Travis Bean overleden

Bouwer van markante gitaren tussen 1974 en 1979

Merknieuws 14-07-2011 00:07

Gitaarbouwer Clifford Travis Bean is op 10 juli op 63-jarige leeftijd overleden in Burbank, Californië, aan de gevolgen van kanker. Hij was tevens nierpatiënt. Onder de naam Travis Bean maakte zijn fabriekje tussen 1974 en 1979 gitaren en bassen met een kenmerkende aluminium hals en dito kop waarin een hoofdletter T was uitgefreesd.

Travis Bean-gitaren hadden als gevolg van die aluminium hals (eigenlijk hals-tot-brug doorlopend, het hele middendeel van de gitaar) een opmerkelijke sustain en een geheel eigen klank, wat ze een toegewijd publiek opleverde, en enthousiaste bespelers in uiteenlopende stijlen. Bekende Travis Bean-artiesten: Jerry Garcia (The Grateful Dead), Steve Albini (Shellac), Joe Perry (Aerosmith) en jazzgitarist Stanley Jordan. Ook Ron Wood en Bill Wyman hebben bij de Rolling Stones enige tijd op deze gitaren gespeeld.

Het aantal modellen dat Travis Bean produceerde was beperkt: de TB1000S (Standard) en TB1000A (Artist), de TB3000, de agressief klinkende TB500, en de TB2000 en TB4000 basgitaren.

Beans compagnons van het eerste uur waren Marc McElwee en Gary Kramer, die Travis Bean Guitars verliet om zijn eigen Kramer Guitars te beginnen.

Enkele maanden voor zijn dood begon Beans vrouw Rita een actie om de hoog oplopende medische rekeningen voor haar man te kunnen betalen. Bean overleed voor deze actie vruchten afwierp. Hank Donovan, Bean-fan en beheerder van de website Travis Bean Guitars, heeft sinds 2008 een documentaire (titel: Sustain) over de gitaren en hun geestelijke vader in de maak.

zoeken
zoeken