KK op KxK in HMH

Signaturegitaren voor KK Downing en Eric Peterson

Merknieuws 28-03-2009 13:13

Het Amerikaanse KxK Guitars heeft een gelimiteerde oplage KK Downing signaturegitaren uitgebracht. De eerste exemplaren waren net op tijd af voor de Judas Priest-gitarist om ze mee op tour te nemen. Ook Eric Peterson, gitarist van ‘special guest’ Testament op de Priest Feast Tour, speelde op een gloednieuwe signaturegitaar, de Dean Eric Peterson Signature Old Skull V.

Bij het optreden van Judas Priest in de Heineken Music Hall op 23 maart jl. speelde KK Downing op de zogeheten KKDV. De handgenummerde instrumenten (Downing zelf heeft nummer 1 t/m 4) zijn verkrijgbaar in wit, zwart en rood en zijn nu exclusief te bestellen op de website van KxK.

Downing zorgt samen met Glenn Tipton al sinds 1974 voor het typische Judas Priest-gitaargeluid. Beide heren speelden al geruime tijd op Hamer gitaren, maar Downing is dus recentelijk met KxK in zee gegaan. De gitaren zijn volgens de 57-jarige Brit volledig naar zijn specificatiewensen gemaakt. Opvallende kenmerken zijn de K’s in plaats van stippen op de hals, de led-lampjes op de elementen die aangeven welke gebruikt worden, de volumeknop waarmee je door erop te drukken van elementen kunt wisselen en een KK Downing-logo onder de snaren.

Judas Priest was onlangs op tournee ter promotie van alweer hun zestiende studioalbum Nostradamus. En of het aan de nieuwe KxK-gitaren ligt moeten we in het midden laten, maar het viel wel op dat Downing opvallend goed speelde. Glenn Tipton is meestal de held van de Priest-shows, maar qua solowerk moest hij in Amsterdam toch echt zijn meerdere erkennen in Downing.

Waar bij zanger Rob Halford de jaren toch duidelijk beginnen te tellen, lijkt KK Downing zich nog steeds te ontwikkelen. De riffs staan nog steeds als een huis en zijn solo’s in bijvoorbeeld Eat Me Alive en Between The Hammer And The Anvil knalden meer dan ooit. Bovendien waren de typische twinsolo’s in Hell Patrol ook weer een streling voor het oor.

Die streling had overigens wel een masochistisch tintje, want het geluid was erg hard, waardoor de valse noten van Rob Halford ook dubbel zo hard aankwamen. En het blijft een wonder dat een band met zoveel goede nummers het toch presteert om een setlist te spelen die voor ruim een kwart uit matig werk bestaat.

Niet alleen KK Downing speelde dus op een gloednieuw eigen model. Ook Testament-gitarist Eric Peterson heeft sinds kort een signature Flying V-model, want Dean bracht in februari de Eric Peterson Signature Old Skull V op de markt. Het valt direct op: Peterson bespeelt geen egale, zwarte Dean meer, want de mahoniehouten body van het model wordt gesierd door de schedel waarnaar het model vernoemd is en dat al jaren het logo van Testament is.

De klank van de V is in de handen van de Amerikaanse gitarist in ieder geval dik in orde. In Amsterdam was weer dat typische, crunchy ritmegeluid te horen en hoewel Alex Skolnick het leeuwendeel van de adembenemende solo’s voor zijn rekening nam, klonken die van Peterson in Practice What You Preach, More Than Meets The Eye, The Formation Of Damnation en de afsluitende Priest-cover Rapid Fire (speciaal voor de laatste show van de tournee) ook erg goed.
zoeken
zoeken