren. Er zit zelfs een Evidence Audio gitaarkabel bij (Gilmour’s favoriete merk), een deluxe Fender gitaarband en een David Gilmour plectrum.

De Gilmour Black Strat komt in twee versies:

The Relic
Een replica van de ‘Black Strat’ zoals ‘ie nu is, met kunstmatig verouderde onderdelen en verweerde afwerking, plus alle slijtageplekken van David’s intensief gebruikte 30 jaar oude gitaar, zonder afdekplaat aan de achterkant. (n.b. de specificatie zegt “30-year-old”, terwijl het natuurlijk rap richting de 40 gaat!).

The New Old Stock model
Ook een replica van de ‘Black Strat’ zoals ‘ie nu is, maar met nieuwe onderdelen, een ‘nieuwe’ afwerking en een bijbehorende witte plastic afdekplaat. Dit N.O.S. model zal goedkoper worden, hoewel de exacte prijzen nog niet bekend zijn.

zoeken
zoeken